Rendezvények

A tervezett rendezvények elsősorban személyes jelenléttel járó események. Hiszünk az emberek közötti párbeszédben és a személyes kommunikáció fontosságában, nemcsak az esemény alatt, de elötte és utána is, formális és informális keretek között. Ezért az Magyar-Német Intézet különböző formátumú rendezvényei – konferenciák, szemináriumok, pódiumbeszélgetések, szakértői értekezletek, workshopok – résztvevőkkel zajlanak. Természetesen kisebb összejövetelek megtartása az online-térben is lehetséges, ahol a téma, a formátum, s a célkitűzés ezt lehetővé teszi.

Rendezvénybeszámoló - '56-os történetek - A magyar forradalom brit és német szemtanúk visszaemlékezése alapján

Június 14-én hétfőn, 17 órától online zoom rendezvény keretein belül emlékezett meg a Mathias Corvinus Collegiumnal működő Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Nagy Imre, a magyar forradalom és szabadságharc miniszterelnökének kivégzésének évfordulójáról. Az online pódiumbeszélgetés alatt a magyarországi 1956-os események, a hidegháború és a kommunizmus témakörében két kortanú szólalt meg, akik két különböző perspektívából élték át az akkori eseményeket.

Offline Könyvbemutató: „Mi alakítjuk a jövőt!“

A 21. század harmadik évtizedének elején egy bizonyos nyugtalanság terjed a német társadalomban. A korszakos felfordulás kellős közepén van, amely a demokrácia állapotát veszélyeztető kihívásokkal jár. Nemcsak alternatívákat kell keresni a jelenlegi fejleményekre, hanem azt is meg kell kérdezni, hogy mit tehetnek a sorsukat alakítani vágyó polgárok annak érdekében, hogy legyőzzék a bénító korszellemet.

Dr. Marc-Michael Blum visiting fellow szemináriuma

Dr. Marc-Michael Blum kutató ösztöndíjas 3 napos tömbösített szemináriumot tart a Mathias Corvinus Collegiumnál.

Rendezvénybeszámoló – Mennyire liberális a brit konzervativizmus?

2021. június 10-én Prof. Dr. Dominik Geppert, a Potsdami Egyetem Történettudományi Intézetének professzora tartott online előadást a Mathias Corvinus Collegiumnál működő Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért szervezésében Mennyire liberális a brit konzervativizmus? –A toryk programja Benjamin Disraelitől Boris Johnsonig címmel. A rendezvényt az intézet igazgatója, dr. Bauer Bence moderálta, aki köszöntötte a 35 fős hallgatóságot, és bemutatta a professzor urat.

'56-os történetek - A magyar forradalom brit és német szemtanúk visszaemlékezése alapján

Június 16-án Nagy Imre kivégzésének évfordulóján az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc miniszterelnökére emlékezünk. Ebből az alkalomból kifolyólag a Mathias Corvinus Collegiumnál működő Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért a Nemzeti Emlékezet Bizottságával együttműködve pódiumbeszélgetést szervez a magyarországi 1956-os események, a hidegháború és a kommunizmus témakörében, amelyre Önt is szeretnénk meghívni.

Mennyire liberális a brit konzervativizmus? A toryk programja Benjamin Disraelitől Boris Johnsonig

Milyen társadalom- és államfelfogás, mely emberkép jellemezte Benjamin Disraeli és Margaret Thatcher politikáját? Ezek a kérdések a mai napig meghatározzák a brit konzervatív politikát és annak stratégiai irányvonalát.

Rendezvénybeszámoló: Német kereszténydemokraták Európában

A Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért 2021. május 12-én online beszélgetést szervezett Dr. Hans-Gert Pöttering tiszteletbeli professzorral, aki korábban az Európai Parlament és a Konrad-Adenauer-Stiftung elnökeként tevékenykedett. A rendezvényen 40 ember vett részt. A beszélgetés apropóját a Német kereszténydemokraták Európában c. könyv adta, amelyet a Konrad-Adenauer-Stiftung 2021 januárjában jelentetett meg Berlinben.

Dr. Gerhard Papke előadása

Május 10-én a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért meghívására Dr. Gerhard Papke, a Németországi Szövetségi Köztársaság Német-Magyar Társaságának elnöke tartott zárt körű, vacsorával egybekötött előadást a németországi választások kapcsán.

Rendezvénybeszámoló: Radikalizáció és deradikalizáció - a vallási szélsőségesség elleni küzdelem a digitális korban

A Migrációkutató Intézettel közösen rendezett online szakmai konferenciát a Mathias Corvinus Collegiumnál működő Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért 2021. május 6-án. Ez volt az első olyan rendezvény, amely a két intézet közös szervezésében valósult meg.

Rendezvénybeszámoló: Németország 2021-ben – Kitekintés a szövetségi parlamenti választásra

A szeptemberben megrendezésre kerülő német szövetségi parlament megválasztása okán a Mathias Corvinus Collegiumnál működő Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért április 27-én online előadást rendezett Zoomon a neves politológus, Prof. Dr. Werner J. Patzelt, a Drezdai Műszaki Egyetem professzor emeritusa közreműködésével, aki ősztől az MCC Visiting Fellow-ja lesz. Az online rendezvényen 85 fő vett részt, köztük a tudomány, a diplomácia, a politika számos képviselője és további érdeklődők.

Rendezvénybeszámoló: Ösztöndíjak Németországba – Előadás kutatási és szakmai gyakorlati lehetőségekről

2021. március 16-án Fodor Kinga, intézetünk projektmenedzsere tartott online előadást az Mathias Corvinus Collegium diákjainak a németországi ösztöndíjakról. Intézetünk egyik fő missziója a tehetséggondozás, így fontosnak tartjuk, hogy a hallgatókat tájékoztassuk a németországi hallgatói mobilitási lehetőségekről, és támogassuk őket a pályázat során felmerülő kérdésekben.

Rendezvénybeszámoló: Választási szuperév 2.0: Szövetségi politika a tartományi választások tükrében

2021. március 14-én került sor a baden-württembergi és az rajna-vidék-pfalzi tartományi választásokra, amelyek alkalmával online kerekasztal beszélgetést szervezett a Mathias Corvinus Collegiumnál működő Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért. A német közpolitikai berendezkedésben a tartományi választásoknak hagyományosan nagy hatása van a szövetségi politikára, olyannyira, hogy dinamikájuk befolyásolhatja az ősszel esedékes szövetségi parlamenti választásokat is.

Rendezvénybeszámoló: Németország és a V4-ek: A német Közép-Európa stratégia új dimenziói

A Visegrádi Együttműködés 30 éves fennállása alkalmából március 3-án a Mathias Corvinus Collegiumnál működő Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért, az MCC Média Iskola, az MCC Nemzetközi Kapcsolatok Iskola és a Magyar-Német Ifjúságért Egyesület (MNIE) közös szervezésben „Németország és a V4-ek: A német Közép-Európa stratégia új dimenziói” címmel online beszélgetés került megrendezésre.

Rendezvénybeszámoló: Ambassador's Talks - Zoom-beszélgetés Dr. Györkös Péterrel

Február 17-én Dr. Györkös Péter, Magyarország németországi nagykövete tartott online előadást a Mathias Corvinus Collegium diákjainak a Média Iskola és a Nemzetközi Kapcsolatok Iskola közös Ambassadors’ Talk című kurzusán.

Rendezvénybeszámoló: Németország nagykövete az MCC-nél

„Nagyon megérint, hogy ma újra élénk és megbecsült zsidó közösség van jelen Magyarországon. Mivel a magyar romák is áldozatul estek a nemzetiszocialista megsemmisítésnek, nagyon örülök, hogy Magyarország is tagja a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetségnek, és ezen belül az egyik legnagyobb támogatója volt a német elnökség alatt elfogadott anticiganizmus definíciójának” – így szólt Johannes Haindl, Németország magyarországi nagykövete a Média Iskola és a Nemzetközi Kapcsolatok Iskola által közösen megszervezett „Ambassadors’ Talks” rendezvénysorozatának megnyitásakor. Az online kerekasztal-beszélgetésen, amely ez alkalommal a Német-Magyar Intézettel került közösen megrendezésre, a Németország és Magyarország közötti kétoldalú kapcsolatokról esett szó.

Rendezvénybeszámoló: 2021-es választási maraton Németországban – mire számíthatunk?

2021 izgalmas évnek ígérkezik a német politika szempontjából: A szeptemberben esedékes szövetségi parlamenti választások mellett további hat tartományi választás fogja formálni a német politikai eseményeket az év folyamán. Mivel a tartományi választások erősen befolyásolják szövetségi kampány dinamikáját és a közbeszédet, így a következő hetek és hónapok – 2017-hez hasonlóan – igazi választási krimit ígérnek. Zoom-beszélgetésünkön – amely egyben az újonnan alakult Magyar-Német Intézet első rendezvénye volt – neves Németország-szakértőkkel vitattuk meg az egyes pártok és jelöltek választási esélyeit. Rendezvénybeszámoló Vargha Dániel András (Ungarn Heute) tollából.

Rendezvénybeszámoló: Free at last? About Central European Identity

A Mathias Corvinus Collegiumnál működő Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatójaként Dr. Bauer Bence 2021. január 28-án részt vett a Konrad-Adenauer-Stiftung által „Free at last? The strange alliance between new nationalism and EU membership” címmel megrendezésre került online panelbeszélgetésen. Az eseményen, amely egy közép-európai identitás kérdéskörével foglalkozó háromrészes sorozat első fejezete volt, körülbelül 60 vendég vett részt Közép-Kelet-Európából és Németországból. Intézetünk igazgatójának beszélgetőpartnere Rafał Dutkiewicz, Wrocław egykori polgármestere és Ravasz Ábel, a Bél Mátyás Intézet vezetőségi tagja volt.