„Englisch ist ein Muss, Deutsch ist ein Plus!” ez az idézet nagyjából jól leírja az idegennyelvtudás helyzetét hazánkban is: az angol nyelvtudás mára szinte az élet minden területén elengedhetetlen kompetenciává vált, a munka világában pedig nagyjából lehetetlen kikerülni. De mi a helyzet az egyéb nyelvekkel? Természetesen minden további nyelv alapos ismerete plusznak számít a munkaerőpiacon, azonban Európában és különösképpen Magyarországon a német nyelvtudásnak még mindig (vagy éppen újra?) hatalmas értéke van. Ennek ellenére a németül tanulók száma és az iskolában a német nyelvet választók száma folyamatosan csökken hazánkban. Íme hát néhány érv, hogy miért érdemes belevágni az angol után a német nyelvtanulásba:

  1. Rengeteg ember beszéli

A német nyelvet becslések szerint világszerte kb. 220-230 millióan beszélik, amellyel a világ 10. leggyakrabban beszélt nyelvének számít. A beszélők nagy része Európában él, így bizonyos európai ágazatokban, mint a turizmus, külkereskedelem, vagy az autóipar területén, folyamatosan magas igény mutatkozik németül magas szinten beszélő szakemberek iránt.

  1. Az Európai Uniós intézmények hivatalos nyelve

Mivel a német- az angol után – a második leggyakrabban beszélt nyelv az Európai Unióban, így az Uniós intézmények (Tanács, Parlament, Bizottság) és bürokrácia három hivatalos munkanyelvének egyike a német (az angol és a francia mellett). Ezért, ha valaki később az Európai Uniós szervek egyikénél szeretne elhelyezkedni, mindenképpen érdemes megtanulnia németül.

  1. … és nem hivatalosan a tudományé is

Az angol után a német a tudomány második „anyanyelve” is. Rengeteg tudományos cikk és könyv kerül publikálásra német nyelven, valamint kiemelkedően magas a német nyelvterületről származó kutatók és Nobel-díjasok száma is. Ráadásul Németország és Magyarország között kiválóak a tudományos kapcsolatok. Így, ha valaki később a természet-, vagy társadalomtudományok területén szeretne tevékenykedni, a német nyelvvel nem lőhet mellé!

  1. Versenyelőny a magyar munkaerőpicaon

Magyarország elsőszámú kereskedelmi partnere Németország, a második helyen pedig Ausztria áll. Ezzel a két országgal bonyolítjuk le a teljes külkereskedelmünk több, mint 30%-át. Így nem csoda, hogy számos magyarországi német, osztrák és svájci érdekeltségű cég keres németül jól beszélő szakembereket. Az olyan német érdekeltségű cégek, mint pl. Aldi, Audi, Bosch, vagy Siemens, jelenleg kb. 300.000 embert foglalkoztatnak Magyarországon.

  1. Sokan tanulnak német nyelvterületen

A külföldi továbbtanulással foglalkozó Engame Akadémia legfrissebb kutatása szerint jelenleg nagyjából tízezer magyar diák tanul külföldön, akik közül a legtöbben német nyelvterületen – Ausztriában, Németországban, vagy Svájcban – szeretnének diplomához jutni. Nem véletlenül: több német és osztrák egyetem kiemelkedő eredményt ér el a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban. Jó hír, hogy ma már nem kell feltétlenül külföldre költözni ahhoz, hogy német diplománk legyen: Magyarországon egyre több egyetem kínál német nyelvű alap- és mesterképzéseket.

A Szerző a Német.Karrier.Siker. kampány egyik alapítója.