Elemzések

Az Intézet kiemelt közpolitikai témákban kutatásokat folytat, kiváltképp a magyar-német viszonyrendszert meghatározó kérdésekben, s a bilaterális kapcsolatok körül. Ez tanulmányok, tudományos cikkek, elemzések, összefoglalók révén történik.

betöltés...
2023. 09. 20. 12:35
Dobrowiecki Péter
Német politikai rendszer

Elemzés – mélyponton a németek állami intézményekbe vetett bizalma

Mélyponton a németek államba vetett bizalma. Csak minden negyedik német tartja úgy, hogy az állam és annak intézményei maradéktalanul képesek feladataik ellátására. A rendkívül magas elégedetlenségi mutató mögött számos, évek óta megválaszolatlan vagy sikertelenül kezelt probléma áll, melyek – párosulva a globális kihívásokkal – bizalmi válság közeli helyzetet eredményeztek.
2023. 08. 24. 14:50
Dobrowiecki Péter
Lengyelország

A Világ 2023-ban: Lengyelország

2023. 08. 24. 14:34
Bauer Bence
Németország

A Világ 2023-ban: Németország

2023. 08. 18. 10:23
Bauer Bence
Magyar-német kapcsolatok

Vonzó szempontok – Egyre több német költözik Magyarországra. Mi ennek az oka?

Az utolsó időben évről évre növekszik azon német állampolgárok száma, akik tartósan Magyarországra költöznek, nemcsak nyaralás, tanulás vagy munkavégzés céljából. De miért is van ez így? A háttérben gyakran személyes, de a német társadalmi realitásokból adódó motivációk, illetve azoknak a halmaza rejtőznek. Írásunk ezeket próbálja megfejteni.
2023. 08. 03. 12:15
Bauer Bence
Magyar politikai rendszer, Magyar-német kapcsolatok, Német politikai rendszer, Véleménycikk

Elemzés: Polgári politikaformálás Németországban és Magyarországon - Politikai ajánlat Magyarországról

Ha összehasonlítjuk a németországi és a magyarországi politikai körképet és közvitákat, nem lehet nem észrevenni, hogy számos aktuális diskurzus, véleménykülönbség és konfliktus – mind európai, mind bilaterális viszonylatban – a polgári politikaalkotás eltérő kiindulópontjaira és feltételeire vezethető vissza. A magyarországi liberális-konzervatív reformtörekvések is csak abban az esetben értelmezhetőek teljeskörűen, ha esetükben figyelembe vesszük a németországi polgárság megfelelő megközelítéseit.
2023. 07. 28. 9:58
Bauer Bence
Német politikai rendszer

Gyorselemzés: Tisztújítás a CDU-ban - Válaszúton a német konzervatívok

A párt konzervatív szárnyának vezetője, Hans-Georg Maaßen sikertelen kizárása után és az AfD pozíciójának erősödése miatt váltásra kényszerülhet a CDU, erőteljesebb ellenzéki szerepet felvállalva. Ennek első jele a centrista CDU-főtitkár, Mario Czaja menesztése és Carsten Linnemann konzervatív gazdaságpolitikus jelölése a kulcsfontosságú tisztségre. Ez talán a CDU utolsó utáni esélye, hogy visszavegye vezető szerepét a német jobboldalon. Bauer Bence intézetigazgató gyorselemzése.
2023. 07. 07. 10:00
Bauer Bence
Történelem, Véleménycikk

Elemzés: Magyarország a hagyomány, a megosztottság és a megújulás közt

Individualisták és szabadságharcosok - A kelet-közép-európai ország sokszínűbb, mint ahogyan az első pillantásra látszik, és tele van megosztottsággal, törésvonalakkal és belső feszültségekkel. A pápa látogatása pontosan rávilágít ezekre a jelenségekre. Egy értékelés.
2023. 07. 04. 11:00
Német politikai rendszer, Németországi választások

Gondolatok az AfD erősödésének margójára

Vannak dolgok, amelyek előre láthatóak. A politikában is. Az ember tudja, hogy eljönnek, és hogy elkerülhetetlenek. Mert vannak olyan társadalmi és történelmi folyamatok, amelyek szabályozhatatlanok.
2023. 07. 04. 10:36
Dobrowiecki Péter
Német politikai rendszer

Elemzés – történelmi sikerek kapujában az AfD?

Két helyi, de annál nagyobb jelentőségű választási győzelmet követően, dinamikusan növekvő országos támogatottság mellett, látszólag politikai áttörés előtt áll az Alternatíva Németországért (Alternative für Deutschland, röviden: AfD) Németországban. Tényleg megérett az idő egy németországi „alternatíva” számára, vagy inkább egy ideiglenes jelenségnek lehetünk tanúi?
2023. 06. 23. 14:17
Prof. Dr. Heinz Theisen
Véleménycikk

Magyarország önérvényesítése egy önmagát feladó Európában

Az Európai Unió (EU) csak decentralizált és szubszidiárius formában, a „nemzetek Európájaként" fog boldogulni. Az új paradigmának pedig az alábbiak szerint kéne szólnia: sokszínűség belül – egység a kívülről érkező fenyegetésekkel szemben. Az EU-nak meg kell tanulnia konstruktívabban kezelni Európa sokszínűségét és decentralizációját. Magyarországgal való kapcsolata ennek próbaköve lehet.
2023. 06. 23. 11:56
Bauer Bence
Véleménycikk

Elemzés: Magyarország álláspontja az ukrajnai háború kapcsán

A magasabb veszélyeztetettség miatti nagyobb elkötelezettség a béke iránt. Magyarország Ukrajna közvetlen szomszédja. Eggyel több ok, hogy az ország politikai vezetése egyértelműen elkötelezze magát a béke mellett.
2023. 06. 01. 11:20
Bauer Bence
Véleménycikk

Az Európa iránt érzett felelősségünk

Aki komolyan gondolja a békét Ukrajnában, annak sürgetnie kell a béketárgyalások megkezdését. Magyarország felvállalja, hogy betöltse a béketárgyalásokhoz szükséges semleges helyszín szerepét.
2023. 05. 22. 12:56
Bauer Bence
Magyar-német kapcsolatok

Viták Magyarországról – Viták Németországról? - Magyarország, mint tudatos ellenmodell

Orbán Viktor polgári kormánya a baloldali liberálisok és a zöldek rémképe egész Európában, így Németországban is. Miért van ez így? Járjunk utána!
2023. 05. 15. 9:22
Fonay Tamás Álmos
Németországi választások, Tartományi választások

Nagyot nyertek a német szocdemek Brémában

Elmaradt a kereszténydemokrata meglepetés, magabiztos győzelmet aratott az SPD az egyik utolsó fellegvárában.
2023. 04. 25. 19:57
Prof. Dr. Frank-Lothar Kroll
Véleménycikk

Harc a személyekért

Németországban újabban furcsamód rákaptak a szoborállításra, amit óhatatlanul is végzetes fejleménynek kell tekintenünk. Hosszú távon ugyanis a Berlini Köztársaság különben sem mélyen gyökerező történelmi tudatának bedarálásáról van szó. Ezzel teljes történelmi struktúrákat adnak át az enyészetnek a napi politikában éppen felkapott divat érdekében.
2023. 04. 17. 9:45
Dobrowiecki Péter
Atomenergia

Gyorselemzés: Búcsú az atomtól – az utolsó atomerőművek is leálltak Németországban

2023 április 15-e szombat egy történelmi nap volt a német gazdaság, energetikai ágazat és egyúttal a politikai közbeszéd számára is – 66 évvel az első nyugat-német atomerőmű átadását követően egy immár egyesített Németország véglegesen búcsút intett az atomenergia felhasználásának.
2023. 04. 06. 11:32
Prof. Dr. Heinz Theisen
orosz-európai kapcsolatok, Véleménycikk

Az ukrajnai háború geostratégiai szemmel Oroszország az elkövető, a Nyugat az okozó

Erkölcsi és nemzetközi jogi szempontból az ukrajnai háborúért kizárólag Oroszországot terheli a felelősség és a bűnösség. A geopolitikai realizmus szempontjából azonban a Nyugat provokálta ki az orosz agressziót azzal, hogy megkérdőjelezte Oroszország önérvényesítő képességét. Így a Nyugatot is nagymértékben felelősség terheli a háborúhoz vezető helyzet kialakulásában.
2023. 03. 31. 18:57
Willi Patzelt
Recenzió

Recenzió: Michael Borchard: Egy lehetetlen barátság - David Ben Gurion és Konrad Adenauer

Vajon meg tudják mondani, hogy mi az Adenauer-kenyér és a BenGurion-rizs? Amikor a Német Birodalom 1915 elején a világháborús ellátási nehézségek következtében minden rozs-, búza- és lisztkészletet lefoglalt, hogy létrehozzon egy központi elosztórendszert, Konrad Adenauer kölni polgármester egy pékcsalád két sarjával is bevonult egy pékségbe, és kitalált egy kukorica-, árpa- és rizslisztből, valamint korpából készült kenyeret. Közel negyven évvel később David Ben-Gurionnak, aki 1948-tól az általa kikiáltott Izrael Állam első miniszterelnöke volt, ugyanúgy meg kellett küzdenie a lakosság élelmiszer-ellátásának nehézségeivel. Izraelben nem ígérkezett könnyű feladatnak a rizstermesztés, az arab országok kereskedelmi blokádja pedig jelentősen megnehezítette az élelmiszerimportot. Ben-Gurion ezért egy élelmiszeripari gyártónál kezdeményezte egy rizspótlék bevezetését, amely apró sülttésztadarabokból állt.
2023. 03. 21. 11:10
Richard Schenk
Német politikai rendszer

Megsemmisítő csapás a német ellenzékre?

Főleg a CSU lehet a választójogi reform nagy vesztese. A tervezett változtatások kapcsán a magyar olvasó is ismerős érveléseket, motívumokat fedezhet fel. Elemzésünk!
2023. 03. 10. 8:00
Prof. Dr. Frank-Lothar Kroll
Konzervatizmus

Mit jelent konzervatívnak lenni? Értelemmel és józan ésszel megőrizni

„A konzervatív beállítottság“ vallotta egykoron Hermann Wagener, a Bismarck-korszak egyik legismertebb konzervatív gondolkodója, mindig „magasztosabb és mélyebb mint a kishitű vágyakozás, hogy minél lassabban veszítsük el azt, amink van”. Ezek a szavak a konzervatív gondolkodás eszmei megalapozására utalnak, egyúttal pedig jelölik azt az értéktárat is, amelyet egy konzervatív meg akar védeni. A megőrzés önmagában, tehát az értelmetlen és esztelen megóvás gyökeresen eltér a konzervatív alapelvektől. A fennálló állapotok megőrzésére törekedtek a betonfejű pártállami vezetők 1989-ben Kelet-Berlinben, de senkinek még csak eszébe sem jutna a pártfőtitkár Honeckert, Mielke állambiztonsági minisztert vagy elvtársait a német konzervatív mozgalom képviselőinek nevezni.
2023. 02. 24. 9:37
Richard Schenk
Gazdaság

Iparpolitika kerestetik: A német és a magyar gazdaságpolitika összehasonlítása

Az Európai Unió bizottsága február elején terjesztette elő a javaslatát a zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari tervre. A javaslat vitája hevesnek ígérkezik, hiszen az európai gazdaságpolitika alapvető irányának meghatározásáról van szó. Hogyan tudjuk a feszült környezetben megelőzni az európai ipar leépülését? Ezt a kérdést kell megválaszolni nem csak a brüsszeli politikának, hanem a tagállamoknak is. Ez az elemzés a magyar és a német politikát hasonlítja össze. Milyen iparpolitikai álláspontot képvisel a két ország az európai színtéren és milyen politikai megfontolásból?
2023. 02. 13. 12:08
Bauer Bence, Richard Schenk
Németországi választások

Berlini CDU-siker, de vajon elég lesz a kormányzásra? Választási botrány után választási krimi

2023. február 12-én tartották meg Berlinben a tartományi parlamenti választást, mely a másfél évvel ezelőtti botrányos voksolás ismétlése. Most Berlinben fordult a kocka: Az eddig kormányzó baloldali pártok (SPD, Zöldek, Balpárt) bár még többségben vannak a berlini törvényhozásban, sok támogatót veszítettek. A korábban gyengélkedő CDU most egy 28,2%-os eredménnyel befutott az első helyre, ezzel a szavazás egyértelmű győztese, az SPD és a Zöldek fej-fej mellett küzdöttek a második helyért, csak hajnalban dőlt el a párbaj. Kérdés, sikerül-e a CDU-nak maga mellé állítania a választások egyik vesztesét?
2023. 02. 10. 10:07
Prof. Dr. Heinz Theisen
Európa-politika, Véleménycikk

Önérvényesítés a globalizációban - A Nyugatnak fel kell ismernie az önkorlátozás új valóságát

Gyengülni tűnik az önérvényesítés akarata a nyugati világban, és ez kiemelten igaz Németországra és a német társadalmi elitre a felsőoktatástól a médián át a parlamentekig. Saját önérvényesítésük helyett kultúránk és érdekeink bírálatával és bomlasztásával foglalatoskodtak.
2023. 02. 09. 8:00
Bauer Bence
Európa-politika

Az akarat útvesztője: Németország esete az európai főhatalommal

Régi tételmondat: Németország akkor tud igazán nagy lenni, ha nem önmagát, hanem "Európát" képviseli. Vagyis a németek által dominált EU van annyira erős, hogy általa nagyhatalomként tud fellépni. Kérdés, hogy a mai Németország az egy éve tartó orosz-ukrán háború árnyékában eleget tud-e tenni ennek az elvárásnak. 2011-ben Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter azt találta mondani, hogy "manapság kevésbé tartok a német hatalomtól, mint a német tétlenségtől". E mondat jól tükrözi a sok európai országban tapasztalható egyértelmű elvárást, hogy Németország ne tétlenkedjen, ne hezitáljon, ne keressen kifogásokat, hanem a saját nemzeti érdekét megfogalmazva alakítson ki a többiekkel közös európai érdeket, s azt védelmezze, foganatosítsa, érvényesítse. Kiváltképp igaz ez egy konfliktusos globális mezőben, ahol az Európai Unió küzd az önérvényesítéséért. Teszi ezt olyan nagyhatalmak árnyékában, nemritkán velük versenybe szállva, mint Oroszország, Kína, India vagy akár az Egyesült Államok. Mit jelent mindez a mai helyzetben?
2023. 01. 17. 12:33

Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra – ez Orbán stratégiája a következő évtizedre!

A miniszterelnök által zárt körben vázolt stratégiát Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója foglalta írásba. Átfogó előadásban vázolta fel az előttünk álló évtized kihívásait és lehetőségeit Orbán Viktor miniszterelnök az ünnepek előtt, a Széll Kálmán Alapítvány karácsonyi vacsoráján. A zárt körű eseményen elhangzott beszéd főbb megállapításait Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója foglalta össze írásában.
2023. 01. 13. 13:27
Bauer Bence
Magyar-német kapcsolatok, Véleménycikk

Reményt keltő kompromisszum. Mit hoz magával az új év a magyar-német kapcsolatok számára?

Az újjáépítési alapról és a kohéziós forrásokról, valamint az Ukrajnának nyújtott hitelről és a globális minimumadóról kötött kompromisszumos csomag tükrében simulhatnak a hullámok a Magyar- és Németország közötti kétoldalú kapcsolatrendszerben is. A megállapodással Magyarország megbízható európai szereplőnek bizonyult, akivel számolni kell. Különösképpen Németország szorgalmazta, hogy kevesebb kohéziós forrás kerüljön befagyasztásra, amit a hárompárti német kormánykoalíció pragmatikus politizálásának bizonyítékaként értelmezhetünk. Ez egyúttal egy reményt keltő előjelként is szolgál a kezdődő 2023-as új évre nézve. Mindezek alapján a magyar-német kapcsolatok a vártnál kedvezőbben alakulhatnak.
2023. 01. 05. 9:07
Fonay Tamás Álmos
Portré, Történelem

Egy szabadságharcos nép költői hangja

Pontosan 200 éve, 1823. január elsején született a talán leghíresebb magyar költő, Petőfi Sándor, aki a mai napig oly mértékben meghatározó alakja a magyar költészetnek, hogy neve szinte egybeforrt a versművészettel. Ha Magyarországon ma valakit versekről kérdezünk, vagy költészetre, általánosságban az irodalomra gondolunk, akkor legtöbb esetben Petőfi neve jut a magyarok eszébe. Petőfi Sándor azonban nem pusztán költő volt, hanem egy szabadságharcos és álmodozó, akiből mindössze 26 életéve dacára nemzeti hős vált. Azonban a (költő-) nemzedékeken átívelő hírneve ellenére sokat vitáztak és vitáznak mind személyéről, mind munkásságáról. Petőfi ma már annyira ellentmondásos személyisége a magyar kultúrtörténetnek, hogy mindent és egyúttal annak az ellenkezőjét is el lehet mondani róla. Egyesek szemében önző és felfuvalkodott volt, aki népies, szegényes verseket írt, míg mások szerénynek, visszafogottnak, hallgatagnak találták, aki azonban egyúttal republikánus nézeteket is vallott. Születésének bicentenáriuma alkalmából joggal tehetjük fel tehát a kérdést, hogy ki is az a személy, akiről az ország szinte minden településén teret vagy utcát neveztek el, mit alkotott és hogyan tett szert olyan hírnévre Magyarországon, a „tízmillió szabadságharcos országában”, hogy a nevét még az országhatárokon túl is ismerik.
2022. 12. 19. 19:30
Darkó Tünde
Véleménycikk

Könyv egy olyan Németországról, ahol senki sincs biztonságban

Constantin Schreiber regénye fikció a napjainktól számított 30 évvel későbbi, jövőbeli Németországról.
2022. 12. 09. 13:00
Bauer Bence
Véleménycikk

Elemzés: zavar a német-francia kapcsolatokban és Magyarország szerepe Ideje új érdekszövetségeket kötni

Avagy a német-francia motor lelassulásának a hatása Magyarországra. Az utóbbi időben jócskán hallani a német-francia motor akadozásáról. Ez az új európai politikai helyzet azért alakulhatott ki, mert a két uniós tagállam eltérő döntéseket hozott energia- és fegyverkezés-politikai kérdésekben. A továbbiakban ezeket foglaljuk össze, valamint felvázoljuk Közép- és Kelet-Európára és ezen belül mindenek előtt Magyarországra – különösen a legújabb brüsszeli fejlemények tükrében – gyakorolt hatásaikat.
2022. 12. 06. 14:41
Bauer Bence
Véleménycikk

Akadozik a német-francia motor

A német vezetés hiányát ténylegesen is érzékelik Európa jelentős részében és ez nem jó előjel. A német tehetetlenséget főleg Közép-Kelet-Európában érzik fenyegetésnek.
2022. 11. 11. 12:56
Bauer Bence
Véleménycikk

Magyarország önérvényesítése - Miért önérvényesítés Magyarország politikája a globális környezetben

Töretlenül folytatódik Magyarország kül- és belpolitikai döntéseinek külföldi bírálata. Ezért is célravezető feltérképezni, megérteni, egyúttal pedig a szélesebb körű európai és nemzetközi összefüggésekben értelmezni az ország markáns politikája mögött álló mélyebb mozgatórugókat. Támpontként szolgál ehhez a neves politológus professzor, Dr. Heinz Theisen „Selbstbehauptung: Warum Europa und der Westen sich begrenzen müssen“(Önérvényesítés: Miért kell korlátoznia magát Európának és a Nyugatnak) című kötete, amelyet a szerzővel 2022. november 9.-én mutattak be a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézete az Európai Együttműködésért rendezvényén.
2022. 10. 20. 16:07
Bauer Bence
Véleménycikk

A személyes kapcsolat a legfontosabb!

Miért csak a személyes találkozások változtathatják meg a Magyarországról alkotott képet?
2022. 10. 13. 10:43
Bauer Bence
Magyar-német kapcsolatok

Gyorselemzés Orbán Viktor berlini látogatásáról

2022. 10. 10. 18:46
Dobrowiecki Péter, Bauer Bence
Németországi választások

Az utolsó CDU-SPD nagykoalíció immár a múlté – tartományi választások Alsó-Szászországban

Szocdem-zöld koalíció alakulhat Alsó-Szászországban, a CDU megújulása pedig még mindig várat magára.
2022. 09. 23. 10:37
Bauer Bence
Magyar-német kapcsolatok, Véleménycikk

Torz Magyarország-kép a német közvéleményben

Hogyan váltak a félreértések és a tévhitek a Magyarországról alkotott téves kép alapjává? Szeptember 10-én emlékeztünk meg arról, hogy Magyarország 33 évvel ezelőtt nyitotta meg közös határát Ausztriával, ami 1989. nyár végén lehetővé tette a Magyarországon tartózkodó NDK-menekültek tízezreinek, hogy az NSZK-ba utazzanak. Ezzel az évfordulóval összefüggésben fontos fejezet kezdődött a magyar–német kapcsolatok területén, ami pozitív, de egyúttal torzított képet alakított ki Magyarországról. Ezeknek a diskurzusoknak a középpontjában Horn Gyula, az ország egykori külügyminisztere, majd miniszterelnöke állt.
2022. 09. 09. 13:13
Bauer Bence
Véleménycikk

Elemzés: Magyar megközelítések – A látszat és a valóság

Válasz arra, hogy a magyar politikai és társadalmi kérdések nagy része miért szálka a hangadó német médiumok szemében.
2022. 08. 26. 14:59
Fodor Kinga
Véleménycikk

Winnetou küzdelme Németországban

2022. augusztus 11-én kezdték vetíteni a német mozikban a Winnetou, az ifjú törzsfőnök című, Karl May regényein alapuló játékfilmet. Ugyanezen a napon került forgalomba a Ravensburger Kiadó két azonos című gyermekeknek szóló kötete, amely a film történetét dolgozza fel. Mégis, alig tíz nappal a premier után a Ravensburger közleményben jelentette be, hogy visszavonja a könyvek forgalmazását. Az ok: rasszizmus.
2022. 08. 15. 10:36
Dobrowiecki Péter
Európa-politika

Milyen konfliktusokat és megoldásokat hozott a magyar V4-elnökség?

Intézetünk munkatársa Peter Dobrowiecki munkáját is olvashatjuk a Külügyi és Külgazdasági Intézet gondozásában megjelent 4:1 series legutóbbi számában „Milyen konfliktusokat és megoldásokat hozott a 2021/2022-es magyar V4-elnökség?" címmel.
2022. 08. 12. 10:54
Fodor Kinga
Recenzió

Birodalmak illata – Hogyan fonódik össze a Chanel No 5 és Krasznaja Moszkva esszenciája Európa történetével?

A rövid huszadik század történetét sokan és sokféleképpen megírták már, azonban talán egyik feldolgozás sem hat úgy az érzékszerveinkre, mint Karl Schlögel német történész-szociológus könyve, A birodalmak illata, amely két ikonikus parfüm pályafutásán keresztül mutatja be, hogyan fonódnak össze az európai történelem szálai.