Nem csak a szélsőjobboldali gondolatok terjednek Németországban, hanem a szélsőbaloldali eszmék és a kommunista nosztalgia is egyre nagyobb népszerűségnek örvend - hívta fel a figyelmet Frank-Lothar Kroll a pécsi MCC-ben tartott szerdai előadásán. A Chemnitzi Egyetem professzora szerint ez igen veszélyes tendencia.

A történész professzor értékelésében emlékeztetett, pontosan 106 éve, 1917. október 25-én - a naptári változások miatt november 7-én - történt Oroszországban a “nagy szocialista forradalom”. Kroll rámutatott, az események a világ számára egy tragédiával értek fel, ugyanis egy terrorista, pusztító eszme került hatalomra és tört világuralomra. Hangsúlyozta, Németországban a mai napig keveset tudnak és beszélnek a kommunisták által elkövetett emberiség elleni bűntettekről. 

Frank-Lothar Kroll arra is felhívta a figyelmet, sok esetben, hibásan  a cári Oroszország megítélése rosszabb mint a lenini bolsevik terroré. Példákat említve emlékeztetett, a cári birodalomban a jobbágyokat öt évvel előbb felszabadították mint a rabszolgákat az Egyesült Államokban, ráadásul az orosz parasztok az amerikaiakkal ellentétben földet is kaptak. A kommunisták a földeket elvették, a tiltakozókat megölték vagy koncentrációs táborba vitték. A nácikhoz hasonlóan, a lenini bolsevizmus is - sőt jóval korábban - komplett társadalmi osztályok és emberi csoportok kiirtására szított és végre is hajtotta ezeket a tetteket. 

A német professzor a társadalomra nézve veszélyesnek nevezte, hogy a korábbi keletnémet tartományokban erősödik az ún. “Ostalgie”, azaz a szocializmus nosztalgikus megítélése. 

A pécsi eseményt a képzési központ a Magyar-Német Intézettel közösen szervezte. Bauer Bence intézetigazgató köszöntőjében a szervezet tevékenységét mutatta be, hangsúlyozva a két ország közötti kapcsolatok fontosságát és a Magyarországra látogató szaktekintélyek előadásainak jelentőségét. Az este moderátora Dörstelmann-Fodor Kinga volt.

A Mathias Corvinus Collegium rendezvényének végén elénk diskurzus alakult ki a téma kapcsán, érdekes kérdésekkel és izgalmas válaszokkal.