Az MCC Magyar-Német Intézete az Európai Együttműködésért egy évvel Németország 20. szövetségi parlamenti választása és az Intézet által szervezett első választási est után szeptember 26-án, hétfőn kerekasztal-beszélgetést szervezett, amelyen közel 70 érdeklődő vendég vett részt. A rendezvény főbb témái az aktuális németországi politikai térkép, a közlekedési-lámpa koalíció által kijelölt célok megvalósítása, az ellenzéki CDU aktuális politikai prioritásai és az orosz-ukrán konfliktusnak a német kül- és belpolitikára gyakorolt hatásai voltak.

A beszélgetést Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet igazgatója nyitotta meg, aki kiemelte, hogy az Intézet különböző előadásainak és rendezvényeinek az a célja, hogy meg tudjuk ismerni a két ország összetett gondolati mintáit és azokat képesek legyünk mind európai, mind bilaterális szinten a konstruktív párbeszéd szolgálatába állítani. Bauer Bence egyúttal felhívta arra is a figyelmet, hogy az Intézet lassan közel kétéves fennállása során mennyire igaznak bizonyult azon premissza, miszerint komoly igény mutatkozik Magyarországon a Németországot mozgató társadalmi, kulturális és politikai folyamatok megismerése iránt.

A panelbeszélgetés – melyet Bauer Bence moderált – résztvevői Dr. Ernst Hillebrand, politológus, a Friedrich-Ebert-Stiftung „European Economies of the East” projektjének vezetője Budapesten és Michael Winzer, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletvezetője voltak. A közös eszmecsere során a résztvevők az alábbi kérdéseket járták körbe: Hogyan változott meg a német politika Angela Merkel kancellár hivatali ideje után az elmúlt egy évben? Hogyan értékelendő Németország orosz-ukrán háborúban betöltött szerepe? Milyen hatásai lehetnek parlamenti határozattal elfogadott, a szövetségi hadsereg fejlesztésére szánt reform csomagnak? Mindezek mellett szó esett még Németország esetleges vezető európai biztonságpolitikai szerepéről is, valamint a beszélgetőpartnerek körbejárták az égető energiapolitikai kihívások és a német energiamixet alkotó különböző energiaforrások felhasználásának, így az atomerőművek esetleges bezárásának témakörét is. Emellett szóba került a kormánykoalíción belüli együttműködés, illetve annak stabilitása, valamint a CDU politikai helykeresése is.

A kerekasztal-beszélgetést követően élénk párbeszéd alakult ki a hallgatóság és az előadó vendégek között. Az esemény lezárásaként a résztvevők egy állófogadás keretein belül vitatták meg a még felmerült kérdéseket.