2021. március 14-én került sor a baden-württembergi és az rajna-vidék-pfalzi tartományi választásokra, amelyek alkalmával online kerekasztal beszélgetést szervezett a Mathias Corvinus Collegiumnál működő Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért. A német közpolitikai berendezkedésben a tartományi választásoknak hagyományosan nagy hatása van a szövetségi politikára, olyannyira, hogy dinamikájuk befolyásolhatja az ősszel esedékes szövetségi parlamenti választásokat is.

Ezen okokból kifolyólag elemezte Michael Winzer, a Konrad-Adenauer-Stiftung budapesti képviseletvezetője a baden-württembergi és a rajna-vidék-pfalzi tartományi választások eredményeit és azt, hogy azok hogyan befolyásolhatják a szövetségi választások irányvonalát. A koronavírus okozta válsághelyzet mellett kiemelt két indokot, amelyek szerinte hozzájárultak ahhoz, hogy a Kereszténydemokrata Unió rosszul szerepelt, a Zöldek viszont nyertek. Az egyik oka ennek az eredménynek véleménye szerint az volt, hogy míg a CDU adta miniszterelnök nagyon sikeres volt, a párt nem gondoskodott szisztematikusan az új nemzedék utánpótlásáról. A vereség másik okát bizonyos témák elhanyagolásában látta, mint például az éghajlat- és természetvédelem kérdéskörei.

A rövid elemzés után következett a kerekasztal-beszélgetés, amelynek keretein belül Dr. Gerhard Papke, Észak-Rajna-Vesztfália tartományi parlamentjének volt FDP frakcióvezetője, Dr. Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója és Winzer Úr beszélgettek. A beszélgetést Volf-Nagy Tünde, a Kossuth Rádió műsorvezetője moderálta. A beszélgetés során előjött hogy Winfried Kretschmann miért másolta Angela Merkel „Önök ismernek engem” szlogenjét 2013-ból és felmerült kérdésként egy a CDU és a Zöldek közötti esetleges koalíció gondolata. Emellett szó esett a 2015-ös menekültválságról, annak az Alternatíva Németországért politikai pártra gyakorolt hatásáról, erősödéséről.

Végül Volf-Nagy Tünde feltette a kérdést a panelistáknak, hogy milyen tanácsokat juttatnának el Berlinbe, ha lenne rá lehetőségük. Michael Winzer támogatná, hogy a CDU világos politikai iránymutatásokat adjon olyan jövőbeni kérdésekben, mint például a digitalizáció, oktatás, mesterséges intelligencia, és adatvédelem. Papke úr azt az üzenetet továbbítaná, hogy a bevándorlási politikában a pártok közötti szakadék semmiképpen sem növekedjen. Bauer úr szerint olyan objektív képet kellene közvetíteni Magyarországról, amelyet minden fél megkap és továbbad.

A rendezvény végén lehetősége nyílt a hallgatóságnak kérdezni. Így a versenyképességről, valamint az ezen a területen rejlő hasonlóságokról és különbségekről kérdeztek a résztvevők.

A gondolatcsere egyidejűleg az első hivatalos esemény volt, amelyen a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi irodájának képviseletvezetője Michael Winzer részt vett.