2022. október 27-30 között szervezte Intézetünk a Polgári Magyarországért Alapítvánnyal közösen harmadik alkalommal a Magyar-Német kétoldalú párbeszéd konferenciát. A hétvége folyamán a magyar, a német és az osztrák politikai és tudományos élet neves személyiségét láttuk vendégül, ezúttal Szekszárdon.

A formátumot a Konrad-Adenauer-Stiftung Cadenabbiában megrendezett szemináriumai, valamint a 2019-es székesfehérvári Magyar-Német Konferencia ihlette, ahol a résztvevők zárt körben vitathatták meg a kétoldalú együttműködés helyzetét és jövőjét.

A konferencia október 27-én, csütörtökön Dr. Klaus-Rüdiger Mai „A jövőt mi alakítjuk! Hogyan győzhetjük le a bénító korszellemet?” című könyvének bemutatójával kezdődött, amely könyvben a szerző a mai Németország társadalmi szövetének felbomlásához vezető okokat elemzi. A konferencia az MCC Szekszárdi központjában folytatódott, ahol a résztvevők megismerkedhettek az MCC vidéki központjainak tevékenységeivel. Október 28-án, pénteken Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója köszöntötte a résztvevőket és elkezdődtek a szakmai panelbeszélgetések. Október 29-én, szombaton a szakmai program mellett egy, a Magyarországi Német Színház által előadott darabot is megtekintettek vendégeink. Október 30., vasárnapig összesen 7 témában foglalkozott a konferencia a magyar-német kapcsolatokkal. A szakmai rész a magyar-német kapcsolatok megújítását célzó közös megbeszéléssel zárult.

A kétoldalú párbeszéd szellemében a konferencia résztvevői egyetértettek az alapvető kérdésekben, azonban hangsúlyt fektettek a véleménykülönbségekre is, amelyek a két ország közti kapcsolatokat terhelik. A konferencia végkövetkeztetéseként megállapodtak a résztvevők, hogy a következő alkalomra Németországban, Berlinben fog sor kerülni az ifjúság bevonásával.