300 évvel ezelőtt, 1724. április 22-én született a filozófiatörténet egyik legnagyobb alakja, Immanuel Kant. A filozófus 1795-ben megjelent írása, „Az örök béke” a modern eszmetörténet legfontosabb értekezése, amely megalapozta a modern nemzetközi jog filozófiai alapelveit. Kant műve korát messze meghaladva vitathatatlanul nagy hatást gyakorolt ma ismert világrendünk politikai és jogi struktúráinak kialakulására. Ilyenek például Kantnak a demokratikus uralom igazolására, az államok közötti erőszak megelőzésére, a béke globális intézmények általi védelmére és a kozmopolita emberi jogok garantálására vonatkozó modern felvetései.

Prof. Dr. Reinhard Merkel, a Hamburgi Egyetem büntetőjogi szakértője és jogfilozófusa, Immanuel Kant születésének 300. évfordulója alkalmából tartott előadásában „Az örök béke” felépítését, filozófiai érvrendszerét és jogi jelentőségét mutatja be, valamint napjaink háborús konfliktusaira is reflektál abban. Vajon mit tanulhatunk Kanttól az ukrajnai és közel-keleti szörnyű háborúk tükrében?

A téma megvitatására a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért előadással egybekötött pódiumbeszélgetést szervez:

Kant 300 – Az örök béke
előadás és pódiumbeszélgetés
 

Prof. Dr. Reinhard Merkel
a Hamburgi Egyetem büntetőjogi szakértőjével és jogfilozófusával, az MCC Magyar-Német Intézetének vendégprofesszorával

 

2024. május 29. (szerda) | 17.00 óra

MCC Scruton | 1113 Budapest, Tas vezér utca 3-7.

 

A rendezvény nyelve német, német-magyar szinkrontolmácsolást korlátozott számban biztosítunk.

Az eseményen való részvétel személyes meghívóhoz és regisztrációhoz kötött, amelyet 2024. május 26-ig ezen a linken tehet meg.

 

A szervező fenntartja a jogot, hogy a rendezvényen kép-, hang- és videofelvételeket készítsen, amelyek nyilvánosságra hozhatók. A regisztrációval és a részvétellel kifejezett beleegyezését adja ehhez.