Hírek

Legfrisebb híreink és rendezvénybeszámolóink.

betöltés...
2022. 07. 18. 17:20
Berlini gyors

Berlini gyors - A hét fő hírei hétfőn

Intézetünk heti hírlevele a Berlini Gyors hétfő délutánonként jelenik meg. Ebben az formátumban a németországi közéletet mozgató legfontosabb híreket, valamint intézetünk aktuális rendezvényeit, cikkeit foglaljuk össze magyar nyelven.
2022. 05. 11. 11:30
Podcast

MCC Podcast: a Magyar-Német Intézet Podcast sorozata

Összegyűjtöttük Önöknek a Magyar-Német Intézet eddig elkészített Podcastjeit. Sorozatunk 2021. februárjában indult. Az első adásban igazgatónk, Dr. Bauer Bence beszélt magyar nyelven a magyar és a német mítoszokról, illetve azok esetleges feloldásáról. Ez követően Visiting fellownk, Dr. Marc-Michael Blum magyarázta el angolul, hogy Navalny ellen miért mérgezéssel követtek el merényletet fejbelövés helyett. Prof. em. Dr. Werner J. Patzelt a németországi szövetségi parlamenti választások előtt adott angol nyelven betekintést abba, hogy mi várható a választáson. Prof. Dr. Holm Putzke az akadémiai szabadság helyzetéről beszélt németül. Prof. Dr. Reinhard Merkel a migráció nem sokak által ismert aspektusaira tett kitekintést jogi és normatív szempontból angolul. Prof. Dr. Dominik Geppert az euró és a brit konzervatizmus jövőréről nyilatkozott szintén angol nyelven. Dr. Klaus-Rüdiger Mai a németországi társadalmi, kulturális és politikai átalakulásról beszélgetett velünk német nyelven.
2022. 04. 06. 15:03
Podcast

MCC Podcast: British conservatism and the euro's future - Prof. Dr. Dominik Geppert

Április 1-jén Prof. Dr. Dominik Geppertet, a Potsdami Egyetem 19-20. századi történelem tanszékének professzorát kérdeztük a brit konzervativizmus és az euró jövőjéről. A beszélgetés során izgalmas párthuzamokra derült fény, amelyek például a Toryk programja és a jelenlegi brit konzervativizmus között húzódnak. Mindezek mellett megtudhattuk, hogy a német és a brit konzervativizmus között számottevő különbségek vannak. Az euró jövőjét tekintve beszélgettünk például a magas infláció okozta kihívásokra adandó válaszokról, Németország szerepéről a monetáris unió felépítésénél és a legnagyobb eredményekről, amelyeket az euró bevezetésével elértek az Eurózóna országai.
2022. 04. 04. 15:16

Ungarn hat gewählt – erste Ergebnisse

Unser Bericht liefert einen umfassenden Überblick zu den vorläufigen Ergebnissen der ungarischen Parlamentswahlen vom 03. April 2022.
2021. 12. 02. 13:08
Podcast

MCC Podcast: A migráció kevésbé ismert aspektusai

November 23-án Prof. Dr. Reinhard Merkel, a Hamburgi Egyetem büntetőjogi és jogbölcseleti emeritus professzora „A migráció és az integráció jogi alapproblémái” címmel tartott előadást a Mathias Corvinus Collegiumban. Podcastünkben személyes véleményéről kérdeztük a migráció okozta változásokról és kihívásokról, valamint a Németországban uralkodó Magyarországról képről.
2021. 11. 18. 14:52

Élménybeszámoló: MCC-s diákok Berlinben

A Magyar-Német Intézet szervezésében megtartott november 16-i könyvbemutató alkalmából a Mathias Corvinus Collegium diákjaiként lehetőségünk nyílt kiutazni Berlinbe.
2021. 11. 17. 11:35

Első alkalommal mutatták be Németországban az "Ezer éve Európa közepén - A magyar állam karaktere" c. könyv német kiadását

A Konrad-Adenauer-Stiftung és a Mathias Corvinus Collegium 2021. november 16-án, a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémián rendezte meg "Ezer éve Európa közepén - A magyar állam karaktere" című könyv német kiadásának első bemutatóját és az azt követő panelbeszélgetést, amelyen a szerkesztők mellett Steffen Bilger parlamenti államtitkár is részt vett.
2021. 11. 15. 10:04

Őszi akadémia - Az Európai migrációs válság - újfajta kihívások, lehetséges válaszok

2021. november 12. és 14. között Győrben zajlott a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért és a Migrációkutató Intézet első közös őszi akadémiája.
2021. 10. 22. 13:25

„Németország Merkel után” – sikerrel zárult a Magyar-Német Intézet országos rendezvénysorozata

3 hét, 12 helyszín, több mint 600 érdeklődő és egy közös cél: közelebb hozni a német politikát a magyar közönséghez. Nagyjából így lehetne számokban leírni az Mathias Corvinus Collegium (MCC) Magyar-Német Intézetének országos rendezvénysorozatát.
2021. 10. 16. 10:41
Interjú

Bauer Bence: "Németország, Magyarország: Országaink és népeink jó kapcsolatokat ápolnak"

Yann Caspar interjúja Dr. Bauer Bencével a Visegrád Postban.
2021. 09. 29. 15:50

Merre tovább Merkel után? Országos előadássorozatot indított a Magyar-Német Intézet

Milyen eredményt hozott a németországi választás? Merre mozdulhat a magyar-német bilaterális kapcsolat? Milyen kép rajzolódott ki Magyarországról a németországi sajtóban? Ezekre a kérdésekre kaphatnak választ a német politika iránt érdeklődők 11 magyar városban és egy külhoni helyszínen. Az előadássorozat keretében a Magyar-Német Intézetnél kutató vendégprofesszorok tartanak előadást a Mathias Corvinus Collegium vidéki képzési központjaiban. A részvétel mindenki számára nyitott, azonban előzetes regisztrációhoz kötött. További részletekért keresse fel az adott képviselet honlapját.
2021. 09. 23. 11:14
Podcast

MCC Podcast: Mi várható a német szövetségi választáson? - Prof. em. Dr. Werner J. Patzelt

legutóbbi közvéleménykutatások szerint Angela Merkel Kereszténydemokrata Uniója (CDU) történelmi mélyponton van, pont a szeptember 26-i szövetségi választás előtt. Mi okozta a párt krízisét? Mennyire lesz képes megváltoztatni a német konzervatívokat egy elkerülhetetlennek tűnő vereség? Milyen szerepet játszik mindebben a német média? Vendégünk Prof. Werner Patzelt, politológus, a Drezdai Műszaki Egyetem professzor emeritusza és az MCC Magyar-Német Intézetének vendégoktatója. Házigazda: Heltai Péter, a Corvinák.hu főszerkesztője.
2021. 09. 10. 15:57
Ösztöndíjak

Vendégprofesszorok a Magyar-Német Intézetnél

2021 őszén négy professzor érkezik Németországból az MCC Visiting Fellowship Program keretein belül a Magyar-Német Intézethez, ahol oktatási, kutatási és publikációs tevékenységet fognak végezni.
2021. 08. 09. 15:02

Sajtószemle Prof. Dr. Andreas Rödder budapesti látogatásáról

Prof. Dr. Andreas Rödder, a mainzi Johannes Gutenberg Egyetem Legújabb Kori Történelem Tanszékének professzora a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének meghívására érkezett Magyarországra, hogy bemutassa a Konzervatív 21.0 című könyvét, amelynek magyar fordítását nemrégiben adta ki az MCC Press. A könyvbemutatók a debreceni Aranybika Hotelben és a Budai Várban található Főőrségben kerültek megrendezésre. Rödder professzor úr az itt tartózkodása során könyvének bemutatása mellett interjúkat adott különböző magyar médiumoknak.
2021. 08. 03. 15:10

Magyar-Német Intézet az MCC Feszten

Augusztus 5-7. között kerül megrendezésre az MCC Feszt, ahonnan a Magyar-Német Intézet sem hiányozhat. Egyedi interakciókkal, ismeretterjesztő programokkal várunk mindenkit az esztergomi Kis-Duna (Edu) sétányon.
2021. 08. 02. 16:55
Interjú

„Önök a baloldali identitáskép ellentétei” - Andreas Rödder a Magyar Nemzetnek

Németországban egyre jobban polarizálódik a nyilvánosság egy moralizáló, identitáspolitikai baloldal és egy ellenérzéseket tápláló, nacionalista jobboldal között. A német közmédia balliberális elfogultsága egyértelmű, ami a Magyarországgal kapcsolatos beszámolókra is rányomja a bélyegét – mondta a Magyar Nemzetnek Andreas Rödder. A mainzi Johannes Gutenberg Egyetem történészprofesszora Konzervatív 21.0 című könyvének itteni bemutatójára érkezett Budapestre, a Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért (Mathias Corvinus Collegium) vendégeként.
2021. 07. 15. 10:58
Podcast

MCC Podcast: Miért nem lőtték fejbe Navalnijt? - Vegyi hadviselés a 21. században - Dr. Marc-Michel Blum vegyifegyver-szakértő

Alekszej Navalnij, Szergej Szkripal, Kim Dzsongnam...nagyon különöző, mégis néhány szempontból hasonló mérgezéses esetek, melyek még mindig több kérdést is felvetnek a kutatóknak és újságíróknak egyaránt. Alekszej Navalnij, Szergej Szkripal, Kim Dzsongnam...nagyon különöző, mégis néhány szempontból hasonló mérgezéses esetek, melyek még mindig több kérdést is felvetnek a kutatóknak és újságíróknak egyaránt. Ebben a részben az a megtiszteltetés ért minket, hogy vendégünk volt Marc-Michael Blum biokémikus, vegyifegyver-szakértő, aki az OPCW delegációjának vezetője volt 2018-ban, amikor a kettősügynök Szergej Szkripal és lánya Yulia mérgezését vizsgálták. Péter a három esetről, a "legnépszerűbb" bevetett szerekről, és persze a COVID-ról, valamint a híres Wuhan-i labor körüli pletykákról is kérdezte Marcot. Házigazda: Heltai Péter, a Corvinák.hu főszerkesztője, MCC.
2021. 06. 30. 11:05
Interjú

Szükség van Magyarország erős hangjára is – Frank Spengler a Mandinernek

„Európában egy erős polgári középre van szükségünk.” Biztos abban, hogy Armin Laschet lesz a következő német kancellár, a magyar jobboldallal tovább folytatná a párbeszédet, de az AfD-vel való együttműködést a CDU vörös vonalának nevezi: Frank Spenglert, a CDU pártalapítványának korábbi vezetőjét, jelenleg az MCC Magyar-Német Intézetének tanácsadóját kérdeztük.
2021. 03. 16. 10:26

Magas állami kitüntetést kapott dr. Bauer Bence

A Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója a MAGYAR ARANY ÉRDEMKERESZT polgári tagozata kitüntetésben részesült
2021. 03. 13. 10:20
Interjú

Európai Híradó - A német média és Magyarország viszonya

A HírTV Európai hiradójában nyilatkozott az MNI igazgatója, Bauer Bence, aki a német állami média Magyarországhoz fűződő viszonyáról beszélt a műsorban. Az interjú a 9. perctől érhető el az alábbi linken:
2021. 03. 07. 13:22
Interjú

Ki veszít többet a Fidesz és az Európai Néppárt szakításával?

Egyelőre még kívül sincs, de már bent sincs a Fidesz a konzervatív pártcsaládban. A frakcióból kilépett, de a pártcsaládnak még a tagja. A kérdés azonban már nem az, hogy ez mit jelent, hanem hogy milyen úton folytatja tovább a Fidesz, illetve mi lesz az Európai Néppárttal. A Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézetének az Európai Együttműködésért vezetője válaszolt az Index kérdéseire.
2021. 02. 12. 13:26

Laschettel folytatódhat a korrekt és stabil német-magyar kapcsolat – Bauer Bence a Mandinernek

„A magyar-német kapcsolatok sokkal jobbak, mint azt az általános vélekedés lefesti” – mondja Bauer Bence, az MCC Magyar-Német Intézetének igazgatója lapunknak. A Konrad Adenauer Stiftung egykori képviseletvezető-helyettesét a CDU új elnökéről, a közelgő német választásról és a néppárti tagságról is kérdeztük.
2021. 02. 12. 12:11
Interjú

Laschettel folytatódhat a korrekt és stabil német-magyar kapcsolat – Bauer Bence a Mandinernek

„A magyar-német kapcsolatok sokkal jobbak, mint azt az általános vélekedés lefesti” – mondja Bauer Bence, az MCC Magyar-Német Intézetének igazgatója lapunknak. A Konrad Adenauer Stiftung egykori képviseletvezető-helyettesét a CDU új elnökéről, a közelgő német választásról és a néppárti tagságról is kérdeztük.
2021. 02. 11. 12:39
Podcast

Német-magyar mítoszdöntögető

Magyarország a németek által (ki)használt összeszerelő ország? Megtűrt, elmaradott EU-s országként tekint a német közvélemény a magyarokra? Rég kifújt már Balaton-nosztalgia és a Páneurópai Piknik közös emlékezete? Csak rosszat ír Magyarországról a német sajtó? Miben mások a németek és a magyarok a hétköznapokban és mit tanulhatunk egymástól? Hol helyezkedik majd el az MCC-ben most megalakult Magyar-Német Intézet a kétoldalú kapcsolatokban? Bauer Bencével, az intézet igazgatójával beszélgettünk. Házigazda: Heltai Péter, stratégiai kommunikációs vezető, MCC.
2021. 01. 13. 16:47

Megalakult a Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért

Az újonnan, az MCC-ben elindult Magyar-Német Intézet igazgatója, Bauer Bence ír a két ország kapcsolatáról, személyes tapasztalatairól és mindarról, amit az intézet megvalósítani készül.