A 2015 óta tartó migránsáradat, amely jelenleg ismét növekszik és előreláthatólag a jövőben is folytatódni fog, új típusú problémák elé állítja az államot és a társadalmat, mind Németországban, mind a szomszédos európai országokban. Ezen fellépő problémák többsége megoldásra vár, sok esetben a vonatkozó jogszabályi alapok sem egyértelműek.

Milyen kötelezettségekkel rendelkeznek a migránsokat befogadó országok a migránsok különböző csoportjaival szemben? Létezik-e egyáltalán felső határa a migránsokkal szemben tanúsított segítségnyújtásnak, amelyet a társadalom még elbír? Hol húzódik ez a határvonal a pénzügyi kiadások és a polgárok mentális tűrőképességét tekintve? Van-e joga a befogadó társadalomnak a saját nemzeti kultúrájának, identitásának és életformájának megőrzéséhez, és ezt milyen eszközökkel tarthatja fenn, amikor abban a más kultúrákból érkező emberek tömeges beáramlása jelentős változásokat idéz elő? Ebben milyen szerepet játszhat a bevándorlók vallása?

Az előadás nem megoldásokat kíván felvázolni, sokkal inkább rávilágít ezen problémák alapjaira, és ez által transzparenssé kívánja azokat tenni.

 

Előadónk

 Prof. Dr. Reinhard MERKEL

a Hamburgi Egyetem büntetőjogi és jogbölcseleti emeritus professzora

 

Az előadás időpontja: 2021. november 23., kedd 18.00 óra. Helyszín: Mathias Corvinus Collegium1113 Budapest, Tas vezér utca 3-7., Hunyadi Mátyás terem

 

Az eseményen csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

Az eseményen magyar–német szinkrontolmácsolást biztosítunk.

Jelentkezéshez kattintson ide 2021.11.19-ig