A közelmúltban Prof. Dr. Michael Sommer, az MCC Magyar-Német Intézetének vendégoktatójának két könyve is megjelent a C.H. Beck kiadó gondozásában. A történész professzor mindkét kötetben az ókori Róma történetét eleveníti fel a 21. századi olvasó számára.

A „Fekete napok. Róma háborúi Karthágó ellen“ című könyvében Michael Sommer nemcsak izgalmasan, és történelmi részletekben gazdagon mutatja be azt a pun háború 264-ben történt kitörésétől Karthágó pusztulásáig tartó korszakot, de a háborús hátterét is megvilágítja, és egyúttal bemutatja a konfliktus főszereplőit és azok indítékait. Így érthetővé válik, hogy Róma és a mediterrán világ miért került 264 körül egy felgyorsult válsághelyzetben, és miért végződött ez Róma diadalával és Karthágó pusztulásával.

A „Sötét Róma. A rómaiak titkos élete“ című könyvében Michael Sommer a római történelem árnyoldalára kalauzolja az olvasót, ahol az élet hol kicsapongó, hol veszélyeket rejtő, de újra és újra megdöbbentően ismerős társadalmi létformát tükröz. Róma sötétebb oldalát a drogfogyasztás, a perfid merényletek, a sötét, kultikus rítusok, a rejtélyes államügyek, társadalmi csoportok közötti brutális belharcok és őrült megszállottság jellemezte. Itt nem szigorú erkölcsi szabályok szerint élő szenátorokkal találkozunk, hanem gátlástalan politikusokkal, prostituáltakkal, titkosügynökökkel, fegyverkereskedőkkel és hidegvérű gyilkosokkal.

Üdvözöljük a sötét Rómában!

A kötetek közös magyarországi bemutatása alkalmából a Magyar- Német Intézet az Európai Együttműködésért panelbeszélgetéssel egybekötött könyvbemutatót szervez, melynek címe

Prof. Dr. Michael Sommer

az Oldenburgi Carl von Ossietzky Egyetem Ókortörténeti Tanszékének professzorával,

az MCC Magyar-Német Intézetének vendégoktatójával,

melynek címe

 

Róma - gondolatok egy világbirodalomról

 

2023. április 3. (hétfő), 17.00 óra

Scruton V.P. Kávézó

(1053 Budapest, Veres Pálné u. 12.)

 

A rendezvény nyelve német, német-magyar szinkrontolmácsolást korlátozott számban biztosítunk.

Regisztráció 2023. április 3. 12.00 óráig az alábbi linken lehetséges.