A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Magyar-Német Intézete az Európai Együttműködésért (MNI) meghívására a Ludwigsburgi Junge Union delegációja ötnapos szakmai tanulmányúton vett részt Budapesten.

2024. április 11-15. között a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért vendége volt a CDU/CSU ifjúsági szervezete, a Junge Union Ludwigsburg körzeti pártegyesület látogatócsoportja. Lukas Tietze körzeti elnök vezetésével együtt mintegy 13 fiatal látogatott Budapestre.

A tanulmányút első napján a csoport látogatást tett a Mathias Corvinus Collegiumnál, ahol Dr. Bauer Bence tartott előadást a Magyar-Német Intézet küldetéséről, a magyar-német kapcsolatok alakulásáról és a magyar politikai rendszerről. A csoport ezt követően a parlamentbe látogatott, ahol fogadta őket Dr. Illés Boglárka, a Külügyminisztérium újonnan kinevezett külügyi álamtitkára, majd a beszélgetést követően az Országgyűlésben vezetett látogatáson vettek részt vendégeink. A nap második felében a csoport látogatást tett az Európai Ügyek Minisztériumában, ahol Dr. Molnár Balázs Péter Európa-politikáért felelős helyettes államtitkártól első kézből tájékozódhattak a tavasszal esedékes EP-választásokról és a magyar pozícióról.

A tanulmányút második napját vendégeink az Andrássy Gyula Egyetemen kezdték, itt Prof. Dr. Mariano Barbato DAAD docens mutatta be a német nyelvű egyetem nyújtotta lehetőségeket. Ezt követte a látogatás a Batthyány Lajos Alapítványnál, ahol Dezső Tamás a Migrációkutató Intézet igazgatója és az alapítvány elnöke fogadta a látogatócsoportot. Délután lehetőségük a német a csoport ellátogatott a Karmelita Kolostorba, ahol körbe vezette őket a Miniszterelnökségen Ugrósdy Márton, a Politikai Igazgatói Irodát vezető helyettes államtitkár. A második napot a Robert Schuman Intézetnél tett látogatás és Berczeli Gáborral, az intézet igazgatójával folytatott beszélgetés zárta.

A több napos budapesti látogatás utolsó napja is tartogatott számos értékes programot: A csoportot fogadta Prof. Dr. Gladden J. Pappin, a Magyar Külügyi Intézet igazgatója; Dirk Wölfer, a Magyar-Német Ipari- és Kereskedelmi Kamara kommunikációs igazgatója és Michael Winzer, a Konrad-Adenauer-Alapítvány budapesti képviseletének vezetője.