Radikalizáció és deradikalizáció - a vallási szélsőségesség elleni küzdelem a digitális korban címmel rendezi meg a Mathias Corvinus Collegiumnál működő Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért és a Migrációkutató Intézet első közös szervezésben megvalósuló online konferenciáját.

A vallási radikalizáció és deradikalizáció napjainkban a biztonsági diskurzus kulcskérdésévé vált.

A digitális forradalomnak köszönhetően a szélsőséges tartalmak futótűzként terjednek a világhálón, és néha hetek alatt képesek radikalizálni egyes személyeket. Ugyanakkor az internet és a média arra is lehetőséget ad, hogy ezen tartalmak ellen hatékonyabban léphessenek fel az egyes szereplők.

A rendezvény első előadásában Florian Hartleb a társadalom belső szegmenséből kiinduló radikalizálódást veszi górcső alá. Hartleb a németországi és ausztriai helyszíneken, Berlinben (2016. december 19.), Drezdában (2020. október 21.) és Bécsben (2020. november 2.) elkövetett iszlamista terrorcselekményekre fókuszál. Megvizsgálja a terrortámadásokra adott reakciókat és a jövőbeni lehetséges megelőzési stratégiákat.

Ezt követően Sayfo Omar, a Migrációkutató Intézet kutatója az egyiptomi deradikalizációs erőfeszítéseket mutatja be. Egyiptom, az arab világ egyik legnagyobb médiahatalma a vallásos gyermektartalmak előállításában is piacvezető. Ezek a tartalmak elsősorban a szunnita iszlám világ számára legtekintélyesebb vallási autoritásának számító kairói Al-Azharnak a szakmai lektorálásával készülnek. Az előadás célja annak a bemutatása, hogy milyen produkciós háttérrel készülnek az egyiptomi, gyermekeknek szóló vallási tartalmak és milyen értékeket és világképet közvetítenek ezek.

Csütörtök, 2021. május 6., 15.00 óra

 

15.00 Köszöntő

Dr. BAUER Bence LL.M., a Mathias Corvinus Collegiumnál működő Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója

 

15.05 Előadások

A belülről kifejlődő radikalizálódás. A berlini, drezdai és bécsi iszlamista terrortámadások elemzése és a következmények

Dr. Florian HARTLEB, politológus

 

Az egyiptomi gyermekmédia küzdelme a muszlim gyermekek radikalizációja ellen

Dr. SAYFO Omar, a Migrációkutató Intézet kutatója

 

Moderátor

Dr. MARSAI Viktor, a Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója

 

16.00 Kérdések

16.20 Záró gondolatok

Regisztráció 2021. május 5-ig: https://forms.gle/N7jeWQRH6r5GVFME6

A rendezvény programja IDE kattintva érhető el PDF formátumban.