A Magyar Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója, Bauer Bence és munkatársa, Fonay Tamás 2022. október 18-21. között Münchenbe látogatott az intézmény kapcsolatainak bővítése céljából. A három napos út során számos megbeszélésen és látogatáson vettek részt, a külföldi szakmai út zárásaként pedig a Müncheni Magyar Főkonzulátus október 23-i megemlékezésére is hivatalosak voltak.

Az út első megbeszélése Dr. Florian Kührer-Wielachhal, a Müncheni Egyetem Délkelet-Európa német kultúrájával és történelmével foglalkozó intézetének az igazgatójával volt. A beszélgetés során a felek egyetértettek abban, hogy fontos a csereprogramok kialakítása a két intézet között, mind egyetemi hallgatók, mind pedig kutatók és oktatók számára. Ezt követően Dr. Peter Gauweilerrel (CSU), volt Bundestag-, valamint bajor tartományi parlamenti képviselővel került sor találkozóra. Gauweiler elmondta, hogy kiemelten fontosnak tartja a jó magyar-német kapcsolatok megtartását. A délután során az intézet képviselői megbeszélést folytattak Prof. Dr. Rainald Beckernél, a Bajor Tudományos Akadémia Regionális Történeti Bizottságának tudományos munkatársánál, majd ezt követően a tartományi parlament alelnöke, Karl Freller (CSU) fogadta az intézet munkatársait. A tartalmas beszélgetést követően a politikus rövid körbevezetést tartott a tartományi parlament épületében.

Az út második napján Bauer Bence és Fonay Tamás Prof. Dr. Andreas Weber, a Haus des Deutschen Ostens igazgatójával térképezték fel a két intézmény közötti szorosabb kapcsolat kialakításának lehetőségeit. A délután során az intézet munkatársai Prof. Dr. Ursula Münchnél, a tutzingi Politikai Oktatási Akadémia igazgatójánál jártak bemutatkozó látogatáson. A két nap zárásaként Bauer Bence és Fonay Tamás a Müncheni Magyar Főkonzulátuson részt vettek a külképviselet október 23-i megemlékezésén.