Alexander Grau német filozófus, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért vendégoktatója az MCC Békéscsabai Képzési Központjában tartott előadásában kifejtette, hogy a politikai ideológia a nagy nemzetközi bankokon keresztül gyakorol nyomást a nagyobb cégekre, vállalatokra, hogy azok a politikai ideológiákhoz igazítsák termékeiket.

 

Ez a tendencia a nyugati világban néhány éve már megfigyelhető és valószínűleg bennünket sem fog elkerülni. A nemzetközi vállalatok, de a hazai cégek is egyre inkább politikai szerepet vállalnak, gondoljunk csak a fenntarthatóságra, a diverzifikációra vagy akár a szivárványos zászlókra a különböző cégek épületein.

Az egyre szebb, jobb és funkcionálisabb javak megszerzése az emberi lét alapjává vált. Grau véleménye szerint az 1960-as évek neomarxista baloldala biztosította az ideológiai felépítményt ezekhez a kapitalista cselekvési mintákhoz, mivel elsöpörte a takarékosságon és önkorlátozáson alapuló polgári világ utolsó maradványait. Ez vezet el a Grau által felállított tézishez, mely szerint az ébredő kapitalizmusban egymásra, ami valójában összetartozik.

Az egyik oldalon ott van a gazdaságilag liberális, globális, univerzalista civilizáció eszméje, amely lemond a hagyományokról. A másik oldalon mindazok a csoportok színes keveréke áll, amelyek mindezt ellenzik. A filozófus szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a baloldali, kulturális és globális kapitalizmus diadalmenetét vajon meg lehet-e állítani?

Az előadást egy beszélgetés követte, melyet Fonay Tamás, a Magyar-Német Intézet munkatársa moderált. A jórészt fiatalokból álló közönség soraiból is remek kérdések érkeztek az előadóhoz.