2021. szeptember 26-án, vasárnap délután 16.30 órai kezdettel került megrendezésre a Mathias Corvinus Collegiumnál működő Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért szervezésében az első választási est. A rendezvény középpontjában a Német Szövetségi Köztársaság 20. szövetségi parlamentjének megválasztása állt. A választási esten német és magyar anyanyelvű vendégek egyaránt részt vettek, szinkrontolmácsolást biztosítottunk. A résztvevők száma elérte a 120 főt. Az idei választás nemcsak a parlament kerek sorszámát tekintve volt különleges, hanem azért is, mert először fordult elő az ország történelmében, hogy a regnáló kancellár nem jelölteti magát újra, nem indul a pozícióért. Az este folyamán két panelbeszélgetés keretezte az eredmények közös várását és a Berlini kör közös, élő közvetítésének megtekintését. A beszélgetések előtt Intézetünk igazgatója, Dr. Bauer Bence köszöntötte a résztvevőket, miután Osztrovszky Edina mondott köszöntő beszédet a Magyar–Német Ifjúságért Egyesület képviseletében.

Az első panelbeszélgetés résztvevői Prof. Dr. Werner J. Patzelt, a Drezdai Egyetem politológusa és az MCC vendégoktatója, Dr. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója, Boris Kálnoky, az MCC Média Iskolájának vezetője voltak. A beszélgetést Intézetünk igazgatója, Dr. Bauer Bence vezette, a beszélgetés témáját a választások előtti várakozások adták elemzői és újságírói szemmel. Patzelt professzor úr elmondta, hogy a választások előtti időszakban nagy volt az áttekinthetetlenség, az erőviszonyok folyamatosan változtak. A CDU támogatottsága néhány hónapig magas volt, aztán a Zöldek beelőzték, majd Armin Laschet árvízkatasztrófában tanúsított fellépése és Annalena Baerbock önéletrajza és kiegészítő keresetei kapcsán kialakult botrányok miatt mindkét párt mélyrepülésbe kezdett a közkedveltségét tekintve. Patzelt professzor úr az beszélgetés során kiemelte azt a tényt is, amelyről már sokat írt, hogy a CDU Angela Merkel kormányzása során elveszítette azokat a tartalmakat, amelyekért korábban kiállt. Ezen kívül nem igazán tudja a választók felé megfogalmazni, hogy mit is képvisel valójában, viszont a kancellári tisztséget magáénak szeretné tudni. Emellett elmondta, hogy az SPD-n belül is voltak feszültségek, mivel Olaf Scholzot pártjának egy része nem akarta kancellárjelöltként támogatni.

Dr. Mráz Ágoston a beszélgetés során eleve kizárta Annalena Baerbock kancellárságának az esélyét és az uniópártok kancellár jelölését tekintve elmondta, hogy jobb lett volna, ha csak egy ellenjelölt lett volna. Összességében úgy vélekedett, hogy az új kancellár legfontosabb feladata, hogy bizalmat teremtsen. Boris Kálnoky az eredményeket tekintve úgy vélekedett, hogy nem lesz olyan párt, ami 30% fölé tudna kerülni. Szintén kiemelte, hogy a CDU-n belül nagy szükség van az újra tervezésre, főleg, hogy Angel Merkel kancellárságának terhe megmaradt, és az aszimmetrikus demobilizáció gondolata nem működik már. A választások Magyarországra gyakorolt hatását illetően a szakértők egyetértettek abban, hogy egy, az uniópártok vezette kormánykoalíció lenne a legszerencsésebb, de Kálnoky úr kiemelte, hogy az Armin Laschet által is elhárítandó veszélyként emlegetett vörös-zöld-vörös (SPD, Zöldek és Balpárt) által alkotandó koalíciónak nehéz lenne jó képet kialakítani a médiában, így nem lát esélyt erre a konstellációra.

A második beszélgetéshez csatlakozott Prof. Dr. Holm Putzke, a Passaui Egyetem büntetőjogi professzora, a Passaui CSU pártelnöke és Michael Winzer, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletének vezetője is. A második panelbeszélgetés során az első nyilvánosságra hozott eredményeket vitatták meg, amelyek alapján az SPD 25% körüli biztos előnye a CDU 24% körüli eredményéhez képest már kirajzolódott. Putzke professzor úr az eredményekre reagálva magyarázatként elmondta, hogy a CSU-ból sokan kiléptek, és sok polgári szavazó el sem ment szavazni, mert nem tudtak egyetérteni az unió politikájával. Michael Winzer kiemelte, hogy a Konrad-Adenauer-Stiftung éves szinten tanulmányokat készít a német választók tájképéről. A tanulmányok eredményeit és a politikai témákat tekintve megállapítható, hogy az utóbbi 10 év alatt voltak olyan időszakok, amikor nem kellett igazi politikai irányt meghatározni, ezért a baloldali és zöld politika teret tudott nyerni. A Kereszténydemokrata Unióról (CDU) Winzer úr elmondta, hogy a CDU számára négy év múlva, következő választások alkalmával nyílhat lehetőség a profilnyerésre és a szavazatok 40%-ának megszerzésére.

A képeket készítette: Gyurkovits Tamás