A Magyar-Német Intézet Visiting fellow-ja, Prof. Dr. K. Lengyel Zsolt, aki egyben a Regensburgi Egyetem Magyar Intézetének igazgatója 2022. március 9. és 11. között három napos szemináriumot tartott az MCC kolozsvári képzési központjához tartozó egyetemi program résztvevőinek. A kurzus témaköre a Transzilvanizmus volt, azon belül a 19. és 20. századi erdélyi főnemesség története. Nagy érdeklődés fogadta Lengyel professzor urat, a kurzuson részt vevő 7 diák sok kérdést tettek fel mindhárom nap és a téma jellegéből adódóan sok jelenkorban megvonható párhuzamra is fény derült.

A kurzuson kívül Lengyel professzor úr számos programon vett részt és megismerkedett a kolozsvári értelmiség azon személyiségeivel, akik kutatják, ápolják és terjesztik a fennmaradt és még élő erdélyi magyar kultúrát. A látogatásra munkatársaink, Böhm Márton és Darkó Tünde kísérték el Lengyel Zsolt professzor urat. Március 9-én, szerdán a Kolozsvári Magyar Opera igazgatójával, Szép Gyulával beszélgetett professzor úr. A beszélgetés során kiderült, hogy a Kolozsvári Magyar Opera és a Kolozsvári Magyar Színház két különböző intézményként osztoznak a színház épületén és ha szükségeltetik a Magyar Opera a jelenlegi Román Színháztól és Operától bérel próbatermet, hogy teljes zenekarral tudjon próbálni az előadásokra. A látogatás során kiderült, hogy a társulat a Carmen bemutatójára készül és több mint 60 darab szerepel a repertoárban. Ezt követően Hunyadi Attila történésszel került sor eszmecserére, aki mesélt arról, hogy a történelem iránt érdeklődő magyar egyetemi hallgatóknak milyen lehetőségeik vannak a kolozsvári felsőoktatásban. A szerdai program a kurzus előtt a Házsongárdi temető meglátogatásával folytatódott. A Házsongárd Alapítvány munkatársa bemutatásában ismerhette meg professzor úr az erdélyi főnemesség még ma is fennálló sírhelyeinek történetét és tekinthette meg a kriptákat jelenlegi, sok helyen már restaurált állapotukban.

A látogatás csütörtökön a történelmi Kolozsvár belvárosának megtekintésével folytatódott, Bethlendi András, a Kolozsvári MCC-hez tartozó egyetemi program szakmai igazgatójának vezetésében. A több, mint 2 órás városnézés során a professzor úr betekintést kapott Kolozsvárnak azon oldalába is, amely a műemlékeken elhelyezkedő hibákról szól. Így például fény derült arra is, hogy a Mátyás király szülőházának oldalára erősített emléktábla románként emlegeti a legnagyobb magyarként emlékezetünkben megmaradt igazságos Corvin Mátyás királyt. A városnézést vezető Bethlendi András és a Lengyel professzor úr egyaránt kiemelték, hogy Corvin Mátyás rendelkezett román felmenőkkel, de a mai nemzeti kategóriákat nem lehet a középkorra vetíteni.

A pénteki napon az Erdélyi Unitárius Egyház tulajdonába tartozó Vallásszabadság házát látogatta meg Lengyel Zsolt professzor úr. Az eredeti formájában 14. században felépített ház történetéről és átalakításáról, annak körülményeiről Furu Árpád építész tartott bemutatót, aki személyesen is közreműködött a folyamatban, amelynek eredményeként a ház jelenleg konferenciáknak, workshopoknak, kiállításoknak és továbbképzésekben ad helyet. Mindezek mellett állandó jelleggel működik a házban a vallásszabadság tordai kikiáltásának évét és az unitárius vallás elismerését jelölő 1568 Bistro és két bérelhető apartman, amelyet bárki kibérelhet, aki központi helyen szeretne megszállni kolozsvári látogatása során. A vallásszabadság házának meglátogatása után Lengyel professzor úr Zay Éva újságíróval és Varga Mihály Mártonnal, a kolozsvári rádió szerkesztőjével találkozott és folytatott tartalmas beszélgetést Bánffy Miklós erdélyi főnemes életéről, jelenleg életben lévő leszármazottairól és emlékének megőrzéséről.