A Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért 2021. május 12-én online beszélgetést szervezett Dr. Hans-Gert Pöttering tiszteletbeli professzorral, aki korábban az Európai Parlament és a Konrad-Adenauer-Stiftung elnökeként tevékenykedett. A rendezvényen 40 ember vett részt. A beszélgetés apropóját a Német kereszténydemokraták Európában c. könyv adta, amelyet a Konrad-Adenauer-Stiftung 2021 januárjában jelentetett meg Berlinben.

A beszélgetést intézetünk igazgatója, dr. Bauer Bence moderálta, aki a rendezvény elején bemutatta Pöttering úr életének legfontosabb állomásait, kezdve a tanulmányaitól a szakmai pályafutásán át. Meghatározó volt számára az 1979-es év, hiszen az Európai Parlament első közvetlen választásán ő is bekerült a képviselők közé, és így az európai politika alakításában 35 éven keresztül részt vehetett.

Ezt követően Pöttering úr röviden bemutatta a már említett könyv keletkezésének célját, miszerint azt hivatott bemutatni, hogy az uniós intézményekben dolgozó németek hogyan járulnak hozzá az európai politikához. Többször hangsúlyozta, hogy az európai jog betartása a békét szolgálja. Úgy vélte, a megalkotott mű Pascal Fontaine Út Európa szívébe c. alkotását kiegészíti.

Pöttering úr megosztotta a résztvevőkkel a közéleti szerepevállalásának személyes motivációit, valamint azt a gondolatot is, hogy fontos szerinte a szűkebb pátria, a nemzet és Európa azonos szintre helyezése. Példaképének tekintette Konrad Adenauert, mivel ő a szomszédos országokkal való békét tartotta fontosnak. Helmut Kohl, Wilfried Martens és Wolfgang Schüssel munkásságát is méltatta és elismerte. Személyes élményeket és történeteket is megosztott az európai parlamenti éveiből, és kifejtette, hogy jött létre az Európai Néppárt, és aztán hogy módosult az összetétele, mely területen kikkel tudtak együttműködni kereszténydemokrataként. A beszélgetés során kitért a Brexit témájára is, és erről is kifejtette a véleményét, miszerint fontos számára az EU egysége. Hangsúlyozta az országok közti kommunikáció fontosságát és a közös értékek tiszteletét. Az Unió bővítéséről is megosztotta a tapasztalatait, és szó esett az Alkotmányos Szerződés kísérletéről.

A beszélgetést követően a hallgatóság is tehetett fel kérdéseket, ezek az európai értékekre, a felsőoktatásban a szemeszterek európai szintű harmonizációjára, a kereszténydemokraták keresztény identitására és Pöttering úr kitüntetéseire vonatkoztak.