Rendezvények

A tervezett rendezvények elsősorban személyes jelenléttel járó események. Hiszünk az emberek közötti párbeszédben és a személyes kommunikáció fontosságában, nemcsak az esemény alatt, de elötte és utána is, formális és informális keretek között. Ezért az Magyar-Német Intézet különböző formátumú rendezvényei – konferenciák, szemináriumok, pódiumbeszélgetések, szakértői értekezletek, workshopok – résztvevőkkel zajlanak. Természetesen kisebb összejövetelek megtartása az online-térben is lehetséges, ahol a téma, a formátum, s a célkitűzés ezt lehetővé teszi.

betöltés...
2023. 12. 07. 14:28
Philipp Sajthy
Rendezvénybeszámolók

Rendezvénybeszámoló: Évértékelő - A német kormány félidős mérlege

Szeged
2023. 12. 03. 17:31
Rendezvénybeszámolók

Beszámoló: Drezdai szakmai tanulmányút

Drezda
2023. 11. 28. 11:01
Aktuális rendezvények

Évértékelő - A német kormány félidős mérlege

2023. 11. 27. 14:12
Philipp Sajthy
Rendezvénybeszámolók

Rendezvénybeszámoló: Hogyan alakultak át a német-magyar gazdasági és politikai kapcsolatok? Merre tart Európa?

Békéscsaba
2023. november 24-én a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért az MCC békéscsabai központjában tett látogatást, ahol egy este erejéig a magyar-német kapcsolatok kerültek terítékre. A pódiumbeszélgetés a jelenlévő közel 40 érdeklődőnek adott betekintést a magyar-német kapcsolatok jelenlegi erősségeibe és kihívásaiba.
2023. 11. 24. 16:37
Alexander Rasthofer
Rendezvénybeszámolók

Rendezvénybeszámoló: 40 éves a német nyelvű orvosképzés Magyarországon - Egy sikertörténet mérlege és perspektívái

Budapest
A világhírű budapesti orvostudományi egyetem, a Semmelweis Egyetem a magyarországi német nyelvű orvosképzés 40. évfordulóját ünnepelte. A Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért és a Magyar-Német Baráti Társaság a Németországi Szövetségi Köztársaságban együtt ünnepeltek az egyetemmel.
2023. 11. 24. 13:29
Aktuális rendezvények

Újrakezdés és folytonosság - a magyar-(nyugat)német diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója alkalmából tartandó konferencia

Budapest
Tisztelettel felhívjuk a figyelmüket „Újrakezdés és folytonosság” című a magyar-(nyugat)német diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója alkalmából tartandó konferenciára.
2023. 11. 23. 9:46
Fodor Kinga
Rendezvénybeszámolók

Beszámoló: Svájci szakmai napok

A Magyar-Német Intézet szervezésében november 20-22. között zürichi szakmai tanulmányúton vehettek részt az MCC egyetemi programjának hallgatói. A tanulmányút célja Svájc politikai és gazdasági rendszerének megismerése, valamint a német nyelv anyanyelvi környezetben való gyakorlása volt.
2023. 11. 17. 12:36
Alexander Rasthofer
Rendezvénybeszámolók

Rendezvénybeszámoló: A BILD főszerkesztője voltam – 16 év a legbefolyásosabb német lap élén - Pódiumbeszélgetés Kai Diekmannal

Kai Diekmann, a BILD leghosszabb ideig tevékenykedő főszerkesztőjeként tizenhat éven keresztül irányította a lap működését és tűzte napirendre azokat a híreket, amelyek a legnagyobb nyilvánosságot kapták Németországban.
2023. 11. 15. 15:21
Rendezvényvideók

Rendevényvideó: Kurz - A film

November 8-án telt ház előtt rendeztük meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Sebastian Kurz karrierjéről készült legújabb dokumentumfilm magyarországi premierjét. A volt szövetségi kancerrállal Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója, valamint Nagy Andor volt bécsi nagykövet beszélgetett.
2023. 11. 09. 14:16
Alexander Rasthofer
Rendezvénybeszámolók

Rendezvénybeszámoló: Kurz - A film: magyarországi filmpremier

„35 évesen ő lett az osztrák politikatörténet legfiatalabb volt kancellárja. Korrupcióval és közvélemény-kutatások meghamisításával kapcsolatos nyomozások fenyegetik karrierjét. Sebastian Kurz még ma is sok vita forrása: támogatói és társai meg vannak győződve ártatlanságáról – ellenfelei az ellenkezőjéről. Kritikus pillantás Európa egyik legjobban polarizáló politikusának kulisszái mögé. Kritizáltak, elismertek, megvetettek, csodáltak”.
2023. 10. 26. 13:16
Rendezvénybeszámolók

Rendezvénybeszámoló: Vadászat a vörös októberre

Nem csak a szélsőjobboldali gondolatok terjednek Németországban, hanem a szélsőbaloldali eszmék és a kommunista nosztalgia is egyre nagyobb népszerűségnek örvend - hívta fel a figyelmet Frank-Lothar Kroll a pécsi MCC-ben tartott szerdai előadásán. A Chemnitzi Egyetem professzora szerint ez igen veszélyes tendencia.
2023. 10. 24. 17:00
Rendezvénybeszámolók

Rendezvénybeszámoló: A szabadság rövid nyara: hogyan lett az NDK-ból diktatúra?

Debrecen
„Ugyan igazságot már nem lehet tenni, de legalább az emberek méltóságát vissza lehet adni és ezért köszönöm Önnek ezt a könyvet.”
2023. 10. 11. 16:20
Rendezvényvideók

Rendezvényvideó: Bajorország és Hessen választ – Választási est a Magyar-Német Intézetnél

2023. október 8-án a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért választási estet rendezett a Hessen és Bajorország tartományi parlamenti választások alkalmából. Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért Intézet igazgatója a hesseni és bajorországi tartományi választások előzményeiről beszélt és elemezte azokat Prof. Dr. Frank-Lothar Krollal, a Chemnitzi Műszaki Egyetem 19. és 20. századi európai történelem professzorával, a Magyar-Német Intézet vendégoktatójával, Prof. Dr. Werner J. Patzelttel, az MCC Brüsszel kutatási igazgatójával, valamint Dr. Pézsa Tiborral, a kasseli Hessische Niedersächsische Allgemeine (HNA) volt vezető hírszerkesztőjével közösen. A Scruton Caféban tartott rendezvényen mintegy 150-en vettek részt.
2023. 10. 06. 16:49
Tristan Csaplár
Rendezvénybeszámolók

Rendezvénybeszámoló: Véleményhatalom és Cancel Culture

2023. 10. 02. 12:56
Alexander Rasthofer
Rendezvénybeszámolók

Rendezvénybeszámoló: VI. Magyar-Német Hálózati Találkozó

Az MCC Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért, valamint a Polgári Magyarországért Alapítvány 2023. szeptember 28. és október 1. között a magyar, német, osztrák politikai és tudományos élet több mint 40 neves személyiségét fogadta Sopronban, a VI. német-magyar hálózati találkozó alkalmából.
2023. 09. 24. 10:51
Philipp Sajthy
Rendezvénybeszámolók

Rendezvénybeszámoló: Willkommenskultur Németországban: Hatás és tanulságok – előadás és pódiumbeszélgetés Prof. Dr. Oliver Lembckével

Szeptember 25-én az MCC Győri Képzési Központjában izgalmas angol nyelvű előadást és pódiumbeszélgetés került megrendezésre "Germany's `Willkommenskultur': Impacts and Lessons" / "Willkommenskultur Németországban: Hatás és tanulságok címmel. Az előadó Prof. Dr. Oliver W. Lembcke, a bochumi Ruhr Egyetem politológia professzora volt, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért vendégoktatója. A beszélgetést és Alexander Rasthofer, a Magyar-Német Intézet kutatási asszisztense moderálta. Az előadáson mintegy 50-60 fő vett részt, nagy részük győri MCC-s diák volt.
2023. 09. 22. 13:47
Philipp Sajthy
Rendezvénybeszámolók, Rendezvényvideók

Rendezvénybeszámoló: Milyen jövő elé néz a szociális piacgazdaság? Előadás és pódiumbeszélgetés Prof. Dr. Michael Hütherrel

Milyen jövő elé néz a szociális piacgazdaság? Ezt a kérdést járta körbe Németország bevált és nagyra becsült gazdasági rendszerével kapcsolatban Prof. Dr. Michael Hüther, neves németországi közgazdász, az EBS Közgazdasági és Jogi Egyetemen tanára, a kölni Gazdaságkutató Intézet (IW) igazgatója, a Mathias Corvinus Collegiumban tartott előadásán 2023. szeptember 21-én. Hüther a Magyar – Német Intézet az Európai Együttműködésért (MNI) és a Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) meghívásából érkezett Budapestre. A „Milyen jövője elé néz a szociális piacgazdaság?” című előadás nagy érdeklődés mellett zajlott le, összesen több, mint 80 fő vett részt az előadáson és az azt követő panelbeszélgetésen, amelynek – online közvetítés mellett – az MCC Scruton kávézó adott otthont.
2023. 09. 15. 16:38
Philipp Sajthy
Rendezvénybeszámolók

Rendezvénybeszámoló: Európa új jövőstratégiája

2023. 09. 13. 14:18
Rendezvénybeszámolók

Rendezvénybeszámoló: Konzervatívnak lenni egy modern társadalomban?

Konzervatívnak lenni nem érzés, hanem döntés…
2023. 09. 07. 14:44
Böhm Márton József
Rendezvénybeszámolók, Rendezvényvideók

Rendezvénybeszámoló: A zöld határon túl - előadás és panelbeszélgetés Boris Palmerrel

Boris Palmer, Tübingen egyetemváros főpolgármestere, Németország egyik legismertebb és legsikeresebb, de egyúttal legvitatottabb polgármestere is. A Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért meghívására 2023. szeptember 5-én "A zöld határon is túl" címmel tartott előadást, amelyben szövetségi politikai nézeteiről, önkormányzati politikai tevékenységéről és a magyar-német kapcsolatokról beszélt. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Scruton kávézójában tartott rendezvényen több mint 100 vendég vett részt, amely aznap este az utolsó sorig megtelt. Az előadást és az azt követő panelbeszélgetést további 75 néző követte online-streamingen élőben.
2023. 09. 01. 9:50
Korábbi rendezvények

A Zöld határon is túl…

Budapest
2023. 08. 10. 14:55
Darkó Tünde
Rendezvénybeszámolók

Rendezvénybeszámoló: II. Magyar-Német Nyári Tábor

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Magyar-Német Intézete és a Magyar-Német Baráti Társaság a Németországi Szövetségi Köztársaságban augusztus 6. és 10. között második alkalommal rendezte meg a Magyar-Német Nyári Tábort Révfülöpön, az MCC Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő és Diáktáborban.
2023. 08. 04. 11:19
Alexander Rasthofer
Rendezvénybeszámolók

Rendezvénybeszámoló: Németország első kézből – migráció, társadalom, politika

Július 27. és 29. között az MCC Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért interaktív standdal képviseltette magát az MCC Feszten. Ennek keretében július 28-án, pénteken került sor a "Németország első kézből - migráció, társadalom, politika" című angol nyelvű panelbeszélgetésre. Meghívott szakértőink Prof. Dr. Susanne Schröter, a frankfurti Goethe Egyetem professzora, Prof. Dr. Michael Sommer, az oldenburgi Carl von Ossietzky Egyetem professzora, Prof. Dr. Oliver W. Lembcke, a bochumi Ruhr Egyetem professzora, valamint Dr. Avraham Weber, a CUNY Brooklyn College oktatója voltak. Az eseményt Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet igazgatója moderálta.
2023. 08. 04. 10:00
Böhm Márton József
Rendezvénybeszámolók

Tusványos 2023

A Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért 2023. július 19-23. között a Erdélybe utazott, a székelyföldi Tusnádfürdőre, hogy részt vegyen a Bálványosi Szabadegyetemen, ismertebb nevén Tusványoson. Az utazáson kollégáink mellett három német vendég kísérte el: Wolf Illner, alezredes, a Magyar Honvédség főparancsnokának katonai tanácsadója, René Nehring újságíró, a Preußische Allgemeine Zeitung főszerkesztője, valamint Frank Spengler, a Magyar-Német Intézet tanácsadója. Vendégeink a Mathias Corvinus Collegium (MCC), az Alapjogokért Központ és a Depo közös színpadján vettek részt pódiumbeszélgetésen, amelyet kutatási koordinátorunk, Böhm Márton vezetett.
2023. 07. 19. 13:18
Korábbi rendezvények

Idén is lesz MCC Feszt - Hangot adunk a tehetségnek

A Mathias Corvinus Collegium 2023. július 27-29. között idén is megrendezi egyedülálló szakmai és zenei fesztiválját, az MCC Fesztet, melyen hazai sztárzenekarok, neves nemzetközi és hazai szakmai előadók, valamint interaktív programok is várják azérdeklődőket. A háromnapos rendezvénynek Magyarország egyik legszebb történelmi városa, Esztergom ad otthont.
2023. 07. 14. 13:02
Alexander Rasthofer
Rendezvénybeszámolók

Rendezvénybeszámoló: Multikulturalizmus - álom vagy rémálom?

A tömeges bevándorlás tekitetében két probléma adódik: "Az integráció túlterheltsége és a párhuzamos kultúrák kialakulása. A másik a jelenlegi vitáink álnokságában rejlik, különösen Németországban. Ugyanis amit itt multikulturalitásként emlegetnek, annak semmi köze az európai társadalmak multikulturalitásának történelmi tényéhez. Ez inkább egy normatív, politikai, azaz ideológiai fogalom. Ezért kellene multikulturalizmusról beszélni".
2023. 07. 06. 18:31
Alexander Rasthofer
Rendezvénybeszámolók

Rendezvénybeszámoló: Németország, egy megosztott ország?

Budapest
Harminchárom évvel a békés és szabad újraegyesítés után Németország még mindig megosztott. Az egykori NDK területén élő németek másképp látják a dolgokat, mint a „régi” Németországi Szövetségi Köztársaság tartományaiban élők. Németországban nagyon ellentétes nézetek uralkodnak például Európa, a migráció, a pandémia és Ukrajna témájában is. Az ország abban is megosztott, ha Magyarországról van szó: Egyesek számára Magyarország a vágyakozás helyszíne, ahol olyan politikai irányt vélnek látni, amelyet szívesen vennének saját országuk vagy egész Európa számára, és ahová szívesen kivándorolnának. Mások számára Magyarország testesíti meg mindazt a hagyományos és konzervatív-polgári gondolkodást, amiről azt hitték, hogy már régen túlléptek rajta.
2023. 07. 04. 10:09
Korábbi rendezvények

Németország, egy megosztott ország? Előadás és pódiumbeszélgetés Hermann Binkert közvéleménykutatóval

Németország 33 évvel a békés és szabad újraegyesítés után még mindig széttagolt. A volt NDK területén élő németek bizonyos dolgokat másképp látnak, mint a régi Szövetségi Köztársaság területén élők. Németországban nagyon ellentétes, egymásnak ellentmondó attitűdök uralkodnak például Európa, a migráció, a koronavírus és az orosz-ukrán háború témájában. Németország akkor is megosztott, amikor Magyarországról van szó: egyesek számára Magyarország a vágyakozás helye, ahol egy olyan politikai iránnyal találkoznak, amelyet szívesen látnának a saját országukban és egész Európában, illetve egy olyan országot látnak, ahová akár ki is vándorolnának. Mások számára Magyarország testesíti meg mindazt a hagyományos és konzervatív-polgári gondolkodást, amiről sokan azt hiszik, már a múlté.
2023. 06. 28. 16:49
Fonay Tamás Álmos
Rendezvénybeszámolók

Rendezvénybeszámoló: Miért vitatott a szabadság fogalma a német közvéleményben?

Budapest
Az elmúlt másfél évtized nehéz, válságokkal teli időszak volt Európában. A II. világháború utáni éra, valamint a békés forradalmak utáni európai stabilitás és biztonság elveszni látszik. Mindenekelőtt Oroszország Ukrajna elleni háborúja, de az egymást átfedő válságok, mint a klíma- és energiaválság, a COVID19-járványt követő inflációs és növekedési válság, valamint az euró-és a migrációs válság is megrengették az európai sikertörténettel kapcsolatos, eddig biztosnak gondolt alaptételeket. Ezeknek köszönhetően az egyéni és társadalmi szabadsággal összefüggő jogainkat és értékeinket mind a jobb-, mind a baloldali szélsőségesek megkérdőjelezik. Prof. Dr. Ulrike Ackermann, a John Stuart Mill Szabadságkutató Intézet alapítója és igazgatója erről adott elő „Miért vitatott a szabadság fogalma a német közvéleményben?” címmel 2023. június 27-én a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Scruton Kávézójában körülbelül egybegyűlt 50 érdeklődő előtt.