2024. január 24. és 27. között négynapos szakmai tanulmányúton vett részt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Magyar-Német Intézetének szervezésében tizenhárom MCC-s diák, Ausztria fővárosában, Bécsben.

A tanulmányút első napján a csoport az osztrák parlament épületébe látogatott el, amelyet Theophil Hansen építész ógörög klasszicista stílusban tervezett meg. A vezetett látogatás során a diákok számos új információval gazdagodtak mind az épület történetéről, mind az osztrák parlamentarizmus működéséről. Ezen felül megtekintették a parlament történelmi üléstermét és interaktív állomásokon tanulmányozták a parlamenti munkát. A parlament megismerése után az út első találkozója keretében a diákok Dr. Gudrun Kugler asszonnyal, az Osztrák Néppárt (ÖVP) parlamenti képviselőjével ismerkedtek meg. A kötetlen beszélgetés alatt olyan aktuális témákról volt szó, mint a woke-mozgalom, a migráció, az antiszemitizmus, valamint a párhuzamos társadalmak kérdése. Emellett Dr. Kugler kitért a nemzeti-konzervativizmus jövőjére az Európai Unióban, amelyet a mai háborúkkal, széthúzással és bizonytalansággal tűzdelt időkben nehezen lehet előre látni. Ezt követően a csoport Magyarország Bécsi Nagykövetségén tett látogatással zárta a napot. A diákok megtekinthették a  nagykövetség épületét, valamint beszélgetés keretében feltehették kérdéseiket Szilágyiné dr. Bátorfi Edit nagykövet asszonynak. A kivételesen magyarul folyó eszmecsere során szó esett többek között a nagykövet aktuális feladatairól és kihívásairól, Magyarország és Ausztria viszonyáról, valamint az osztrák belpolitika várható alakulásáról.

A második napot a diákok a Vienna International Centerben kezdték, ahol betekintést nyertek a bécsi ENSZ-központ működésébe. Itt nem csak azt tudhatták meg, hogy hol zajlanak az ENSZ-konferenciák, hanem azt is, hogy a bécsi központ felelős többek között a nukleáris biztonság, az atomenergia és annak hatásai, valamint a fenntartható fejlődés témaköreiért is. A vezetés során az épület különleges felépítéséről és funkcióiról is informálták a csoportot. Az ENSZ-központ után az Europäisches Institut für Terrorismusbekämpfung und Konfliktprävention-nál (EICTP) tett látogatást a delegáció, ahol Herbert Scheibnerrel, az EICTP elnökével, korábbi szövetségi védelmi miniszterrel, Gustav Gustenauval, az EICTP főtitkárával, az osztrák haderő korábbi dandártábornokával, valamint Dr. Florian Hartlebbel, az EICTP kutatási igazgatójával beszélgetett. Az eszmecsere kezdetén bemutatásra került az EICTP, majd a diákok egy rövid előadást hallgattak meg az osztrák biztonságpolitikai stratégiáiról és az Ausztriában megjelenő legkomolyabb terrorista kockázatokról, mint az Ukrajna és Oroszország között zajló háború, a migráció, valamint a politikai iszlám. A diákok kérdései mentén szó esett a magyar szuverenitási törvényről, a párhuzamos-, és ellentársadalmak kérdéseiről, valamint a politikailag motivált bűntettekről. Ahogy a kutatók megjegyezték, a megoldás a kockázat felismerése és a megfelelő stratégia kidolgozása. A következő állomás a Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) volt, ahol a diákok Sebastian Enskattal, a KAS multilaterális kapcsolatokért felelős bécsi irodavezetőjével ismerkedtek meg. A rövid bemutatkozás után Enskat ismertette a szervezet sokoldalú tevékenységét, amely egyrészt felelős az CDU (Kereszténydemokrata Unió Németországban) és az ÖVP közötti kapcsolatok erősítéséért, másrészt tárgyalásokat folytat az ENSZ-hez tartozó nemzetközi szervezetekkel, utóbbira nagyobb hangsúlyt helyezve az iroda jellegéből adódóan. A beszélgetés során a diákok az osztrák és a német pártok (CDU-ÖVP, AfD-FPÖ) közötti hasonlóságokról és különbségekről tudhattak meg még többet, és tájékozódtak az ősszel esedékes választásokról az osztrák parlament első kamarájában. Ezt követően a csoport ellátogatott az ÖVP Politikai Akadémiájára, ahol az igazgató, Christian Jimmy Tesch és munkatársai bemutatkozását, előadását követően számos információval gazdagodtak a diákok. Az Akadémia az MCC-hez hasonlóan szintén kiemelt prioritásként kezeli a felsőoktatásban tanuló hallgatók továbbképzését, tehetséggondozását, szem előtt tartva ennél a konzervatív értékeket. Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a nemzetközi és bilaterális kapcsolatokra és célja, hogy a hallgatók tájékozottak legyenek és minél szélesebb spektrumon rendelkezzenek saját szakmai véleménnyel. Ennek érdekében számos kurzust, workshopot, rendezvényt szerveznek és kiemelt hallgatóik pedig ösztöndíjban is részesülhetnek.

A szakmai tanulmányút harmadik napján a csoport a Diplomatische Akademie kampuszára látogatott, ahol Dr. Emil Brix, az Akadémia igazgatója foglalta össze az intézet működését, misszióját. A Mária Terézia által alapított intézmény számos továbbtanulási lehetőséget kínál a diplomácia világát megismerni vágyó fiatalok számára, éves szinten 200 rendezvényt bonyolítanak le, leginkább aktuálpolitikai témákra koncentrálva. Ezt követően a diákok a Modul Egyetemre (MU) látogattak el, ami a festői Kahlenbergen található. A látogatás során Marion Garaus, az egyetem rektorhelyettese mutatta be az MU felépítését, képzéseit és eredményeit, majd a diákok egy blockchain témában tartott demo-kurzuson is részt vettek. Ezt követően az egyetem mellett található a lengyel katolikus közösség fenntartásában álló Szent József templomot nézte meg a csoport, amit annak emlékére építettek, hogy 1683-ban az egyesült osztrák, lengyel seregek felszabadították Bécset és így szabadították fel aztán később Európa keleti részét a török uralom alól. A szakmai program zárásaként a diákok a European Forum Alpbach működéséről szereztek ismereteket Feri Thierrytől, a szervezet főtitkárától. A Forum kiváló lehetőséget kínál fiataloknak, hogy új ismereteket szerezzenek és politikai, gazdasági és tudományos döntéshozókkal találkozhassanak.

Az utolsó napon a bécsi Sissi Múzeumba mentek a diákok, ahol mindenki a saját tempójában járta végig a kiállítást. A múzeum magával ragadó történelmi atmoszférája már az épület bejáratánál érezhető volt, és egyből elvarázsolta a csoportot, a látogatás kezdetén kapott audioguide pedig később a rengeteg látnivaló mellett elmélyítette és rengeteg információval színesítette az élményt, elkalauzolva a diákokat az osztrák császárné, Sissi életének és korának reprezentatív gyűjteményei között.

 

A fotókat Thaler Csongor, az MCC diákja készítette.