2023. november 26. és 30. között négynapos szakmai tanulmányúton vett részt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Magyar-Német Intézetének szervezésében tíz MCC-s diák Drezdában. Szászország fővárosába való megérkezésüket követően az út első programpontja egy vacsora volt, melynek keretében megismerkedhettek Dr. Werner Patzelt, a Drezdai Műszaki Egyetem emeritus professzorával, az MCC Brussels kutatási igazgatójával. Háttérelőadásában Patzelt professzor felvázolta Drezda városának történelmi kulcselemeit, az általános tudnivalóktól kezdve, a nevezetességeken és látnivalókon keresztül egészen a szovjet megszállás alatti időszakig és az azt követő újraegyesítésig. Ezt követően a mai német gazdaságpolitikai kihívásokról, a migráció németországi helyzetéről, valamint a magyar-német együttműködésről beszélgettek vele a hallgatók.

A hétfői első programpont a Drezdai Műszaki Egyetemre vezetett, ahol Dr. Ulrich Fröschle, a médiatudományok és a modern német irodalom professzora vezetéssel egybekötve mutatta be a drezdai egyetem történelmét és jelenlegi kihívásait, majd délelőtt a diákok belülről is megcsodálhatták Drezda egyik legikonikusabb épületét, a Frauenkirchét. A II. világháborúban lerombolt templom újjáépítése a német újraegyesítés után, 1993-ban kezdődött és 2005-ben ért véget, így ma már ismét teljes szépségében pompázik a Neumarkt közepén. A látogatás keretében a hallgatók az alsótemplomban helyet foglaló, a templom történetét és az újjáépítés folyamatát bemutató kiállításokat is megtekinthették. A délután folyamán a Konrad-Adenauer-Stiftungnál (KAS) tett látogatásuk során Ronny Dirk Heinével, a CDU-hoz közeli pártalapítvány szászországi irodavezetőjével volt lehetőségük beszélgetni a diákoknak. Heine kiemelte a KAS szerepét a CDU támogatásában, mely leginkább az állampolgárok informálására irányul, valamint felvázolta a jövő évi tartományi parlamenti választások kilátásait. A diákok kérdései mentén a migrációs politikáról is szó esett, mégpedig, hogy mennyire differenciálatlan a bevándorlók befogadási rendszere, amivel jelenleg a német kormány és az EU is küzd. Ezt követően Dr. Jens Baumann-nal, Szászország kitelepítettekért felelős megbízottjával is volt lehetősége eszmecserét folytatni a csoportnak. Dr. Baumann bemutatta munkáját, és beszélt a „haza” fogalmáról, valamint a közel 150 ezer kitelepítettről és későn hazatelepültről, akik Szászországban élnek. Szó esett továbbá Szászországnak a szorbokat érintő kisebbségi és integrációs politikájának jelentőségéről is, hiszen, ahogyan Dr. Baumann is mondta: „A haza alapvető szükséglet.” Ezután a csoport Frank Möhrerrel, MDR médiaszolgáltató korábbi bizottsági tagjával vacsorázott, amely során a médiafogyasztás átalakulásáról, a nyomtatott sajtó jelentőségéről és a közszolgálati média tartósságáról is szó esett. A beszélgetés alatt a diákok megismerkedtek a ARD és ZDF állami műsorszolgáltató szervezet működésével és a kötelező műsorszolgáltatási díj jellegzetességeivel, ami Möhrer szerint versenytorzító hatással bír. Egy kulturális program keretein belül a diákok hétfő este megtekintették még a Distel „Wer hat an der Welt gedreht” című kabaréját. A Distel a második világháború végétől kezdődően az ideológiai nézetkülönbségek vitatásának színtereként vállalt szerepet a kelet-német társadalom életében. Ennek megfelelően ez a darab is aktuálpolitikai, gazdasági és társadalmi folyamatokat dolgozott fel humoros formában.

Kedden az első állomás a szász miniszterelnöki hivatal, a Staatskanzlei volt, ahol a diákok Dirk Diedrichssel, a szászországi nagy befektetésekért felelős kormánymegbízottal folytattak tartalmas beszélgetést. A fiatalok érdekes részleteket ismertek meg a kancellária működéséről, illetve Szászország gazdaságtörténetéről és aktuális kiemelt befektetési projektjeiről. Diedrichs kiemelte, hogy a nemzetközi kapcsolatok ápolása elengedhetetlen szerepet játszik a tartomány gazdasági fejlődésében. A következő találkozó során a diákok Prof. Dr. Frank-Lothar Kroll, a Chemnitzi Műszaki Egyetem 19. és 20. századi európai történelem professzorával találkoztak egy közös ebéd keretében. Kroll professzor bemutatta a mai német társadalmi es politikai viszonyokat, beszélt a német bevándorlási-, klíma- es társadalompolitikáról, majd érdeklődéssel hallgatta a diákok meglátásait es tapasztalatait. Ezt követően Szászország tartományi parlamentjében a diákok Markus Scholz, a Bündnis90/Die Grüne újdonsült parlamenti képviselőjével cseréltek eszmét. Scholz a Zöldek egészségügyi, szociális ügyekért, valamint queer politikáért felelős képviselője a szász parlamentben. A beszélgetés során szó esett többek között a szervdonorság németországi szabályozásáról, a kórházi egységek összevonásáról és a fenntarthatóság és a fogyasztói társadalom ellentétéről. A zöld politikus azt is elárulta, hogy az általános kérdéseken túl a Szászországot kifejezetten érintő témák között az autózási szokások, az egészségügy helyzete és a tanárhiány szerepelnek. A tartományi parlament épületében maradva Geert Mackenroth (CDU), külföldiekért felelős biztossal való beszélgetés volt a szoros napirend következő programpontja. A 2014 óta hivatalban lévő képviselő egy oldott hangulatú eszmecsere keretein belül mesélt az elmúlt évek kihívásairól és az eddigi tapasztalatain alapuló várható kilátásokról. Rendkívüli alázattal beszélt a hivatalában elért változásokról, melyekkel a tartományba érkező külföldiek helyzetét igyekszik kicsit megkönnyíteni. Ezután a csoportnak lehetősége volt a Zwingerben található Semperbau épületében megtekinteni a drezdai Gemäldegalerie „Alte Meister und Skulpturensammlung bis 1800” című kiállítását. A diákok Raffaello Sixtusi Madonnáján kívül Botticelli, Correggio, Tizian és számos más neves alkotó művein keresztül ismerhették meg a 17-18. századi Európa fő művészettörténeti korszakait. Majd este egy vacsora keretében a diákok Antje Hermenauval, volt zöld Bundestag-képviselővel találkoztak, aki bemutatta életútját, hogy hogyan vált a kilencvenes években nyelvtanárból a helyi zöld pár egyik alapító tagjává, majd mi vezetett a későbbiekben a pártból való kilépéséhez. Emellett beszélt a globális gazdasági, politikai és társadalmi folyamatokról, és hogy ezek hogyan érintik Németországot és geopolitikai helyzetét.

A szerdai napot a csoport Prof. Dr. Roland Wöllernél (CDU), tartományi parlamenti képviselőnél, korábbi tartományi miniszternél kezdte. A diákok főként aktuális politikai témákban gazdagodtak új ismeretekkel, de Wöller, a közgazdaságtan professzoraként többek között az inflációról, a demográfiai változásokról is szót ejtett, amelyek óriási kihívásokat jelentenek a német gazdaság számára, valamint napjaink egyik legvitatottabb témájáról, a migrációról is megosztotta gondolatait. A beszélgetés után a Szászországi Evangélikus Egyház közigazgatási központjánál tett látogatást a csoport, ahol Dr. Thilo Daniel püspökhelyettes fogadta a diákokat a hivatal könyvtárában egy beszélgetésre, amelynek középpontjában a keresztény egyházak csökkenő tagszáma a volt NDK területén, valamint az álltak, hogy milyen kihívások elé állítja az egyházakat az Ukrajnából és Európán kívülről érkező menekültek befogadása. Ezután a Drezdai Műszaki Egyetemen Prof. Dr. Michael Beckmann, az egyetem Folyamat- és Környezetmérnöki Intézetének igazgatójával találkozhatott a csoport aki egy input-előadást tartott azokról az energetikai kihívásokról, melyek előtt Németország és a megújuló energiaforrásokra való átállás állnak.  Ezen kívül a diákok betekintést kaptak az egész átalakulási folyamat nehézségeibe és rizikóiba is, amelyekre még sok esetben nincs működőképes megoldás kidolgozva.

A délutánt a csoport Dr. Matthias Rößlerrel (CDU), a szász parlament elnökével Meißenben töltötte, ahol a Szent Afra tartományi gimnázium diákjaival cseréltek eszmét az Európai Unió jövőjét érintő kérdésekről. Ennek során a diákok definiálták az Európai Unió és az identitás fogalmát, valamint megvizsgálták, hogy van-e rációja egy közös európai hadsereg felállításának. A beszélgetést követően a csoportot a meißeni dómban Andreas Beuchel helyi esperes fogadta, aki bemutatta a templom történetét és a művészetét. Emellett a csoport idegenvezetés keretében megtekintette a város másik nevezetességét az Albrechtsburgot. A kastély megmaradt és szépen felújított termeiben a delegáció az egyedülálló, a korban még idegen építészeti megoldásoknak számító építészeti remekeket fedezhette fel, melyek mai számítógépes technikákat meghazudtoló precizitással alkotják a vár szerkezetét immár több száz éve. A kastélyból később további épületek hozzáadásával porcelángyár lett kialakítva, azonban az 1800-as évek vége óta múzeumként üzemel. Az épület gyönyörű boltívei, fali festményei és csigalépcsői elvarázsolták a diákokat, a kis város karácsonyi fényei és havas tetői mellett.

Meißenből visszatérve a szakmai tanulmányút végén a szász Landeszentrale für Politische Bildung intézményében járt a csoport, ami egy, a politikai tudatosságot népszerűsítő intézmény. A hivatal vezetői ismertették tevékenységüket, melynek fő célja a tartományi fiatalok politikai tájékozottságra nevelése mind a németországi, mind pedig az Európai Uniós politikai intézményeket illetően, valamint a demokratikus értékek fontosságának az ismertetése és népszerűsítése. A közérthető, több korosztálynak szóló oktatási tevékenységük fő eszközei az online felületek, rendezvények, továbbá különböző témájú kiadványok, melyeket a beszélgetést követően a diákok közelebbről is megismerhettek a könyvtár látogatáskor, ahonnan ráadásként mindenki választhatott is a művek közül néhány neki tetsző darabot.