Intézetünk Győrben fogadta Dr. Marc-Michael Blum professzor urat 2022. november 17-én, csütörtökön. Dr. Blum bemutatta az atomfegyverek, a vegyi fegyverek, a radioaktív és biológiai fegyverek működési mechanizmusait, ismertette az ezekkel kapcsolatos a történelmi és politikai összefüggéseket, és első kézből számolt be a lefegyverkezés lehetőségeiről, illetve bevezetőt tartott a diplomácia és a biztonságpolitika világába. Emellett bepillantást nyújtott a különböző mérgezéses merényletekhez kapcsolódó érdekfeszítő vizsgálatokba.

Atomfegyverek, vegyi fegyverek, radioaktív és biológiai fegyverek: Ezekről egyrészt az első világháborús gáztámadások és a hidegháború éveinek nukleáris fegyverkezési versenye juthat eszünkbe, másrészt az 1990es évektől fokozódó terrorista támadások. Az elmúlt évek során egyre inkább bebizonyosodott, hogy a tömegpusztító fegyverek nem csupán a történelmi múltunk hagyatéka. Az emberiség legújabb kori történelme is számos bizonyítékkal szolgál arra nézve, hogy napjainkban is bevetnek nyílt katonai konfliktusok illetve titkosszolgálati fedett operációka során ABC-fegyvereket (atom-, biológiai és vegyifegyverek). Az atomfegyverek, a vegyi, a radioaktív és biológiai fegyverek használatára napjainkban példaként szolgál a szíriai polgárháború, az észak-koreai nukleáris fenyegetés, az iráni atomprogram vagy olyan, titkosszolgáltok által célzott támadások, mint a Szergej Szkripal (2018) és Alekszej Navalníj (2020) ellen elkövetett támadások. Nem utolsó sorban a Szkripal és Navalníj ellen harci idegméreggel elkövetett támadások is szemléltetik, hogy ABC-anyagokat az utóbbi időben célzottan merényletekre is felhasználják.

Dr. Blum bevezető előadása során felvázolta a CBRN-fegyverek (vegyi-, biológiai, radioaktív és nukleáris harci anyagok közös neve) bevetésének történetét. Kiemelt témaként beszélt a vegyi fegyverek bevetéséről. Az első vegyi fegyveres terrortámadást a japán Aum Sinrikjó szekta követte el szaringázzal 1994-ben a tokiói metróban. A radikális csoport célja az volt, hogy a civil lakosság elleni támadással Amerikai Egyesült Államokat vádolják, és ezzel kirobbanjon a harmadik világháború. A terrorcselekménynek 12 halottja és számos sebesültje volt. A hidegháború évei alatt és az 1990es években a két katonai nagyhatalom – az Egyesült Államok és az éppen szétesett Szovjetunió – egyetértett abban, hogy eljött az ideje megszabadulni a vegyi fegyverarzenáltól. Ezt követően 1997-ben hatályba is lépett egy nemzetközi egyezmény, a Vegyifegyver Tilalmi Egyezmény - amelyet Magyarország is aláírt. Ezt Egyiptom, Észak Korea és Dél-Szudán nem írta alá. Izrael aláírta ugyan, de nem ratifikálta. Az Egyesült Államok mindmáig nem semmisítette meg a saját vegyi fegyvereit.

Dr. Blum úr a tömegpusztító fegyverek és a fegyverzetcsökkentés szakértője. Biokémiából szerzett tudományos fokozatával többek között a Los Alamos National Laboratory-nál dolgozott. Tudományos tevékenységéből és laborvezetői feladatköréből eredően a vegyi fegyverek betiltásáért dolgozó szervezetnél többek között a Szergej Szkripal elleni mérgezéses merénylethez kapcsolódó vizsgálatokban is részt vett. Jelenleg saját tudományos tanácsadó gazdasági társaságát vezeti, emellett pedig a londoni King’s College visiting fellow-ja.