A Bundestag, a 2023. október 7-én Gázából indított Hamasz támadást követően kifejezte teljes szolidaritását Izrael mellett, és elfogadta a kormánypártok és a CDU/CSU közösen benyújtott javaslatát, amelynek értelmében betiltják a Hamász és a Samidoun palesztin szervezet németországi működését. Ezen tiltásoknak két formája különböztethető meg Németországban. Az egyik az ún. „szervezeti tilalom” célja az egyesület teljes feloszlatása. Ez olyan bel- és külföldi egyesületek esetében lehetséges, amelyeknek Németországban kimutatható alstruktúrájuk van. Ilyen teljes betiltást alkalmaznak most a Samidoun csoport ellen, amely a közelmúltban Berlinben olyan tüntetéseket szervezett, amelyeken antiszemita és uszító jelszavakat skandáltak. Az olyan külföldi szervezetek esetében, amelyek azonban nem rendelkeznek átlátható és állandó németországi struktúrákkal, a német egyesületi jog szerint úgynevezett „tevékenységi tilalom” vezethető be, ami most a Hamász esetében meg is történt. Utóbbira 2014-ben Thomas de Maizière (CDU) szövetségi belügyminisztersége alatt volt példa, amikor az Iszlám Állam németországi tevékenységének megakadályozása érdekében rendeltek el tevékenységi tilalmat.

Olaf Scholz (SPD) kancellár a Bundestag előtti beszédében üdvözölte az öt német párt közös nyilatkozatát és hangsúlyozta, hogy „A gyűlöletet és az uszítást nem hagyjuk tétlenül. Az antiszemitizmust nem tűrjük”. A kancellár ezenfelül kiemelte Németország közvetítő szerepének fontosságát a konfliktus de-eszkalációjának elősegítése érdekében. Emiatt azonnali konzultációt kezdeményez az egyiptomi elnökkel, al-Sisivel, valamint a török elnökkel, Recep Tayyip Erdoğannal is. Mindezeken túl múlt héten fogadta Katar emírjét, valamint találkozni fog a jordán uralkodóval is. Ezzel párhuzamosan a Szövetségi Védelmi Minisztérium azt is bejelentette, hogy Németország kész két Heron TP típusú izraeli felderítő drónt - melyeket korábban a Bundeswehr számára rendeltek - a harcok támogatása érdekében átadni az izraeli hadseregnek.

A Bundestag képviselői továbbá követelték a szövetségi kormánytól a gázai övezetnek nyújtott korábbi támogatások újbóli felülvizsgálatát, hangsúlyozva, hogy az ellenőrzések befejezéséig az övezetben csak humanitárius segítségnyújtás legyen lehetséges az alapvető igények kielégítése céljából.

Német nyelvű összefoglalóért kattintson ide és ide.