Elemzések

Az Intézet kiemelt közpolitikai témákban kutatásokat folytat, kiváltképp a magyar-német viszonyrendszert meghatározó kérdésekben, s a bilaterális kapcsolatok körül. Ez tanulmányok, tudományos cikkek, elemzések, összefoglalók révén történik.

betöltés...
2024. 06. 10. 10:09
Dobrowiecki Péter
Német politikai rendszer, Németországi választások

Jobboldali győzelem az EP választásokon Németországban

A vasárnap megtartott európa parlamenti (EP) választások elsősorban belpolitikai okok miatt a megszokottnál nagyobb jelentőséggel bírtak Németországban. A szeptemberben esedékes kelet-német tartományi, illetve nagy valószínűség szerint jövő ősszel megrendezett szövetségi választások közelsége, illetve EP-n belüli erőviszonyok sokak által előzetesen megjósolt átrendeződésének fényében a pártok szereplése és a mandátumok eloszlása még inkább felértékelődött. A választásokon végül a várt papírforma szerint a CDU/CSU magabiztosan hozta az első helyet, az Unió-pártok mögött azonban nem az örök rivális, a szociáldemokrata SPD, hanem a csalódott jobboldali szavazók gyűjtőpártjává váló AfD futott be. A kormány sokat kritizált gazdaság- és migrációspolitikája a választói urnánknál is érzékeltették hatásukat. Scholz-kancellár pártja mindössze a harmadik helyet csípte el a nagyot bukó Zöldek, a magát első alkalommal megmérettető és rögtön 5% fölé jutó baloldali populista BSW és a kormánykoalíció leggyengébb eredményét hozó FDP előtt.
2024. 05. 07. 12:03
Bauer Bence
Német politikai rendszer, Németország

Marad Friedrich Merz a CDU elnöke

Berlinben tartják a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) 1.001 küldöttjéből álló tisztújító pártkongresszusát a napokban. A 2024. május 6-tól 8-ig tartó tanácskozás legfontosabb napirendi pontja az új elnökség választása volt a hétfői napon. Friedrich Merz 2022 óta regnáló elnököt közel 90%-os eredménnyel újraválasztották, mellette öt alelnök, valamint egy főtitkár és egy főtitkár-helyettes került megválasztásra.
2024. 05. 06. 13:51
Bauer Bence
Német politikai rendszer

A világ 2024: Németország

2024. 03. 25. 15:45
Dobrowiecki Péter
Németország, Németországi választások

A németországi Zöldek ellentmondásos megítélése két év kormányzás után

A pártra zúduló politikai össztűz és kritika ellenére a Zöldek továbbra is élvezik elkötelezett szavazóik bizalmát, ugyanakkor a választók többségére ez már korántsem igaz – öt év alatt több mint megduplázódva, 25%-ról 56%-ra nőtt, azok száma, akik immár semennyire sem tudnak azonosulni a Zöld Párttal. Ezzel a Baerbock-Habeck miniszterpáros fémjelezte párt Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált.
2024. 02. 05. 9:28
Bauer Bence, Philipp Sajthy

Válságok és nagy visszatérések

A kétezres évek elején nemcsak Magyarország, hanem a magyar polgári oldal is mély válságon ment keresztül. Az akkori helyzetből levont helyes következtetések egyengették az utat Európa legerősebb polgári kormánya előtt
2024. 01. 27. 8:36
Dobrowiecki Péter
Német politikai rendszer, Németország

Pártalapítási reneszánsz Németországban

A korábban meglehetősen statikusnak mondható német pártpolitikai térkép rövid időn belül egy újabb szereplővel bővülhet azt követően, hogy január elején zászlót bontott a szélsőbal és posztkommunista politikusokat egyaránt magába foglaló Die Linke (Baloldal) párt egykori vezetőjéről elnevezett Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW). Ezúttal a csalódott jobboldali szavazók egyik meghatározó politikai tömörülésének tartott WerteUnion (ÉrtékUnió) tagsága döntött a pártalapítás mellett.
2024. 01. 11. 16:20
Bauer Bence
Történelem, Véleménycikk

Magyarország szilárd értékrendre épül

Felületesen szemlélve ugyan gazdagnak és ezáltal erősnek tűnhet a kontinens, a felszín alatt azonban mély identitásválság van kibontakozóban, amely szemlélteti Európa voltaképpeni gyengeségét.
2024. 01. 04. 15:22
Kitta Gergely, Dobrowiecki Péter
Német politikai rendszer, Németországi választások

Megszűnt a Die Linke frakciója, mélyponton a német baloldal

2023. december 6-án, 18 évvel létrejöttét követően, feloszlott a részben az NDK állampártjának örökségét továbbvivő, szélsőbal és posztkommunista politikusokat egyaránt magába foglaló Die Linke (Baloldal) Bundestag-frakciója.
2024. 01. 03. 9:45
Bauer Bence
Német politikai rendszer, Németországi választások, Véleménycikk

Választási botrány után újra szavazhat a berliniek egy része

2023. december 19-én a német Szövetségi Alkotmánybíróság úgy döntött, hogy a 2021. szeptember 26-án lebonyolított Bundestagswahl – szövetségi parlamenti választás – berlini voksolásának egy részét meg kell ismételni. Ennek értelmében 2024. február 11-én 2.256 szavazókörből 455-ben tartanak megismételt választásokat; ezzel a berlini összlakosság ötöde járulhat rövid időn belül ismét az urnákhoz, egyéni jelöltekre és pártlistákra szavazva.
2023. 12. 07. 9:00
Fonay Tamás Álmos

Örömmámor és pragmatizmus után reality-check és ideológiai kormányzás – két éve állt fel a német kormány

2021. december 8-án lépett hivatalba az Olaf Scholz kancellár által vezetett hárompárti, szociál-demokrata-zöld-liberális, ún. jelzőlámpa-koalíció (SPD-Zöldek-FDP). Ez a Németországi Szövetségi Köztársaság történelmében először kialakuló hármas konstelláció váltotta a 16 éven át, kormánykoalíciókat vezető és a kormányrudat szilárdan kézben tartó CDU-t, és igencsak ambiciózus tervekkel látott neki a feladatnak. A „Merjünk előre lépni” címet viselő koalíciós megállapodásban a pártok egy modernebb, kozmopolitább Németország programját irányozták elő, azonban a társadalom támogatásával sok esetben egyébként sem bíró terveiket Oroszország 2022. február 24-én Ukrajna ellen indított háborúja és a valóság keresztül húzták. Azóta a kezdeti örömmámor és ambíció kifulladni látszik, és a kormány tagjai igen komoly gazdasági, politikai és társadalmi nehézségekkel kénytelenek szembenézni. Az ezekre a külső és belső kihívásokra adott kormányzati válaszok nem igazán nyerik el a társadalom többségének szimpátiáját, illetve a koalíción belül is rendkívül mély törésvonalakat okoznak, látványos jobbra tolódást okozva a politikai színtéren. Jelenleg a három kormányzó párt támogatottsága a 2021-es 52%-os választási eredményhez képest mindössze 33%-on áll, ami szintúgy egyedülálló német újkori történelemben. Ezek fényében jogosan merül fel a kérdés két év kormányzás, valamint a Szövetségi Alkotmánybíróság novemberi döntése után, amellyel de facto kiderült, hogy Scholzék ügyeskedtek a költségvetési tervekkel és hitelekkel, hogy hányadán is áll terveinek megvalósításával a hárompárti kormány. Illetve, hogy ki fognak-e és egyáltalán ki tudnak-e tartani a ciklus végéig az egymással sokszor ideológiai ellentmondásban is álló pártok, vagy „béna kacsaként”, erőtlenül és legjobb esetben is csak adminisztrációs és politikai céllal vonszolja-e át magát a hátralévő törvényhozási időszakon.
2023. 12. 06. 15:08
Dobrowiecki Péter
Gazdaság, Németország

Recesszió felé tart a német gazdaság

Elhamarkodottnak bizonyultak Robert Habeck (Zöldek) szövetségi gazdasági miniszter október eleji, a német gazdaság teljesítményével kapcsolatban tett bizakodó kijelentései. „Elértük a mélypontot, elhagytuk a szakadékot, és most már felfelé vezet az út” – jelentette ki a miniszter. A német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) legfrissebb jelentése alapján azonban az előzetesen vártnál jóval hosszabb ideig tarthat a német gazdaság gyengélkedése.
2023. 12. 01. 9:00
Bauer Bence
Európa-politika, Véleménycikk

Önérvényesítés kérdése

Az utóbbi idők számos globális fordulata nyomán megváltozott Európa szerepe az Egyesült Államok oldalán. Napjainkban a tét nem kisebb, mint kontinensünk önrendelkezése.
2023. 10. 19. 10:35
Dobrowiecki Péter
Lengyelország

Választás Lengyelországban – nyert a kormánypárt, de a végső győzelem az ellenzéké

Rekordmagas, 74,38%-os részvétel mellett a legtöbb elnyert szavazat ellenére is könnyen távozhat a kormányból a Jarosław Kaczyński vezette jobb-közép Jog és Igazságosság, amelyet egy négy pártból álló ellenzéki koalíció válthat fel.
2023. 10. 09. 10:41
Bauer Bence
Német politikai rendszer, Németországi választások

Felidős tartományi választások Németországban

Erős jobbratolódás Bajorországban és Hessenben. Bár maradnak a tartományi kormányok, de Olaf Scholzék kaptak egy nagy pofont a ciklus közepén.
2023. 09. 20. 12:35
Dobrowiecki Péter
Német politikai rendszer

Elemzés – mélyponton a németek állami intézményekbe vetett bizalma

Mélyponton a németek államba vetett bizalma. Csak minden negyedik német tartja úgy, hogy az állam és annak intézményei maradéktalanul képesek feladataik ellátására. A rendkívül magas elégedetlenségi mutató mögött számos, évek óta megválaszolatlan vagy sikertelenül kezelt probléma áll, melyek – párosulva a globális kihívásokkal – bizalmi válság közeli helyzetet eredményeztek.
2023. 08. 24. 14:50
Dobrowiecki Péter
Lengyelország

A Világ 2023-ban: Lengyelország

2023. 08. 24. 14:34
Bauer Bence
Németország

A Világ 2023-ban: Németország

2023. 08. 18. 10:23
Bauer Bence
Magyar-német kapcsolatok

Vonzó szempontok – Egyre több német költözik Magyarországra. Mi ennek az oka?

Az utolsó időben évről évre növekszik azon német állampolgárok száma, akik tartósan Magyarországra költöznek, nemcsak nyaralás, tanulás vagy munkavégzés céljából. De miért is van ez így? A háttérben gyakran személyes, de a német társadalmi realitásokból adódó motivációk, illetve azoknak a halmaza rejtőznek. Írásunk ezeket próbálja megfejteni.
2023. 08. 03. 12:15
Bauer Bence
Magyar politikai rendszer, Magyar-német kapcsolatok, Német politikai rendszer, Véleménycikk

Elemzés: Polgári politikaformálás Németországban és Magyarországon - Politikai ajánlat Magyarországról

Ha összehasonlítjuk a németországi és a magyarországi politikai körképet és közvitákat, nem lehet nem észrevenni, hogy számos aktuális diskurzus, véleménykülönbség és konfliktus – mind európai, mind bilaterális viszonylatban – a polgári politikaalkotás eltérő kiindulópontjaira és feltételeire vezethető vissza. A magyarországi liberális-konzervatív reformtörekvések is csak abban az esetben értelmezhetőek teljeskörűen, ha esetükben figyelembe vesszük a németországi polgárság megfelelő megközelítéseit.
2023. 07. 28. 9:58
Bauer Bence
Német politikai rendszer

Gyorselemzés: Tisztújítás a CDU-ban - Válaszúton a német konzervatívok

A párt konzervatív szárnyának vezetője, Hans-Georg Maaßen sikertelen kizárása után és az AfD pozíciójának erősödése miatt váltásra kényszerülhet a CDU, erőteljesebb ellenzéki szerepet felvállalva. Ennek első jele a centrista CDU-főtitkár, Mario Czaja menesztése és Carsten Linnemann konzervatív gazdaságpolitikus jelölése a kulcsfontosságú tisztségre. Ez talán a CDU utolsó utáni esélye, hogy visszavegye vezető szerepét a német jobboldalon. Bauer Bence intézetigazgató gyorselemzése.
2023. 07. 07. 10:00
Bauer Bence
Történelem, Véleménycikk

Elemzés: Magyarország a hagyomány, a megosztottság és a megújulás közt

Individualisták és szabadságharcosok - A kelet-közép-európai ország sokszínűbb, mint ahogyan az első pillantásra látszik, és tele van megosztottsággal, törésvonalakkal és belső feszültségekkel. A pápa látogatása pontosan rávilágít ezekre a jelenségekre. Egy értékelés.
2023. 07. 04. 11:00
Német politikai rendszer, Németországi választások

Gondolatok az AfD erősödésének margójára

Vannak dolgok, amelyek előre láthatóak. A politikában is. Az ember tudja, hogy eljönnek, és hogy elkerülhetetlenek. Mert vannak olyan társadalmi és történelmi folyamatok, amelyek szabályozhatatlanok.
2023. 07. 04. 10:36
Dobrowiecki Péter
Német politikai rendszer

Elemzés – történelmi sikerek kapujában az AfD?

Két helyi, de annál nagyobb jelentőségű választási győzelmet követően, dinamikusan növekvő országos támogatottság mellett, látszólag politikai áttörés előtt áll az Alternatíva Németországért (Alternative für Deutschland, röviden: AfD) Németországban. Tényleg megérett az idő egy németországi „alternatíva” számára, vagy inkább egy ideiglenes jelenségnek lehetünk tanúi?
2023. 06. 23. 14:17
Prof. Dr. Heinz Theisen
Véleménycikk

Magyarország önérvényesítése egy önmagát feladó Európában

Az Európai Unió (EU) csak decentralizált és szubszidiárius formában, a „nemzetek Európájaként" fog boldogulni. Az új paradigmának pedig az alábbiak szerint kéne szólnia: sokszínűség belül – egység a kívülről érkező fenyegetésekkel szemben. Az EU-nak meg kell tanulnia konstruktívabban kezelni Európa sokszínűségét és decentralizációját. Magyarországgal való kapcsolata ennek próbaköve lehet.
2023. 06. 23. 11:56
Bauer Bence
Véleménycikk

Elemzés: Magyarország álláspontja az ukrajnai háború kapcsán

A magasabb veszélyeztetettség miatti nagyobb elkötelezettség a béke iránt. Magyarország Ukrajna közvetlen szomszédja. Eggyel több ok, hogy az ország politikai vezetése egyértelműen elkötelezze magát a béke mellett.
2023. 06. 01. 11:20
Bauer Bence
Véleménycikk

Az Európa iránt érzett felelősségünk

Aki komolyan gondolja a békét Ukrajnában, annak sürgetnie kell a béketárgyalások megkezdését. Magyarország felvállalja, hogy betöltse a béketárgyalásokhoz szükséges semleges helyszín szerepét.
2023. 05. 22. 12:56
Bauer Bence
Magyar-német kapcsolatok

Viták Magyarországról – Viták Németországról? - Magyarország, mint tudatos ellenmodell

Orbán Viktor polgári kormánya a baloldali liberálisok és a zöldek rémképe egész Európában, így Németországban is. Miért van ez így? Járjunk utána!
2023. 05. 15. 9:22
Fonay Tamás Álmos
Németországi választások, Tartományi választások

Nagyot nyertek a német szocdemek Brémában

Elmaradt a kereszténydemokrata meglepetés, magabiztos győzelmet aratott az SPD az egyik utolsó fellegvárában.
2023. 04. 25. 19:57
Prof. Dr. Frank-Lothar Kroll
Véleménycikk

Harc a személyekért

Németországban újabban furcsamód rákaptak a szoborállításra, amit óhatatlanul is végzetes fejleménynek kell tekintenünk. Hosszú távon ugyanis a Berlini Köztársaság különben sem mélyen gyökerező történelmi tudatának bedarálásáról van szó. Ezzel teljes történelmi struktúrákat adnak át az enyészetnek a napi politikában éppen felkapott divat érdekében.
2023. 04. 17. 9:45
Dobrowiecki Péter
Atomenergia

Gyorselemzés: Búcsú az atomtól – az utolsó atomerőművek is leálltak Németországban

2023 április 15-e szombat egy történelmi nap volt a német gazdaság, energetikai ágazat és egyúttal a politikai közbeszéd számára is – 66 évvel az első nyugat-német atomerőmű átadását követően egy immár egyesített Németország véglegesen búcsút intett az atomenergia felhasználásának.
2023. 04. 06. 11:32
Prof. Dr. Heinz Theisen
orosz-európai kapcsolatok, Véleménycikk

Az ukrajnai háború geostratégiai szemmel Oroszország az elkövető, a Nyugat az okozó

Erkölcsi és nemzetközi jogi szempontból az ukrajnai háborúért kizárólag Oroszországot terheli a felelősség és a bűnösség. A geopolitikai realizmus szempontjából azonban a Nyugat provokálta ki az orosz agressziót azzal, hogy megkérdőjelezte Oroszország önérvényesítő képességét. Így a Nyugatot is nagymértékben felelősség terheli a háborúhoz vezető helyzet kialakulásában.
2023. 03. 31. 18:57
Willi Patzelt
Recenzió

Recenzió: Michael Borchard: Egy lehetetlen barátság - David Ben Gurion és Konrad Adenauer

Vajon meg tudják mondani, hogy mi az Adenauer-kenyér és a BenGurion-rizs? Amikor a Német Birodalom 1915 elején a világháborús ellátási nehézségek következtében minden rozs-, búza- és lisztkészletet lefoglalt, hogy létrehozzon egy központi elosztórendszert, Konrad Adenauer kölni polgármester egy pékcsalád két sarjával is bevonult egy pékségbe, és kitalált egy kukorica-, árpa- és rizslisztből, valamint korpából készült kenyeret. Közel negyven évvel később David Ben-Gurionnak, aki 1948-tól az általa kikiáltott Izrael Állam első miniszterelnöke volt, ugyanúgy meg kellett küzdenie a lakosság élelmiszer-ellátásának nehézségeivel. Izraelben nem ígérkezett könnyű feladatnak a rizstermesztés, az arab országok kereskedelmi blokádja pedig jelentősen megnehezítette az élelmiszerimportot. Ben-Gurion ezért egy élelmiszeripari gyártónál kezdeményezte egy rizspótlék bevezetését, amely apró sülttésztadarabokból állt.
2023. 03. 21. 11:10
Richard Schenk
Német politikai rendszer

Megsemmisítő csapás a német ellenzékre?

Főleg a CSU lehet a választójogi reform nagy vesztese. A tervezett változtatások kapcsán a magyar olvasó is ismerős érveléseket, motívumokat fedezhet fel. Elemzésünk!
2023. 03. 10. 8:00
Prof. Dr. Frank-Lothar Kroll
Konzervatizmus

Mit jelent konzervatívnak lenni? Értelemmel és józan ésszel megőrizni

„A konzervatív beállítottság“ vallotta egykoron Hermann Wagener, a Bismarck-korszak egyik legismertebb konzervatív gondolkodója, mindig „magasztosabb és mélyebb mint a kishitű vágyakozás, hogy minél lassabban veszítsük el azt, amink van”. Ezek a szavak a konzervatív gondolkodás eszmei megalapozására utalnak, egyúttal pedig jelölik azt az értéktárat is, amelyet egy konzervatív meg akar védeni. A megőrzés önmagában, tehát az értelmetlen és esztelen megóvás gyökeresen eltér a konzervatív alapelvektől. A fennálló állapotok megőrzésére törekedtek a betonfejű pártállami vezetők 1989-ben Kelet-Berlinben, de senkinek még csak eszébe sem jutna a pártfőtitkár Honeckert, Mielke állambiztonsági minisztert vagy elvtársait a német konzervatív mozgalom képviselőinek nevezni.
2023. 02. 24. 9:37
Richard Schenk
Gazdaság

Iparpolitika kerestetik: A német és a magyar gazdaságpolitika összehasonlítása

Az Európai Unió bizottsága február elején terjesztette elő a javaslatát a zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari tervre. A javaslat vitája hevesnek ígérkezik, hiszen az európai gazdaságpolitika alapvető irányának meghatározásáról van szó. Hogyan tudjuk a feszült környezetben megelőzni az európai ipar leépülését? Ezt a kérdést kell megválaszolni nem csak a brüsszeli politikának, hanem a tagállamoknak is. Ez az elemzés a magyar és a német politikát hasonlítja össze. Milyen iparpolitikai álláspontot képvisel a két ország az európai színtéren és milyen politikai megfontolásból?
2023. 02. 13. 12:08
Bauer Bence, Richard Schenk
Németországi választások

Berlini CDU-siker, de vajon elég lesz a kormányzásra? Választási botrány után választási krimi

2023. február 12-én tartották meg Berlinben a tartományi parlamenti választást, mely a másfél évvel ezelőtti botrányos voksolás ismétlése. Most Berlinben fordult a kocka: Az eddig kormányzó baloldali pártok (SPD, Zöldek, Balpárt) bár még többségben vannak a berlini törvényhozásban, sok támogatót veszítettek. A korábban gyengélkedő CDU most egy 28,2%-os eredménnyel befutott az első helyre, ezzel a szavazás egyértelmű győztese, az SPD és a Zöldek fej-fej mellett küzdöttek a második helyért, csak hajnalban dőlt el a párbaj. Kérdés, sikerül-e a CDU-nak maga mellé állítania a választások egyik vesztesét?
2023. 02. 10. 10:07
Prof. Dr. Heinz Theisen
Európa-politika, Véleménycikk

Önérvényesítés a globalizációban - A Nyugatnak fel kell ismernie az önkorlátozás új valóságát

Gyengülni tűnik az önérvényesítés akarata a nyugati világban, és ez kiemelten igaz Németországra és a német társadalmi elitre a felsőoktatástól a médián át a parlamentekig. Saját önérvényesítésük helyett kultúránk és érdekeink bírálatával és bomlasztásával foglalatoskodtak.