2022. június 27-én a gyulai Almásy-kastélyban került sor „Németország átalakulóban: új kihívások a bel- és külpolitikában” című pódiumbeszélgetésre, amely az MCC Békéscsabai Képzési Központja, valamint a Magyar-Német Intézet közös szervezésében került megrendezésre, mintegy 30 fő részvételével.

A beszélgetést Mittag Mónika, a Békéscsabai Képzési Központ vezetője nyitotta meg, aki rávilágított, miért is kiemelten fontos Magyarországon a német politikával foglalkozni. Ezt követően Bauer Bencével, a Magyar-Német Intézet igazgatójával Dörstelmann-Fodor Kinga, az intézet projektmenedzsere beszélgetett a német politika irányvonalairól. A pódiumbeszélgetés középpontjában a 2021-ben megválasztott német kormány bel- és külpolitikai tervei és eddig megvalósított eredményei álltak. Megvitatásra kerültek többek között a jelenlegi bevándorláspolitika, energiapolitika, Európapolitika, valamint biztonságpolitika terén hozott intézkedések, valamint azok társadalmi fogadtatása a német választópolgárok körében.

Bauer Bence kifejtette, hogy a hárompárti, ún. „jelzőlámpa-koalíció” koalíciós szerződésében eredetileg lefektetett tervei sokat változtak az elmúlt fél év folyamán. Jó példa erre az energiapolitika. Míg a koalíciós szerződés egyik legfontosabb célja a német gazdaság klímasemlegessé tétele, az ukrajnai háború miatt elszabaduló energiaárak fényében azonban a koalíció vélhetően kénytelen lesz a szén- és atomenergia használatának meghosszabbítása mellett dönteni. Mivel a német energiaárak világviszonylatban a legmagasabbak, a német lakosság a saját bőrén tapasztalja a háború és a szankciók hatásait.

A magyar-német kapcsolatok alakulásával kapcsolatos kérdésre reagálva Bauer kifejtette, hogy az új kormány társadalompolitikailag sok kérdésben nem áll összhangban a magyar politikai elképzelésekkel, ami kihívást jelenthet a két ország közti kapcsolatokat tekintve. Ugyanakkor az új német kormány tényszerű kérdésekben nagyon pragmatikusnak bizonyult eddig, így a kapcsolatok jó eséllyel kiegyensúlyozottak maradnak. Ezt erősíti meg Olaf Scholz szövetségi kancellár eddigi racionális és mértéktartó hozzáállása is.

Legnagyobb érdeklődés a közönség részéről az energia- és bevándorlási politikát érintő kérdéseket övezte, amelynek kapcsán aktív eszmecsere alakult ki a rendezvény résztvevői között. Továbbá számos kérdés érkezett a német médiában uralkodó Magyarország-képről is, amely az elmúlt években a magyarok számára érezhető módon romlott.