Az elmúlt két évtizedben a zsidóság száma drámaian csökkent Európában, különösen a nyugat-európai országokban, mint Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Belgiumban vagy éppen Németországban. Utóbbiban például a zsidó közösségek tagjainak száma az elmúlt évtizedben csaknem felére csökkent. Egyúttal ezekben az országokban riasztó mértékben nő az antiszemita támadások száma, amelyek többségét a zsidó közösségek állítása szerint leginkább muszlimok követik el.

Chaim Noll, neves német-izraeli újságíró és író a mai Németországban uralkodó, politikai jobboldali, baloldali, valamint iszlamista antiszemitizmussal foglalkozik. Előadásában Noll bemutatja a németországi zsidóság helyzetét, körbejárva a sokakban felmerülő kérdéseket, mégpedig, hogy a zsidó közösség egzisztenciális fenyegetettségnek van-e kitéve manapság Németországban, ott látják-e még egyáltalán a jövőjüket, valamint, hogy milyen következményekkel jár a növekvő antiszemitizmus Németország egészére nézve.

E téma megvitatására a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért előadással egybekötött pódiumbeszélgetést szervez:

Antiszemitizmus Németországban

előadás és pódiumbeszélgetés

 

Chaim Noll
német-izraeli író és újságíróval

 

2024. május 14. (kedd) | 18.00 óra

MCC Scruton Kávézó | 1113 Budapest, Tas vezér utca 3-7.

 

A rendezvény nyelve német, német-magyar szinkrontolmácsolást korlátozott számban biztosítunk.

 

Az eseményen való részvétel személyes meghívóhoz és regisztrációhoz kötött, amelyet 2024. május 12-ig ezen a linken tehet meg. A szervező fenntartja a jogot, hogy a rendezvényen kép-, hang- és videofelvételeket készítsen, amelyek nyilvánosságra hozhatók. A regisztrációval és a részvétellel kifejezett beleegyezését adja ehhez.