Jürgen Habermas (*1929) és Carl Schmitt a nemzetközi alkotmányjogi diskurzus meghatározó szereplői. Habermas Schmittben Európa koncepciójának nacionalista ellenpólusát látta. Az európaizálódás, az Európai Unió bővítésének és elmélyítésének erőteljes támogatása Habermasnál azonban – már az ukrajnai háború előtt is – megkérdőjeleződött, ahogyan az „Ach, Europa” (2008) című könyvében is olvasható. Carl Schmitt 1945 után az európai politikáról nagyrészt hallgatott, de világos különbséget tett Európa hagyományos szubsztanciája és az Európai Unió kialakulásának első lépései között. Schmitt életrajzából adódóan meglehetősen oroszbarát volt és Közép-Európa koncepciójának fő ellenfelét az Egyesült Államokban látta. A rendezvény célja, hogy a két ellentétes felfogást közérthetően bemutassa, és a két nézet közötti vitát a 2022 óta tartó legújabb fejlemények fényében, mint továbbra is nyitott kérdést tárgyalja meg.

E téma megvitatására a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért előadással egybekötött pódiumbeszélgetést szervez:

 

Az európai alkotmány mítosza
előadás és pódiumbeszélgetés

 

Prof. Dr. Reinhard MEHRING
a Heidelbergi Pedagógiai Főiskola politológia professzorával

 

2024. április 04. (csütörtök) | 18.00 óra

MCC Scruton Kávézó | 1113 Budapest, Tas vezér utca 3-7.

 

A rendezvény nyelve német, német-magyar szinkrontolmácsolást korlátozott számban biztosítunk.

Az eseményen való részvétel személyes meghívóhoz és regisztrációhoz kötött, amelyet 2024. április 3-ig ezen a linken tehet meg.

A szervező fenntartja a jogot, hogy a rendezvényen kép-, hang- és videofelvételeket készítsen, amelyek nyilvánosságra hozhatók. A regisztrációval és a részvétellel kifejezett beleegyezését adja ehhez.