Kevés közszereplő tudta ilyen rövid idő alatt az osztrák politikai színteret ilyen mértékben felforgatni, a vitákat polarizálni és az érzelmeket felkavarni, mint Sebastian Kurz. Ausztria korábbi és egyúttal legfiatalabb szövetségi kancellárját lemondásáig a nyilvánosságban legalább annyian ünnepelték, mint amennyien bírálták. Sascha Köllnreitner rendező 2023 októberében bemutatott dokumentumfilmjében egy olyan személyiség életébe próbál meg betekintést nyújtani, akinek neve nem csak egyfajta konzervatív jelképpé, de valamiféle rejtélyé is vált.

A filmben a rendező Európa egyik legellentmondásosabb politikusának életébe kísérel meg bepillantást vetni, és teszi fel a sokakat foglalkoztató kérdéseket. Mi repítette Kurzot a politikai figyelem és a média középpontjába? Milyen mechanizmusokat és hatalmi szálakat tudott ő és csapata hatékonyabban működtetni, mint elődei? Ő a politikusok új, magabiztos és hatalomtudatos generációjának megtestesítője, aki képes volt a médiát ideálisan a maga számára felhasználni? És hogyan tekint vissza ő maga erre az időszakra?

A Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért filmvetítést szervez a

 

KURZ – A Film

című film magyarországi premierje alkalmából, amelyet pódiumbeszélgetés követ

 

Sebastian KURZ
volt osztrák szövetségi kancellárral.

 

2023. november 8. (szerda) | 16.00 óra

Uránia Nemzeti Filmszínház | 1088 Budapest, Rákóczi út 21.

 

A filmet eredeti német nyelven, magyar felirattal vetítik. A panelbeszélgetés nyelve német, német-magyar szinkrontolmácsolást korlátozott számban biztosítunk.

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet 2023. november 6-ig ezen a linken tehet meg.

A szervező fenntartja a jogot, hogy a rendezvényen kép-, hang- és videofelvételeket készítsen, amelyek nyilvánosságra hozhatók. A regisztrációval és a részvétellel kifejezett beleegyezését adja ehhez.