Hírek

Legfrisebb híreink és rendezvénybeszámolóink.

betöltés...
2021. 12. 02. 13:08
Podcast

MCC Podcast: A migráció kevésbé ismert aspektusai

November 23-án Prof. Dr. Reinhard Merkel, a Hamburgi Egyetem büntetőjogi és jogbölcseleti emeritus professzora „A migráció és az integráció jogi alapproblémái” címmel tartott előadást a Mathias Corvinus Collegiumban. Podcastünkben személyes véleményéről kérdeztük a migráció okozta változásokról és kihívásokról, valamint a Németországban uralkodó Magyarországról képről.
2021. 11. 29. 17:27

Berlini gyors - A hét fő hírei hétfőn

Örömmel értesítjük olvasóinkat, hogy ,,Berlini gyors" címmel elindult heti hírlevelünk. Ebben az formátumban minden hétfőn a németországi közéletet mozgató legfontosabb híreket foglaljuk össze magyar nyelven.
2021. 11. 18. 14:52
Tehetséggondozás

Élménybeszámoló: MCC-s diákok Berlinben

A Magyar-Német Intézet szervezésében megtartott november 16-i könyvbemutató alkalmából a Mathias Corvinus Collegium diákjaiként lehetőségünk nyílt kiutazni Berlinbe.
2021. 11. 17. 11:35
Bilaterális kapcsolatok

Első alkalommal mutatták be Németországban az "Ezer éve Európa közepén - A magyar állam karaktere" c. könyv német kiadását

A Konrad-Adenauer-Stiftung és a Mathias Corvinus Collegium 2021. november 16-án, a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémián rendezte meg "Ezer éve Európa közepén - A magyar állam karaktere" című könyv német kiadásának első bemutatóját és az azt követő panelbeszélgetést, amelyen a szerkesztők mellett Steffen Bilger parlamenti államtitkár is részt vett.
2021. 11. 15. 10:04

Őszi akadémia - Az Európai migrációs válság - újfajta kihívások, lehetséges válaszok

2021. november 12. és 14. között Győrben zajlott a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért és a Migrációkutató Intézet első közös őszi akadémiája.
2021. 10. 22. 13:25

„Németország Merkel után” – sikerrel zárult a Magyar-Német Intézet országos rendezvénysorozata

3 hét, 12 helyszín, több mint 600 érdeklődő és egy közös cél: közelebb hozni a német politikát a magyar közönséghez. Nagyjából így lehetne számokban leírni az Mathias Corvinus Collegium (MCC) Magyar-Német Intézetének országos rendezvénysorozatát.
2021. 09. 29. 15:50

Merre tovább Merkel után? Országos előadássorozatot indított a Magyar-Német Intézet

Milyen eredményt hozott a németországi választás? Merre mozdulhat a magyar-német bilaterális kapcsolat? Milyen kép rajzolódott ki Magyarországról a németországi sajtóban? Ezekre a kérdésekre kaphatnak választ a német politika iránt érdeklődők 11 magyar városban és egy külhoni helyszínen. Az előadássorozat keretében a Magyar-Német Intézetnél kutató vendégprofesszorok tartanak előadást a Mathias Corvinus Collegium vidéki képzési központjaiban. A részvétel mindenki számára nyitott, azonban előzetes regisztrációhoz kötött. További részletekért keresse fel az adott képviselet honlapját.
2021. 09. 10. 15:57
Ösztöndíjak, Tehetséggondozás

Vendégprofesszorok a Magyar-Német Intézetnél

2021 őszén négy professzor érkezik Németországból az MCC Visiting Fellowship Program keretein belül a Magyar-Német Intézethez, ahol oktatási, kutatási és publikációs tevékenységet fognak végezni.
2021. 08. 09. 15:02

Sajtószemle Prof. Dr. Andreas Rödder budapesti látogatásáról

Prof. Dr. Andreas Rödder, a mainzi Johannes Gutenberg Egyetem Legújabb Kori Történelem Tanszékének professzora a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének meghívására érkezett Magyarországra, hogy bemutassa a Konzervatív 21.0 című könyvét, amelynek magyar fordítását nemrégiben adta ki az MCC Press. A könyvbemutatók a debreceni Aranybika Hotelben és a Budai Várban található Főőrségben kerültek megrendezésre. Rödder professzor úr az itt tartózkodása során könyvének bemutatása mellett interjúkat adott különböző magyar médiumoknak.
2021. 08. 03. 15:10

Magyar-Német Intézet az MCC Feszten

Augusztus 5-7. között kerül megrendezésre az MCC Feszt, ahonnan a Magyar-Német Intézet sem hiányozhat. Egyedi interakciókkal, ismeretterjesztő programokkal várunk mindenkit az esztergomi Kis-Duna (Edu) sétányon.
2021. 08. 02. 16:55

„Önök a baloldali identitáskép ellentétei” - Andreas Rödder a Magyar Nemzetnek

Németországban egyre jobban polarizálódik a nyilvánosság egy moralizáló, identitáspolitikai baloldal és egy ellenérzéseket tápláló, nacionalista jobboldal között. A német közmédia balliberális elfogultsága egyértelmű, ami a Magyarországgal kapcsolatos beszámolókra is rányomja a bélyegét – mondta a Magyar Nemzetnek Andreas Rödder. A mainzi Johannes Gutenberg Egyetem történészprofesszora Konzervatív 21.0 című könyvének itteni bemutatójára érkezett Budapestre, a Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért (Mathias Corvinus Collegium) vendégeként.
2021. 07. 27. 12:51
Recenzió

Recenzió – Konzervatív 21.0: A polgári Németország programja

Megjelent magyarul is az MCC Press gondozásában a német konzervatív gondolkodó Andreas Rödder könyve. Recenzió.
2021. 07. 01. 12:41

A gyerekekről van szó

A magyar gyermekvédelmi törvény módosítása vitát gerjeszt az Európai Unióban.
2021. 06. 30. 11:05
Bilaterális kapcsolatok, Interjú, Németországi választások

Szükség van Magyarország erős hangjára is – Frank Spengler a Mandinernek

„Európában egy erős polgári középre van szükségünk.” Biztos abban, hogy Armin Laschet lesz a következő német kancellár, a magyar jobboldallal tovább folytatná a párbeszédet, de az AfD-vel való együttműködést a CDU vörös vonalának nevezi: Frank Spenglert, a CDU pártalapítványának korábbi vezetőjét, jelenleg az MCC Magyar-Német Intézetének tanácsadóját kérdeztük.
2021. 03. 16. 10:26

Magas állami kitüntetést kapott dr. Bauer Bence

A Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója a MAGYAR ARANY ÉRDEMKERESZT polgári tagozata kitüntetésben részesült
2021. 03. 13. 10:20
Bilaterális kapcsolatok

Európai Híradó - A német média és Magyarország viszonya

A HírTV Európai hiradójában nyilatkozott az MNI igazgatója, Bauer Bence, aki a német állami média Magyarországhoz fűződő viszonyáról beszélt a műsorban. Az interjú a 9. perctől érhető el az alábbi linken:
2021. 02. 17. 18:01
Bilaterális kapcsolatok

A rossz Magyarország-képről a német médiában: mit tehetünk ellene?

Sokszor éri az a vád a németországi média nagy részét, hogy Magyarországgal szemben negatívan elfogult tudósításokat közöl és ezen annyira nem is akar változtatni. Mi lehet a kiút? Bauer Bence írása.
2021. 02. 12. 14:41
Bilaterális kapcsolatok, Németországi választások

Laschettel folytatódhat a korrekt és stabil német-magyar kapcsolat – Bauer Bence a Mandinernek

„A magyar-német kapcsolatok sokkal jobbak, mint azt az általános vélekedés lefesti” – mondja Bauer Bence, az MCC Magyar-Német Intézetének igazgatója lapunknak. A Konrad Adenauer Stiftung egykori képviseletvezető-helyettesét a CDU új elnökéről, a közelgő német választásról és a néppárti tagságról is kérdeztük.
2021. 02. 11. 12:39

Német-magyar mítoszdöntögető

Magyarország a németek által (ki)használt összeszerelő ország? Megtűrt, elmaradott EU-s országként tekint a német közvélemény a magyarokra? Rég kifújt már Balaton-nosztalgia és a Páneurópai Piknik közös emlékezete? Csak rosszat ír Magyarországról a német sajtó? Miben mások a németek és a magyarok a hétköznapokban és mit tanulhatunk egymástól? Hol helyezkedik majd el az MCC-ben most megalakult Magyar-Német Intézet a kétoldalú kapcsolatokban? Bauer Bencével, az intézet igazgatójával beszélgettünk. Házigazda: Heltai Péter, stratégiai kommunikációs vezető, MCC.
2021. 01. 26. 10:48
Németországi választások

Választási szuperév: Merre tovább Berlin, Brüsszel, Budapest?

A CDU új pártelnöke, Armin Laschet egy lépéssel közelebb került a német kancellári poszthoz, vagyis megválasztásával az egyik legesélyesebb Merkel-utóddá vált. Az, hogy bármelyik irányba és bármilyen mértékben is változik majd a német kormánypárt irányvonala, még kérdéses. Bárhogyan is alakul, a német választási szuperév egészen biztosan hatással lesz az Európai Unió és Magyarország politikájára is. A többi között ezekről a kérdésekről szervezett online konferenciát a közelmúltban alapított „Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért”. A virtuális kerekasztalbeszélgetésen szó volt a Fidesz és a Néppárt viszonyáról és arról is, ki lehet Németország következő kancellárja. Bauer Bence igazgatót, Schaller-Baross Ernőt a FIDESZ-KDNP európai parlamenti képviselőjét és Mráz Ágostont, a Nézőpont Intézet vezetőjét Nagy-Vargha Zsófia, az Ungarn Heute főszerkesztője kérdezte.
2021. 01. 14. 16:54
Németországi választások

Ki lesz a CDU új vezetője?

A napokban eldől, ki veszi át idén Németország legnagyobb pártja, a Kereszténydemokrata Unió vezetését. A tisztújító gyűlést a járvány miatt virtuálisan rendezik meg, a tét pedig nagy: a támogatottsági adatok alapján az új elnökből jó eséllyel kancellár lehet.
2021. 01. 13. 16:47
Bilaterális kapcsolatok

Megalakult a Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért

Az újonnan, az MCC-ben elindult Magyar-Német Intézet igazgatója, Bauer Bence ír a két ország kapcsolatáról, személyes tapasztalatairól és mindarról, amit az intézet megvalósítani készül.
2021. 01. 10. 13:07
Bilaterális kapcsolatok

A Berlin és Budapest közötti komplex kommunikációs csatornák

Magyarország és Németország kapcsolatai évek óta bonyolultak – a gazdaság terén jók, politikailag feszültséggel telítettek. Annál inkább fontos a két kormány közötti közvetlen és precíz kommunikáció, hogy a konfliktuspotenciál a tényleges érdekellentétekre korlátozódjon, és ne terheljék félreértések. Ilyenek azonban mindig adódnak. Boris Kálnoky írása.