Intézetünk 2023. évi első németországi, személyesen megtartott rendezvényére január 23-án, hétfőn Düsseldorfban került sor. A Malkasten Művész Egyesület – Németország egyik legrégebben, közel 175 éve alapított kulturális egyesületének – az épülete adott otthont az Ezer éve Európa közepén – A magyar állam karaktere című kötet ünnepélyes bemutatójára. A Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézete, a Német-Magyar Társaság, valamint a düsseldorfi Magyar Főkonzulátus által közösen szervezett, nagy érdeklődés mellett megrendezett eseményen, az egybegyűlt vendégeket Bauer Bence,  az MCC Magyar-Német Intézetének igazgatója köszöntötte. Beszédében Bauer Bence felvázolta a magyar politikai közélet elmúlt éveinek, évtizedeinek meghatározó folyamatait egyben rávilágítva az ezek mögött meghúzódó szempontok összetettségére. Ezt követően Szilágyi Gergely düsseldorfi főkonzul köszöntőjében a Magyarország és Észak-Rajna-Vesztfália közötti szoros gazdasági együttműködés és kulturális kapcsolatok különlegességére hívta fel a figyelmet, melynek formálásában kiemelt szerep hárul az itteni, a kétoldalú viszonyok megőrzésén és bővítésén fáradozó civil szervezetekre. Majd a bevezető előadások sorát Siegfried Franke professzor zárta. A német szemmel nézve olykor ellentmondásos és mégoly gyakran félreértett magyar politikai közbeszéd nemzeti specifikumát vette górcső alá, melynek elemei – kontextusukból kiemelve – könnyen szolgálnak a Németországban meghatározó narratívává váló negatív Magyarország kép erősítéséhez.

A bevezető előadásokat követő kerekasztal beszélgetés során Szalai Zoltán a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója, egyben a kötet társszerkesztője, valamint Dr. Gerhard Papke a Német-Magyar Társaság elnöke nyújtottak betekintést a számtalan területen még mindig gyümölcsöző, napjainkban mégis minduntalan kölcsönös tévképzetek által befolyásolt magyar-német együttműködés mindennapjaiba. A beszélgetést az Intézet projektkoordinátora, Darkó Tünde moderálta. Szalai és Papke úr meglátásai szerint a két országról egymás által alkotott tévképzetek eluralkodásának jelensége, egyes médiumok által tudatosan felkarolt és terjesztett féligazságok és csúsztatások tendenciózus használata meghatározó kihívás elé állítja a kétoldalú kapcsolatok jövőjét. Éppen ezért a fontos az ilyen és ehhez hasonló könyvek publikálása, valamint minél szélesebb körű bemutatása annak érdekében, hogy a kölcsönös párbeszéd és jelenlét megőrzése és erősítése útján lehetőséget teremtsenek az első kézből szerzett, tényszerű információáramlás megőrzésére.

Az Ezer éve Európa közepén – A magyar állam karaktere című kötetet immár harmadik alkalommal mutattunk be a németországi publikumnak. Összesen 110 résztvevőt és érdeklődőt köszönthettünk a Malkastenben. A vezetett beszélgetés után élénk párbeszéd alakult ki a rendezvények résztvevők és a panelbeszélgetés résztvevői között. Az utolsó kérdés feltétele után, informálisabb keretek között folytadott a párbeszéd, egy állófogadás formájában.