Hírek

Itt találja aktuális híreinket, interjúinkat, ösztöndíjainkat és podcast sorozatunk legújabb részeit.

betöltés...
2024. 02. 06. 10:11
Magyar-német kapcsolatok

Megjelent Bauer Bence "Ungarn ist anders" c. könyve

2023. 10. 10. 12:58
Podcast

MCC Podcast: Európa szerepe a világban – A fejlesztéspolitika lehetőségei

Korunk fajsúlyos problémáit, mint például a globalizáció, a tömeges migráció és a környezeti katasztrófák hátrányos következményeit aligha lehet már a nemzetállamok szintjén megoldani.
2023. 10. 06. 14:29
Podcast

MCC Podcast: Tudományos szabadság: Úton egy intellektuális lockdown felé?

A tudomány szabadsága – a sajtószabadsággal és a véleménynyilvánítás szabadságával együtt – a német Alaptörvény 5. cikkében, az Európai Unió Alapjogi Chartájában és az ENSZ Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Nemzetközi Egyezségokmányában is szerepel.
2023. 09. 24. 12:00
Böhm Márton József
Podcast

MCC Podcast: A Zöld határon is túl…

2023. 08. 04. 11:51

A világ 2023-ban: váratlan dolgokra számítva

Teljesen megtelt a MOL Nagyszínpad nézőtere Sebastian Kurz, volt osztrák kancellár és Szalai Zoltán, az MCC főigazgató beszélgetésén, ahol a világ 2023-as helyzetéről volt szó.
2023. 08. 04. 11:21

Az MCC Feszt a Kárpát-medence legjelentősebb szakmai-könnyűzenei fesztiválja

250 előadó, 120-nál is több szakmai program, mintegy 50 zenei esemény és 100 kiállító az Edu sétányon – óriási siker volt idén az immár harmadik alkalommal megrendezett MCC Feszt. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) esztergomi rendezvényén 47 000 látogató fordult meg július 27. és 29. között.
2023. 05. 12. 9:55

Az MCC megvásárolja Ausztria vezető magánegyetemét

A nemzetközi hálózatépítést folytatva az MCC tulajdont szerzett a bécsi Modul Egyetemben, így újabb egyedülálló képzési és tanulási lehetőséghez jutnak az MCC-s és kárpát-medencei magyar diákok. Ezen túlmenően a tehetséggondozó intézmény komoly nemzetközi kutatásokba is bekapcsolódik.
2023. 02. 10. 9:00
Alexander Rasthofer
Podcast

MCC Podcast: Az európai médiatér átalakulóban

2022. 12. 22. 8:52
Darkó Tünde
Podcast

MCC Podcast: Önérvényesítés: Miért kell Európának önmagát korlátoznia?

Prof. Dr. Heinz Theisennel Európa és az Európai Unió kihívásairól, szerepéről, ezen belül Magyarország és Németország helyzetéről, valamint az aktuális geopolitikai folyamatokról beszélgettünk.
2022. 12. 21. 14:55
Dobrowiecki Péter
Podcast

MCC Podcast: Így emelték fel a német befektetők Közép-Európát

A Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlítások Intézetének (WIIW) közelmúltbab bemutatott átfogó tanulmánya részletesen tárja fel a nyugat-európai működőtőke befektetések gazdasági, társadalmi, munkaerőpiaci hatását régiónkban az 1990-es évektől napjainkig.
2022. 12. 01. 9:22
Darkó Tünde

2 éves a Magyar-Német Intézet

Intézetünk 2020. december 1-jén kezdte meg munkáját. Ezen alkalomból szeretnénk bemutatni 2 éves tevékenységünket számokban.
2022. 11. 07. 17:33

Angela Merkel beszéde a Helmut-Kohl-Kancellár-Alapítvány megnyitó rendezvényén

Dr. Angela Merkel korábbi német szövetségi kancellár asszony beszéde a Helmut-Kohl-Kancellár-Alapítvány ünnepi alakuló ülésén 2022. szeptember 27-én; a hangfelvétel lektorált átirata; felelős: a korábbi német szövetségi kancellár asszony irodája.
2022. 10. 11. 14:11
Böhm Márton József
Podcast

Podcast Peter Hoeres professzorral: Die Frankfurter Allgemeine Zeitung in der deutschen Medienlandschaft

Peter Hoeres az újkori történelem professzora a würzburgi Julius-Maximilians-Egyetemen. 2019-ben jelent meg a "Zeitung für Deutschland: Die Geschichte der FAZ" (Újság Németországnak: A FAZ története) című 600 oldalas tényirodalmi könyve, amely a Frankfurter Allgemeine Zeitungról született eddigi legátfogóbb kutatás. A FAZ Németország harmadik legolvasottabb napilapja és egyik vezető médiuma, így meghatározó szerepet játszik az ország politikai vitáinak alakításában. Peter Hoeres professzort a FAZ szerepéről, az újságírás egyensúlyáról, valamint a véleményszabadság és a tudományos szabadság helyzetéről kérdeztük. A beszélgetés németül zajlott.
2022. 08. 26. 9:10
Dobrowiecki Péter
Podcast

Podcast Peter Hefelevel: Vita Európa jövőjéről

Az Európát sújtó többrétegű politikai, gazdasági és társdalami kihívások tükrében napjainkban látszólag kevesebb figyelem összpontosul az EU jövőjével kapcsolatos vitára. Mindazonáltal az EU-n és az európai politikán belüli belső megosztottsággal kapcsolatos kérdések mit sem veszítettek aktualitásukból. Hogyan tudna Európa közösen előrehaladni? Hogyan újulhatna meg az európai konzervatív politikai közélet a közvélemény jobb megszólítása érdekében? Mi lehet a közép-európai államok szerepe ebben a folyamatban? Ez csak néhány a kérdések közül, amelyeket rövid podcastunkban igyekeztünk megvitatni.
2022. 08. 22. 10:26
Podcast

Podcast Klaus von Dohnanyival: Európa érdekeit keresve

A Nemzeti érdekek – Útmutatás a német és az európai politika számára a globális átalakulások korában című nagysikerű könyv megjelenése után volt szerencsénk beszélgetni Dr. Klaus von Dohnanyival arról, hogy az eltérő nemzeti vélemények ellenére milyen mértékben léteznek közös európai érdekek, valamint az Európai Unió sikere mennyire rejlik éppen a nemzetek különbözőségében. Klaus von Dohnanyi mint volt tudományos ügyekért felelős miniszter, volt külügyi államminiszter és Hamburg első polgármestere arról is megosztotta a közönséggel a gondolatait, hogy mely területeken van szükség az Unióban közös célokra és intézkedésekre. Az orosz–ukrán háború hátterében nemcsak az események okairól és hatásairól beszélt, hanem arról is, hogy az Egyesült Államok miért követ néhány esetben más célokat, mint az Európai Unió.
2022. 08. 17. 10:29
Darkó Tünde
Podcast

Podcast Saskia Ludwiggal: Mi marad Angela Merkel szövetségi kancellár örökségéből?

Dr. Saskia Ludwig a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tagja, Brandenburg tartományi parlamentjének képviselője, a Bundestag korábbi tagja. Az MCC Feszt alkalmával német nyelven rögzített podcastünkben Angela Merkel örökségéről, a közlekedésilámpa-koalícióról és a kormány-ellenzék viszonyáról tudhattunk meg többet szövetségi és tartományi szinten. Emellett szó esett brandenburgi tartományi politika aktuális kérdéseiről, és Németország gazdaságpolitikai kihívásairól is.
2022. 08. 15. 13:26
Böhm Márton József
Podcast

Podcast Roland Tichyvel: "Németországnak fagyoskodnia kell a békéért?"

Roland Tichy véleményének súlya van Berlinben. Alapítója és főszerkesztője a "Tichys Einblick" című, a Szövetségi Köztársaság legolvasottabb, határozottan liberális-konzervatív havilapjának. A véleményközlő médium évről évre nagyobb példányszámot ér el, és hiánypótló az átlagban inkább baloldali német médiatérben. Az MCC Feszten felvett podcastunkban a jelenlegi német politika kihívásairól és kudarcairól tudhattunk meg tőle többet. Mennyire súlyos a gazdasági helyzet az ukrajnai háború hátterében? Hogyan építi újjá az országot a közlekedésilámpa-koalíció? A podcast nyelve német.
2022. 06. 17. 16:37

Stuttgarti szakmai napok

A Magyar-Német Intézet szervezésében június 12. és 15. között stuttgarti szakmai kiránduláson vehettek részt a német nyelv és politika iránt érdeklődő MCC-s diákok, akik élményeiket az alábbi beszámolóban foglalták össze.
2022. 05. 11. 11:30
Podcast

MCC Podcast: a Magyar-Német Intézet Podcast sorozata

Összegyűjtöttük Önöknek a Magyar-Német Intézet eddig elkészített Podcastjeit. Sorozatunk 2021. februárjában indult. Az első adásban igazgatónk, Dr. Bauer Bence beszélt magyar nyelven a magyar és a német mítoszokról, illetve azok esetleges feloldásáról. Ez követően Visiting fellownk, Dr. Marc-Michael Blum magyarázta el angolul, hogy Navalny ellen miért mérgezéssel követtek el merényletet fejbelövés helyett. Prof. em. Dr. Werner J. Patzelt a németországi szövetségi parlamenti választások előtt adott angol nyelven betekintést abba, hogy mi várható a választáson. Prof. Dr. Holm Putzke az akadémiai szabadság helyzetéről beszélt németül. Prof. Dr. Reinhard Merkel a migráció nem sokak által ismert aspektusaira tett kitekintést jogi és normatív szempontból angolul. Prof. Dr. Dominik Geppert az euró és a brit konzervatizmus jövőréről nyilatkozott szintén angol nyelven. Dr. Klaus-Rüdiger Mai a németországi társadalmi, kulturális és politikai átalakulásról beszélgetett velünk német nyelven.
2022. 04. 06. 15:03
Darkó Tünde
Podcast

MCC Podcast: British conservatism and the euro's future - Prof. Dr. Dominik Geppert

Április 1-jén Prof. Dr. Dominik Geppertet, a Potsdami Egyetem 19-20. századi történelem tanszékének professzorát kérdeztük a brit konzervativizmus és az euró jövőjéről. A beszélgetés során izgalmas párthuzamokra derült fény, amelyek például a Toryk programja és a jelenlegi brit konzervativizmus között húzódnak. Mindezek mellett megtudhattuk, hogy a német és a brit konzervativizmus között számottevő különbségek vannak. Az euró jövőjét tekintve beszélgettünk például a magas infláció okozta kihívásokra adandó válaszokról, Németország szerepéről a monetáris unió felépítésénél és a legnagyobb eredményekről, amelyeket az euró bevezetésével elértek az Eurózóna országai.
2022. 04. 04. 15:16
Bauer Bence, Böhm Márton József, Tristan Csaplár

Ungarn hat gewählt – erste Ergebnisse

Unser Bericht liefert einen umfassenden Überblick zu den vorläufigen Ergebnissen der ungarischen Parlamentswahlen vom 03. April 2022.
2022. 01. 11. 16:08
Fodor Kinga
Ösztöndíjak

Újra lehet pályázni az MCC Fellowshipra - 9 német és osztrák helyszínen várják az MCC-s diákokat

A Mathias Corvinus Collegium 2022-ben újra meghirdeti meg a közéleti témák iránt érdeklődő, arra fogékony hallgatók számára nyújtott 3 hónapos nemzetközi kutatói ösztöndíj programját, amelynek helyszínei között Berlin, Drezda, Düsseldorf, Pottsdam, Stuttgart, Berlin, Regensburg, Passau és Bécs is szerepel.
2021. 12. 02. 13:08
Darkó Tünde, Böhm Márton József
Podcast

MCC Podcast: A migráció kevésbé ismert aspektusai

November 23-án Prof. Dr. Reinhard Merkel, a Hamburgi Egyetem büntetőjogi és jogbölcseleti emeritus professzora „A migráció és az integráció jogi alapproblémái” címmel tartott előadást a Mathias Corvinus Collegiumban. Podcastünkben személyes véleményéről kérdeztük a migráció okozta változásokról és kihívásokról, valamint a Németországban uralkodó Magyarországról képről.
2021. 11. 18. 14:52
Vörös E. Hargita

Élménybeszámoló: MCC-s diákok Berlinben

A Magyar-Német Intézet szervezésében megtartott november 16-i könyvbemutató alkalmából a Mathias Corvinus Collegium diákjaiként lehetőségünk nyílt kiutazni Berlinbe.
2021. 11. 17. 11:35
Schlegl Kristóf

Első alkalommal mutatták be Németországban az "Ezer éve Európa közepén - A magyar állam karaktere" c. könyv német kiadását

A Konrad-Adenauer-Stiftung és a Mathias Corvinus Collegium 2021. november 16-án, a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémián rendezte meg "Ezer éve Európa közepén - A magyar állam karaktere" című könyv német kiadásának első bemutatóját és az azt követő panelbeszélgetést, amelyen a szerkesztők mellett Steffen Bilger parlamenti államtitkár is részt vett.
2021. 11. 15. 10:04

Őszi akadémia - Az Európai migrációs válság - újfajta kihívások, lehetséges válaszok

2021. november 12. és 14. között Győrben zajlott a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért és a Migrációkutató Intézet első közös őszi akadémiája.
2021. 10. 22. 13:25
Fodor Kinga

„Németország Merkel után” – sikerrel zárult a Magyar-Német Intézet országos rendezvénysorozata

3 hét, 12 helyszín, több mint 600 érdeklődő és egy közös cél: közelebb hozni a német politikát a magyar közönséghez. Nagyjából így lehetne számokban leírni az Mathias Corvinus Collegium (MCC) Magyar-Német Intézetének országos rendezvénysorozatát.
2021. 10. 16. 10:41
Interjú

Bauer Bence: "Németország, Magyarország: Országaink és népeink jó kapcsolatokat ápolnak"

Yann Caspar interjúja Dr. Bauer Bencével a Visegrád Postban.