A müncheni Medienhaus zsúfolásig megtelt június 19-én este, amikor a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért korábbi vendégoktatója és az MCC Brussels jelenlegi kutatási vezetője bemutatta legújabb, „Ungarn verstehen: Gesellschaft, Staat, Politik” című könyvét, amely a Langen Müller Verlag gondozásában jelent meg. A könyv címét magyarul úgy fordíthatnánk: „Értsük meg Magyarországot: társadalom, állam, politika”. A könyv kiadása egy mérföldkő a magyar-német kapcsolatok aktuális alakulását tekintve, hiszen a szerző a kötet megírása előtt csak a német médiából ismerhette meg Magyarországot, egy olyan szemüvegen keresztül, amely görbe, torz képet alkot országunkról, mégis kísérletet tett egy objektív, érveken alapuló, átfogó bemutatásra.

 

Az eseményt Michael Fleissner, a Langen Müller kiadó vezetője nyitotta meg, ezt követően Dr. Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója mondott köszöntőt. A könyvet Dr. Alexander Grau, a Magyar-Német Intézet vendégoktatója mutatta be, majd ő vezette a Prof. Dr. Patzelt úrral folytatott pódiumbeszélgetést. A rendezvény végén a közel 100 fős publikum is feltehette kérdéseit.

Michael Fleissner köszöntő beszédében hangsúlyozta, egymás megértését és megismerését tekintve nehéz időket élünk Európában. Nincs bennünk reflexszerűen a kölcsönös megértés, a tárgyilagos és objektív látásmódot felváltotta a torz képeken alapuló ítélkezés. Fleissner arra is kitért, hogy magyar modell Európában példaként szolgálhatna, ha sokan ezt nem is tartják elképzelhetőnek.

Dr. Szalai Zoltán megköszönte Michael Fleissnernek és a Langen Müller Verlagnak, hogy a könyv kiadásától nem riadtak vissza, majd kiemelte, a mű egy mélyreható és részletes elemzést nyújt a magyar-német együttműködésről, és segítségére szolgál mindenkinek, aki meg szeretné érteni országunk működését, illetve Európában vállalt szerepét.

Ezt követően Dr. Alexander Grau rövid tartalmi betekintés nyújtott az érdeklődők számára, majd hangsúlyozta, nem egy könnyű feladat egy országot megérteni, hiszen azon belül is számos különböző régió, mentalitás és különbség van jelen, ezért nehéz kívülről következtetéseket levonni. Grau arra is kitért, nincs még egy olyan ország az Európai Unión belül, amelynek a megértés és az elfogadás terén nagyobb problémái lennének Németországgal. Ugyanakkor, sokkal több van a magyar-német kapcsolatok mögött, mint a politikai és megértésbeni súrlódások, gondoljunk csak a virágzó és egyre nagyobb tempóban fejlődő gazdasági kapcsolatokra.

„Könyvében Patzelt kísérletet tesz a tények és az adatok kiválasztására, amelyek lehetővé teszik, hogy ítélkezés helyett objektíven lehessen Magyarországról értekezni” – hívta fel a figyelmet Grau, majd hozzátette: ezáltal az olvasó maga döntheti el, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Európa legveszélyesebb politikusa vagy egy békés, polgári konzervatív értékeket valló kormányfő. Grau továbbá kitért arra is, hogy a magyar történelmet tekintve mindig szem előtt kell tartani a megszálló hatalmak okozta traumákat, mint például a mongol megszállást, a Mohácsi vészt, a Trianoni szerződést vagy az 1956-os szabadságharcot. Ezek az események mind-mind formálták Magyarország európai együttműködésről alkotott képét, illetve az EU-n belül vállalt szerepét.