2023. október 8-án a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért választási estet rendezett a Hessen és Bajorország tartományi parlamenti választások alkalmából. Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért Intézet igazgatója a hesseni és bajorországi tartományi választások előzményeiről beszélt és elemezte azokat Prof. Dr. Frank-Lothar Krollal, a Chemnitzi Műszaki Egyetem 19. és 20. századi európai történelem professzorával, a Magyar-Német Intézet vendégoktatójával, Prof. Dr. Werner J. Patzelttel, az MCC Brüsszel kutatási igazgatójával, valamint Dr. Pézsa Tiborral, a kasseli Hessische Niedersächsische Allgemeine (HNA) volt vezető hírszerkesztőjével közösen. A Scruton Caféban tartott rendezvényen mintegy 150-en vettek részt.

Bauer Bence első ízben köszöntötte a vendégeket és áttekintette a legutóbbi hesseni és bajorországi tartományi választások eredményeit és következményeit, majd bemutatta a jelenlévő szakértőket. A választások lehetséges hatásait firtató kérdést a pódiumbeszélgetés résztvevői hasonlóan értékelték. Alapvetően sem Hessenben, sem Bajorországban nem vártak strukturális változásokat; különösen Hessenben a CDU és a középutasnak tűnő Zöldek számára vártak jó eredményt.

Dr. Pézsa a tartományi választások elemzésében elsősorban a várható országos hatásokra koncentrált. A választási kampányban a tartományi politikai kérdések gyakran háttérbe szorultak a szövetségi politikai megfontolásokkal szemben, és nyilvánvalóvá vált, hogy a bajor és hesseni választások közvetlen szimbolikus jelentőséggel bírnak a pártok szövetségi szintű dinamikája szempontjából. Prof. Patzelt szerint a tartományi választások megmutatják továbbá, hogy Németországban van egy nem baloldali, konzervatív többség, de ezt eddig nem sikerült megbízhatóan politikai többséggé alakítani. Emellett szóba került a regionálisan eltérő választási magatartás is. Itt Észak- és Dél-Hessen, mint a strukturálisan gyenge és strukturálisan erős régiók közötti ellentét példája került említésre, valamint felmerült a kérdés, hogy a hagyományosan szociáldemokrata dominanciájú Észak-Hessenben az AfD mennyire lesz képes érvényesülni az SPD-vel szemben.

A választási eredmények a várakozásoknak megfelelően nem hoztak alapvető változásokat a kormánypártok számára, őket megerősítették hivatalukban. 34,7%-kal jelentős javulást ért el Hessenben a CDU (+7,7%), míg a Zöldek 14,8 %-t (-5,0 %) értek el. Bajorországban a CSU és a Szabad Választók kormánykoalíciója stabil maradt, a CSU 37%-kal (-0,2%) enyhén gyengült, míg a Szabad Választók 15,8 %-ra (+4,2%) javítottak. Az FDP viszont egyértelműen a választás vesztesei közé tartozik, 5%-kal (-2,4%) éppen csak bejutott a hesseni tartományi törvényhozásba, míg Bajorországban 3%-ot elérve (-2,1%) kiesett a tartományi parlamentből. A választás egyértelmű nyertese viszont az AfD, amely mindkét tartományi parlamentben erősödni tudott, és Hessenben 18,5 %-os (+5,3%) eredménnyel a második legerősebb pártként, Bajorországban pedig 14,6%-kal (+4,4%) a harmadik legerősebb erőként lesz jelen a tartományi parlamentekben.

Az eredményekkel kapcsolatban Patzelt hangsúlyozta, hogy az AfD így mostanra már az első nyugatnémet tartományi parlamentekben is meghatározó erővé tudott, így már nem lehet csak keletnémet jelenségnek és „problémának” nevezni, ráadásul a bevett pártok korábbi stratégiája, miszerint nem foglalkoznak az AfD álláspontjaival tartalmi szempontból, megbukott. A szövetségi politika prognosztizált átgyűrűzése a tartományi szintre is beigazolódott, és a szövetségi szintű jelzőlámpa-koalíció negatív tendenciája tartományi szinten is folytatódott. A szövetségi kormánykoalíció pártjai Hessenben a korábbi 47%-ról csak 34,9%-t kaptak, Bajorországban pedig 25,8%-t, ami 6,6 %-os visszaesést jelent.

A választási eredmények és a lehetséges kormánykoalíciók kiértékelése után a jelenlévő vendégek bajor specialitások mellett folytathattak eszmecserét.