2021. június 10-én Prof. Dr. Dominik Geppert, a Potsdami Egyetem Történettudományi Intézetének professzora tartott online előadást a Mathias Corvinus Collegiumnál működő Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért szervezésében Mennyire liberális a brit konzervativizmus? –A toryk programja Benjamin Disraelitől Boris Johnsonig címmel. A rendezvényt az intézet igazgatója, dr. Bauer Bence moderálta, aki köszöntötte a 35 fős hallgatóságot, és bemutatta a professzor urat.

Geppert úr egészen a 19. századtól, Benjamin Disraeli politikájától kezdve elemezte a liberalizmus és konzervativizmus viszonyát, amely a brit tory párt történetének középpontjában áll. Az előadás fő kérdésére három lehetséges választ kapott a hallgatóság, elsőként, hogy a két politikai irányzat összeegyeztethetetlen, olyan, mint a tűz és a víz. Második válaszként a professzor úr azt mutatta be, hogyan olvadt össze a liberalizmus és konzervativizmus a toryk esetében pl. Margaret Thatcher kormányzása idején. Az előadás harmadik pillérében pedig a két politikai irányzat feszült egymás mellett éléséről hallhattunk, példázva ezt az állam intervencionista szerepével.  Szóba került ezen kívül a Brexit is, valamint az, hogy milyen politikai erők szerveződtek és bomlottak fel ennek kapcsán, David Cameron milyen politikát folytatott. A záró gondolatokban felmerült, hogy vajon Boris Johnson képes-e nemzeti szinten újra egyensúlyba hozni az állam és a társadalom viszonyát.

Az előadás után szép számmal érkeztek kérdések a közönség részéről. Ezek többek között a választójog politikai hatásaira, a fiatalok politikai szerepére, a tory párt jövőjére és a területileg eltérő erőviszonyaira vonatkoztak.