2022. július 22-én New Ages, New Security Challenges – a German Perspective (Új idők, új biztonságpolitikai kihívások német szemszögből) címmel szervezett panelbeszélgetést a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Magyar-Német Intézete a 31. Tusványos fesztiválon.

A mintegy 40 fő előtt megszervezett panelben részt vett Prof. Dr. Werner J. Patzelt, politikatudomáynok profersszora, az MCC volt senior visiting fellow-ja, Wolf Illner alezredes, a Magyar Honvédség főparancsnokának katonai főtanácsadója, Dr. Szalai Zoltán, az MCC főigazgatóját és Bauer Bence, az MCC Magyar-Német Intézetének igazgatója. A beszélgetést Darkó Tünde, a Magyar-Német Intézet projektasszisztense moderálta.

A panelbeszélgetés központi témáját a jelenlegi német kül- és biztonságpolitika adta. A résztvevők először Angela Merkel kancellár kormányainak külpolitikai irányvonalát és annak hatásait vitatták meg, majd a jelzőlámpa-koalíció eddigi lépéseit tekintették át. Az orosz–ukrán háborúra adott német válaszokat annak aktualitása miatt alaposan kielemezték, többek között Szalai Zoltán rávilágított arra, hogyan változott teljesen ellenkezőjére a Zöldek hozzáállása a fegyverszállításhoz.

Wolf Illner ismertette a Bundeswehr modernizálását célzó 100 milliárd eurós különvagyon felhasználásának célkitűzéseit. A magyarok és németek honvédelmi együttműködését is taglalta, valamint áttekintést nyújtott a Magyar Honvédség modernizálásáról, és kiemelte a Zrínyi 2026 honvédelmi-haderőfejlesztési program példaértékűségét.

A NATO szerepének kérdésében a beszélgetőpartnerek egyetértettek abban, hogy egyik ország sem tudja önmagát egyedül megvédeni a NATO partnerek nélkül, viszont Bauer Bence szerint fontos, hogy ,,Európa a saját lábán álljon, mivel sokkal többet veszíthet a háború okozta következmények miatt, mint az Egyesült Államok”. A beszélgetés során a résztvevők kitértek az energiaellátás problémájára is, valamint arra, hogy Németország bezárja az atomerőműveit. Végül azt is megvitatták a panelisták, hogy van-e esély a jelzőlámpa-koalíció felbomlására, és egyetértettek abban, hogy ezt jelenleg nem tartják valószínűnek. Patzelt professzor elmagyarázta, hogy főleg az SPD-nek áll érdekében, hogy a koalíció fennmaradjon. A beszélgetés végén a publikum kérdéseket tett fel az előadóknak. Intézetünk számára fontos, hogy a tusványosi fesztiválon megjelenhettünk, és itt is németországi témákat vitathattunk meg.