A székesfehérvári MCC vendége volt 2022. július 14-én (csütörtökön) Dr. Bauer Bence, az MCC Magyar-Német Intézetének igazgatója. Az előadáson szó esett a migrációról, az atomenergia megszüntetéséről, Németország jelenlegi politikai, gazdasági és társadalmi helyzetéről.

A vendégelőadó beszélgetőpartnere Schlegl Kristóf a Magyar-Német Intézet munkatársa volt, aki jelenleg a Passaui Egyetem és az Andrássy Egyetem kettős diplomát adó mesterképzésén tanul Nemzetközi kapcsolatok és Politikatudomány szakon. Schlegl Kristóf németül, magyarul és angolul, valamint franciául és olaszul beszél, anyai ágon félig magyar, így a beszélgetést a jelenlévők nagy örömére magyarul moderálta.

Az MCC gyakornoka röviden bemutatta dr. Bauer Bencét, aki több mint 20 évet élt Németországban, ahol jogi egyetemet végzett, idehaza az Andrássy Egyetemen szerzett posztgraduális képesítést. 10 évig dolgozott a Konrad-Adenauer-Stiftung kötelékeiben, ahol a magyarországi képviselet projekt-koordinátoraként és képviseletvezető-helyetteseként az itthoni képzési programokért, a gyakornok- és ösztöndíjrendszerért, a partnerkapcsolatokért, valamint a politikai beszámolókért és anyagokért felelt. Brüsszelben az Európai Néppárt hallgatói szervezetét vezette.

Dr. Bauer Bence elmondta, hogy a Magyar-Német Intézet vezetőjeként legfőbb célja, hogy információcserével, kapcsolatok kiépítésével fórumot teremtsen a Magyarország és Németország közötti politikai, tudományos és társadalmi párbeszédnek. Az Intézet kutatásaival, háttérelemzéseivel, előadásaival hozzájárul ahhoz, hogy itthon jobban meg lehessen érteni Németországot, de ahhoz is, hogy Németországban jobban meg lehessen ismerni és érteni hazánkat.

Bauer előadásában érintette a jelenleg Németországban hatalmon lévő, úgynevezett jelzőlámpa koalíció (a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek, és a liberálisok (FDP)) együttes kormányzása által meghatározott irányvonalakat, Németország energiapolitikája révén elmondta, hogy a Zöldeket mindig is az atomenergia-ellenesség, illetve a megújuló energiákra történő átállás jellemezte. Hangsúlyozta, hogy az orosz–ukrán háború kitörése után a Zöldek az azonnali energiaimport-stopot követelték Oroszországot illetően, mostanra viszont súlyos gondokat okoz az, hogy csökken a mennyiség. Bauer szerint emiatt már az is kétséges, hogy Németország leálltja-e az utolsó három atomerőművét, amit az év végére tervezett, tekintettel arra, hogy a CDU-ból, de még a liberális FDP-ből is sokan ezek üzemeltetésének meghosszabbítását követelik.

Az est folyamán a jelenlévők olyan kérdésekre kaphattak még választ, mint pl. „Miben különbözik a német föderális berendezkedés a hazai rendszertől?” „Milyen a németországi családtámogatási rendszer?”

Az előadás végén alkalom nyílt kötetlenebb, jó hangulatú beszélgetésre, kérdésfeltevésekre, a kérdések révén további számos érdekességet tudhattunk meg a két ország médiahelyzetére vonatkozóan, valamint kulturális-, testvérvárosi- és tudományos kapcsolatait illetően.

Arany-Magyar Kinga