Az MCC Press és az MCC Magyar-Német Intézet közös gondozásában jelent meg 2023 decemberében a "Beiträge zur deutsch-ungarischen Verständigung" c. tanulmánysorozat első kötete. A sorozat célja, hogy olyan rendszeres publikációs platformot teremtsen, amely magyar szemszögből hozza közelebb az érdeklődő német nyelvű olvasóközönséghez a fontos kétoldalú kérdéseket, valamint folytassa a Németország és Magyarország közötti erős és hagyományos hídépítést. A sorozat első, "Ungarn ist anders" című kötete Bauer Bence intézetigazgató 2021 és 2023 között megjelent, válogatott esszéit gyűjti össze, melyek a magyar történelemtől kezdve, a Németország- és Magyarország-képek aktuális diskurzusain át, Magyarország Európában betöltött szerepéig terjednek.

„Magyarország tízmillió szabadságharcos földje” – Ez a Magyarországon elterjedt mondás a magyar mentalitást úgy foglalja össze, hogy az máris árulkodó betekintést nyújthat számos konfliktus értelmezésébe és a Magyarországról szóló egyes külföldi narratívákba. Mivel magyarázható a magyarok rendhagyó szabadságvágya? Mi a sokat vitatott magyar választójogi törvény valódi háttere? Mivel járulhat hozzá Közép-Európa az európai együttműködéshez? És miért költözik egyre több német Magyarországra? Ehhez hasonló érdekes kérdéssel foglalkozik ez a kötet egy olyan szerző szemszögéből, aki a magyar álláspontok elkötelezett közvetítőjének tekinti magát a nem mindig feszültségmentes német–magyar párbeszédben.

A könyv megvásárolható az MCC Press honlapján, valamint e-könyv formátumban az Amazon, a Google Play és Apple Books felületein.