Az elmúlt hetekben a német háztartások és kisüzemi fogyasztók az energiaválság ellenére a korábbi évek hasonló időszakban mért átlagfogyasztásához viszonyítva több gázt használtak fel. „A helyzet nagyon súlyossá válhat, ha nem csökkentjük jelentősen a gázfogyasztásunkat” - figyelmeztetett a tendenciával kapcsolatban Klaus Müller, a Szövetségi Hálózati Ügynökség vezetője. A németországi gázfogyasztás mintegy 40 százalékáért a magánháztartások és a kisüzemi fogyasztók felelősek, míg a fennmaradó 60 százalékot a nagy ipari fogyasztók teszik ki.

A felügyelő hatóság adatai szerint a 39. naptári héten a háztartások és a kisebb kereskedelmi fogyasztók gázfogyasztása 618 gigawattóra volt, ami csaknem tíz százalékkal magasabb, mint a 2018 és 2021 közötti évek hasonló időszakának 564 gigawattórás átlagos fogyasztási szintje. Egyúttal az ipari fogyasztók felhasználása 1370 gigawattórával ugyanazon a héten már csak körülbelül két százalékkal maradt el a korábbi évek szintjétől, azonban ez is növekvő tendenciát mutat.

Németország aligha fogja tudni elkerülni a téli gázveszélyhelyzetet, ha a magán-, kereskedelmi és ipari szektorokban nem sikerül legalább 20 százalékos megtakarítást elérni - hangsúlyozta Müller.

Német nyelvű összefoglalóért kattintson ide és ide.