Június 16-án Nagy Imre kivégzésének évfordulóján az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc miniszterelnökére emlékezünk. Ebből az alkalomból kifolyólag a Mathias Corvinus Collegiumnál működő Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért a Nemzeti Emlékezet Bizottságával együttműködve pódiumbeszélgetést szervez a magyarországi 1956-os események, a hidegháború és a kommunizmus témakörében, amelyre Önt is szeretnénk meghívni.

Különleges megtiszteltetés számunkra, hogy 2021. június 14-én, hétfőn, 17:00 órától Zoom beszélgetés keretében köszönthetjük Karsten KÖHLER és David MORGAN urakat. Meghívott beszélgetőpartnereink a korabeli események szemtanúi, akik szolidaritást vállaltak magyar honfitársainkkal. Karsten Köhler úr gimnazistaként diáktársaival együtt pár perces néma csenddel fejezte ki tiltakozását az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc eltiprásával szemben, ezen kiállásáért diáktársaival együtt disszidálni kényszerült az NDK-ból. A beszélgetés további résztvevője David Morgan úr, aki brit önkéntesként Innsbruckban segítette a magyar forradalom menekültjeit. 

A rendezvényre regisztrálók június 7-13. között a Magyar-Német Intézet jóvoltából online megtekinthetik "A néma forradalom" című filmet. A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott film egészen új szemszögből mutatja be az 1956-os magyarországi forradalom hatásait – és egy kicsit mindazt, amit akkor a keleti blokk átélt. A regisztrációt követően e-mailben megküldjük a megtekintéshez szükséges kódot.

Regisztráció: 2021. június 12-ig a következő LINKRE kattintva lehetséges.

Program 

16.45 Virtuális terem megnyitása 

17.00 Köszöntő és a téma ismertetése

Dr. BAUER Bence LL.M, a Mathias Corvinus Collegiumnál működő Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója 

17.15 Pódiumbeszélgetés

Karsten KÖHLER, egykori storkowi diák, NDK-s disszidens                                       

David MORGAN, brit önkéntes, aki Innsbruckban segítette a magyar forradalom menekültjeit                                       

FODOR Kinga, moderátor, a Mathias Corvinus Collegiumnál működő Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért projektmenedzsere 

MÁTHÉ Áron, moderátor, Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettese 

18.00 Kérdések és válaszok

18.30 Záró gondolatok

Magyar–német, angol–magyar, angol–német szinkrontolmácsolás