Az MCC Magyar-Német Intézetének „Merre tovább Németország” című országos rendezvénysorozata második hetének végéhez ért. A rendezvénysorozat keretein belül az MCC-nél oktató német vendégprofesszorok ellátogatnak az Alapítvány vidéki központjaiba, hogy ott tartsanak előadást a német parlamenti választás témájáról.

 

Debrecen - 2021.10.11. hétfő

A választási turné második hetének első állomásaként Prof. Dr. Werner J. Patzelt és Intézetünk igazgatója Dr. Bauer Bence látogattak el az MCC Debreceni képviseletére. A látogatás középpontjában ismét egy este kezdődő pódiumbeszélgetés állt, Angela Merkel örökségére fókuszálva. A beszélgetés előtt a szakmai látogatói program keretein belül a Debreceni Egyetem stratégiai ügyekért felelős dékánhelyettesével, Dr. Csatár Péterrel, az Egyetem Germanisztika Intézetének igazgatóhelyettesével Dr. Horváth Andreával és Dr. Balogh Levente Lászlóval, az Egyetem politikatudomány és szociológia szakos docensével került sor találkozókra. A személyes találkozókon túl a Debreceni Egyetem könyvtárát is megtekintették együtt a résztvevők, azon belül az ausztriai könyvtárgyűjteményt is, ahol Prof. Dr. Patzelt publikációiból is megtalálhatóak könyvek. Az este kezdődő pódiumbeszélgetés előtt Bognár István, az MCC Debreceni központjának vezetője mondott köszöntőt és ismertette a választási eredményeket. Ezt követően a beszélgetést Dr. Horváth Andrea moderálta, a Debreceni Egyetemet Dr. Balogh László Levente képviselte. Prof. Patzelt az eszmecsere során elmondta, hogy a legnagyobb probléma Angela Merkel örökségét tekintve az, hogy a kancellárasszony nem gondoskodott utódjáról és a 16 év alatt folytatott politikája alternatíva nélküli. Prof. úr emellett szót ejtett arról is, hogy fontos a médiával összhangban és a közvéleményre reagálva kormányozni, ami Angela Merkel 4 ciklusát jellemezte és amit a választási kampányba a Zöldek igazán jól teljesítettek, hiszen elérték, hogy a számukra legfontosabb téma, a klímaváltozás uralta a kampány tematikailag. Dr. Balogh László Angela Merkel örökségéről kiemelte, hogy a kancellárasszony kiváló válságkezelő és stabilizátor volt. Dr. Bauer Bence az eredmények fényében és az elmúlt 4 év politikai előrehaladását tekintve ismertette Németország polarizált politikai rendszerét, elmagyarázta a koalícióállítás számszerű feltételeit és kitért arra is, hogy miért nem jöhet szóba az Uniópártok (CDU/CSU), a Szabaddemokrata Párt (FDP) és az Alternatíva Németországért (AfD) alkotta koalíciós felállás a kormányalakítás során. 

Kolozsvár - 2021.10.12. kedd

A Német választási turné erdélyi, kolozsvári -az eredetileg tervezett offline rendezvénye helyett-, a járványügyi korlátozások miatt online zoom-pódiumbeszélgetés keretében valósult meg. A zoom-eseményre három helyszínről, Kolozsvárról, Budapestről és Brüsszelből kapcsolódtak be az előadók és hallgatóság egyaránt. A Kolozsvári Képzési Központból az MCC-s diákok, képviseletvezető úr Talpas Botond és a központ további munkatársai jelentkeztek be. Kolozsvár mellett, Erdély szerte további városokból, így például Marosvásárhelyről is részt vettek hallgatók a zoom-eseményen. A pódiumbeszélgetés résztvevői Brüsszelből Vincze Lóránd az RMDSZ Európai Néppárti képviselője, valamint Budapestről Prof. Dr. Werner J. Patzelt az MCC vendégprofesszora és a Magyar-Német Intézet képviseletében dr. Bauer Bence igazgatója vett részt. A panelbeszélgetés résztvevői bevezetőjükben, felütésként az Angela Merkeli örökségéről beszélgettek.

Ezt követően a Bundestag választások vonatkozásában Patzelt professzor úr áttekintést adott az egyes pártok választási programjáról. Rámutatott az pártok által a választási kampány során elkönyvelhető sikerekre, kitért a Zöldek népszerűségére, és sikereire, mivel a sajtó nagyvonalú támogatottságát élvezhette a párt a kampány során. Emellett kitért az uniópártok, CDU és a CSU viszonyára a kampányban és kitért a szövetség választási kampányban elkövetett hibáira is, pl.: a mobilizáció hiányára, illetve rámutatott Armin Laschet kancellárjelölt elhibázott kommunikációs momentumaira, amelyek hozzájárultak a CDU és CSU alkotta szövetség párt népszerűségvesztéséhez is. Az eredmények tükrében Patzelt professzor úr ismertette a kormányalakítás valamennyi lehetséges formációit és hangsúlyozta, hogy jelenleg egy SPD vezette kormánykoalíció tűnik realizálhatónak. Vincze Lóránd kiemelte, hogy Magyarország szemszögéből a CDU továbbra is erős szövetséges marad. Rámutatott arra, hogy az eddigi CDU vezette kormánykoalíció számára fajsúlyos volt az EPP-ben a CDU a szerepvállalása. A beszélgetés során kérdésként felmerült, hogy az új német kormány megalakítása után milyen válaszokat adhat majd az európai politika kihívásaira. Ezt követően a Bundestag összetételét tekintve Dr. Bauer Bence kitért arra, hogy elsőként került be egy 8. párt a Süd-Schleswiger Wählerverband (SSW) képviselője a Bundestagba, az SPD párt színeiben. Vincze Lóránd mint a Federal Union of European Nationalities elnöke a dán kisebbség sikerét tekintve reményének adott hangot, hogy az SSW képviselője, mint egy németországi autochton kisebbség tagjaként tevékenysége során felléphet a németországi és az európai autochton kisebbségek közösségeinek védelme érdekében. Az előadás az MCC-s hallgatók kérdéseivel zárult.

Szekszárd - 2021.10.13. szerda 

Október 13-án Prof. Dr. Holm Putzke, az MCC vendégprofesszora és a Passaui Egyetem büntetőjogi professzora tartott előadást a németországi választások eredményéről az MCC Szekszárdi Központjában. Az eseményt a helyi képviseletvezető, Böröcz Máté nyitotta meg, majd ezután egyórás pódiumbeszélgetés következett Erdei Krisztián kommunikációs igazgató moderálásával. A rendezvényen 35-40 érdeklődő vett részt, többek között Ács Rezső polgármester úr is. Putzke professzor úr kitért a koalíciós tárgyalásokra és a lehetséges kolalíciókra is, valamint Angela Merkel politikájáról is beszélt. Az Uniópártok jelenlegi helyzetét is kifejtette, és elmagyarázta a közönség számára a választási vereség lehetséges okait. A beszélgetés után a publikum is lehetőséget kapott kérdések feltevésére. Putzke professzor úr a magyar kultúrát és történelmet is jobban megismerhette a szekszárdi látogatása során. Először Berlinger Attila, a Babits Mihály Kulturális Központ igazgatója tartott városnézést, majd a Magyarországi Német Színház kulisszái mögé tekinthetett be a professzor Lotz Katalin, a Magyarországi Német Színház igazgatójának vezetésében. A program a Schieber Pincészet látogatásával folytatódott. A pincészet működésébe Markus Schieber, a borászat tulajdonosa adott betekintést. Mindezek mellett Putzke professzor úr a helyi iparba is betekintést nyerhetett a Spinner Hungária Kft. által: a cég ügyvezetőjével, Lemle Róberttel találkozott. A látogatások során professzor úrnak eszmecserére is alkalma nyílt a Tolna Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat alelnökével, Töttös Gáborral és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata szekszárdi regionális irodájának vezetőjével, Krémer Györggyel.

A rendezvénysorozat október 11-től az alábbi helyszíneken folytatódik, További részletekért keresse fel az adott képviselet honlapját.

 

  • Szeged: október 19. kedd
  • Békéscsaba: október 20. szerda
  • Szombathely: október 19. kedd
  • Győr: október 20. szerda