„Az Angela Merkel vezette szövetségi kormányok tovább mélyítették a szakadékot a lakosság elvárásai és a megvalósult politikai eredmények között: A meghirdetett mértéktartó migrációs és integrációs politika eredménye az eddig példátlan mértékű, ellenőrzött és ellenőrizetlen bevándorlás lett. A szövetségi kormány közelmúltbeli, a rasszizmus és a jobboldali szélsőségek ellen kidolgozott koncepciói egy olyan társadalmi-politikai programot vázolnak fel, amely ezeket a multikulturális politikai mintákat követi.” – véli Dr. Stefan Luft politológus.

Az „asszimiláció/integráció” és a „multikulturális társadalom” fogalmai elsősorban a származás, a kultúra, az identitás megítélésében különböznek egymástól. A multikulturális álláspontok képviselői szerint a kulturális különbségeket etnikai és kulturális vonalak mentén kell támogatni. Feltételezik, hogy az asszimiláció és az integráció automatikusan megtörténik és nem kell külön tenni érte. Az etnikai közösségek kulturális sokféleségének és integrációjának ezen szemlélete, valamint a befogadó országhoz kapcsolódó társadalmi tőke (nemzeti nyelv, interetnikus kapcsolatok) fontossága azonban magában hordozza az úgynevezett „párhuzamos társadalmak” kialakulásának veszélyét.

Németországban és nemzetközi szinten ezt mind a gyenge integrációs eredmények, mind az alábecsült konfliktuspotenciál bizonyította. Az utóbbi években a multikulturalizmus helyét a sokszínűség politikája vette át, a „sokszínűség” és a „változatosság” a kormányzati politikában vezérelvként szerepel. Bár formailag az „integráció” fogalma megmaradt, a sokszínűséggel, mint társadalmi fogalommal azonban az integrációs elvárások elfogadhatósága is vitatottá válik. Ezzel egyidőben a migráció árnyoldalait a szövetségi kormány látszólag nagyrészt figyelmen kívül hagyja, így a túlzó „sokszínűség” társadalmi feszültségekhez és a bizalom csökkenéséhez is vezet.

E problémák megvitatására a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Magyar-Német Intézete előadást szervez

A német álom a multikulturális társadalomról

címmel

PD Dr. Stefan Luft

a Brémai Egyetem Politikatudományi Intézetének magánelőadójával.

 

 2023. április 11., kedd, 17.00 óra

Mathias Corvinus Collegium – Scruton Kávézó

(1113 Budapest, Tas vezér utca 3-7.)

 

A rendezvény nyelve német, német-magyar szinkrontolmácsolást korlátozott számban biztosítunk.

Regisztráció 2023. április 10-ig ezen a linken lehetséges.