2022. február 10-én este az MCC Német-Magyar Intézete "Osztrák politika – magyar szemmel" címmel rendezett pódiumbeszélgetést a Feneketlen-tónál található Scruton Kávéházban. Az est előadója Dr. Schaller-Baross Ernő, európai parlamenti képviselő és az osztrák politikai élet kiváló ismerője volt.

Bauer Bence köszöntője után Schaller-Baross Ernő tartotta meg előadását, melyben először felvázolta Ausztria és Magyarország közös történelmi tapasztalatait az Osztrák-Magyar monarchia idejéből. Mint mondta, ebben az időben a birodalom két fele nemcsak kulturálisan, hanem gazdaságilag is elválaszthatatlannak tűnt. Bár a monarchia felbomlása után a két ország külön utakon járt, a világháborúk közötti időszak politikai történéseiben mégis számos párhuzam érhető tetten.

Ezt követően Schaller-Baross ismertette az osztrákok szabadság- és függetlenségi küzdelmét a második világháború alatt és után, illetve az osztrák politika irányvonalait egészen a közelmúltban történtekig. Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy nemcsak Magyarországnak, hanem korábban Ausztriának is meg kellett tapasztalnia, milyen az amikor politikai szankciókkal sújtják az európai intézmények: Történetesen akkor, amikor Schüssel kancellár egy sikeres ÖVP-FPÖ koalíciót hozott létre.  

Magyarország és Ausztria annyi kereskedelmi forgalmat bonyolít egymással, mint Németország és Franciaország. Schaller-Baross szerint így a két közép-európai ország fontos tényezővé vált Európában, sőt sok tekintetben közös elképzeléseik vannak a kontinensről, például egyetértenek olyan alapvető politikai kérdésekben, mint a biztonságpolitika és a migráció. Schaller-Baross ezután részletesebben kitért Sebastian Kurz és Karl Nehammer személyére, és betekintést nyújtott az ukrán válsággal kapcsolatos osztrák álláspontba is.

Az előadás után Schaller-Baross válaszolt Bauer Bence moderátor és a vendégek kérdéseire. Szó esett Sebastian Kurz népszerűségéről és lehetséges politikai jövőjéről, aki Schaller-Baross szerint még mindig nagyon népszerű az emberek körében, valamint az osztrák politikai kultúra sajátosságairól. Jellemző, hogy Németországhoz hasonlóan Ausztriában az elmúlt években a domináns néppártok veszítettek jelentőségükből a kisebb pártok javára, míg Magyarországon a kétpártrendszer látszik kialakulni. Schaller-Baross ugyanakkor stabil kormányt jósol Nehammer alatt. További kérdések a "vörös Bécsre", Ausztria multikulturális arcára, az ország állampolgársági törvényére, valamint a Magyarországgal közös Habsburg-örökségre vonatkozóan hangzottak el.