Az idei MCC Feszt utolsó napján, 2022. július 30-án a Katona Színpad adott otthont a Germany in 2022 - politics, media and public life in a turmoil című angol nyelvű pódiumbeszélgetésre, amelyen mintegy 70 fő vett részt.

A beszélgetésen részt vett Peter Hefele közgazdász és gazdaságtörténész, Saskia Ludwig politikus, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tagja, a brandenburgi tartományi parlament képviselője, valamint Roland Tichy újságíró, a "TICHYS EINBLICK" magazin alapítója. A beszélgetést Bauer Bence az MCC Magyar-Német Intézetének az igazgatója moderálta.

A panelbeszélgetés központjában Angela Merkel volt kancellár politikai öröksége és megítélése, a CDU támogatottságának az alakulása és Friedrich Merz pártelnök eddigi tevékenysége, a jelenlegi hárompárti koalíciós kormány reformtervei, valamint a német energiapolitika legégetőbb kérdései álltak. Emellett szó esett a 2015-ös migrációs válság németországi hatásairól, a német külpolitikai útkeresésiről, valamint a koalíciós pártok átalakuló politikai célkitűzéseiről.

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy Angela Merkel megítélése mára korántsem annyira pozitív mint egykor. Roland Tichy meglátása szerint a volt kancellár – elsősorban gazdasági, energia- és migrációs politikai döntéseivel egy katasztrofális helyzetben lévő Németországot hagyott utódjára. Peter Hefele ezzel szemben Németországnak az elmúlt több mint másfél évtizedben drámai módon csökkenő nemzetközi befolyására kívánta felhívni a figyelmet. 

A CDU 2021-es szövetségi parlamenti választásokon elért történelmi negatív szerepléséről szólva Saskia Ludwig a nagy pártok célkitűzései közötti hasonlóságban és egy markáns önálló arculat hiányában látta a gyenge eredmény fő okát. Roland Tichy szerint Merkel után a CDU saját magát taszította válságba Armin Laschet pártelnökké való felemelésével. Ezt követően a jelenlegi a hárompárti, ún. „jelzőlámpa-koalíció” kormány jelentős társadalmi változásokat előirányzó politikai terveiről szólva Peter Hefele óvva intett az ezek elérésére irányuló politikai akarat alábecsülésétől, hiszen a tervek gyakorlatba való átültetését a Zöldek mellett az elmúlt években jelentős belső átalakuláson keresztülment liberális FDP is erősen támogatja.

A rendkívül komoly válsághelyzet elé néző német energetikai helyzettel kapcsolatban a panel résztvevői egyöntetűen hibás lépésként értékelték a nukleáris energia felhasználás feladásával kapcsolatban korábban meghozott német kormányzati döntést. Ugyanakkor Saskia Ludwig szerint szinte biztos, hogy nem kerül sor az utolsó három – még működő – német nukleáris erőmű idei év végére tervezett leállítására. Peter Hefele hozzászólásában hangot adott azon véleményének, mely szerint a német egoizmus vezetett a mostani energiakrízishez – Németország a látható jelek ellenére nem törekedett az energia diverzifikációra. Roland Tichy szerint pedig nem kevés irónia van abban, hogy míg a mostani német kormány elutasítja a nukleáris erőművek használatát, addig más európai áramoktól vásárol nyugodt szívvel nukleáris erőművek által előállított energiát. Meglátása szerint amennyiben Németország vissza kívánna térni ezen energia forráshoz, úgy a döntést minhamarabb meg kell hozni a krízishelyzet elhárítása érdekében. Ezzel szemben azt látjuk, hogy a Zöldek inkább halogató politikával kívánják elodázni a döntést.