Grüß Sie Gott, Servus és Guude - így köszöntik egymást az emberek bajorul és hesseniül. Október 8-án, vasárnap elérkezünk 2023-as év utolsó nagy német választási eseményéhez, amelynek keretében most két fontos dél-németországi tartományban, Bajorországban és Hessenben kerül sor parlamenti választásokra.

A bajorok és a magyarok Gizella kora óta szorosan kötődnek egymáshoz. A Bajor Szabadállam területét tekintve Németország legnagyobb és 13 millió lakosával a második legnagyobb lakosságszámú tartománya, valamint az egyetlen, ahol a CSU és a Szabad Választók polgári-konzervatív kormánykoalícióként van hatalmon, a szövetségi szinten kormányzó baloldali-liberális jelzőlámpa-pártok részvétele nélkül. A kérdés, hogy megmaradhat-e Bajorország a polgári német ellenzék fellegvárának?

Hessen tartomány is izgalmasabbnak bizonyulhat a megfigyelő számára, mint az az első benyomás alapján látszik. Hiszen nem más, mint a hivatalban lévő szövetségi belügyminiszter, Nancy Faeser (SPD) hívja ki pártja csúcsjelöltjeként a Boris Rhein miniszterelnök vezette, jelenleg a Zöldekkel együtt kormányzó, biztos nyeregben ülő hesseni CDU-t. Vajon kitart ez a többség, vagy meginog?

 

A Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért élőben követíti a választásokat, eredeti bajor ételek és italok mellett

 

Bajorország és Hessen választ –

Választási est és élő közvetítés

 

BAUER Bence

a Magyar-Német Intézet igazgatója

 

Prof. Dr. Frank-Lothar KROLL

a Magyar-Német Intézet vendégoktatója

 

Prof. Dr. Werner J. PATZELT

az MCC Brussels kutatási vezetője

 

Dr. PÉZSA Tibor

 a kasseli Hessische Niedersächsische Allgemeine (HNA) hírszerkesztőségének korábbi vezetője

 

2023. október 8. (vasárnap) | 17.00 óra

Scruton MCC | 1113 Budapest, Tas vezér utca 3-7.

 

A rendezvény nyelve német, német-magyar szinkrontolmácsolást korlátozott számban biztosítunk.

A rendezvény programja itt elérhető.

 

Az eseményen való részvétel személyes meghívóhoz és regisztrációhoz kötött, amelyet 2023. október 5-ig ezen a linken tehet meg.

 

A szervező fenntartja a jogot, hogy a rendezvényen kép-, hang- és videofelvételeket készítsen, amelyek nyilvánosságra hozhatók. A regisztrációval és a részvétellel kifejezett beleegyezését adja ehhez.