Bauer Bence Intézetigazgató 2023. április 21-én, pénteken az MCC Szekszárdi képzési központjában tartott előadást az átalakuló Németországról a politika, a társadalom, a gazdaság és a média tekintetében.

Németországra sok ideje már minta országként tekintenek nem csak Magyarországon, de sok európai államban is. Az elmúlt 5-8 évben azonban több olyan folyamat ment végbe az országban, amelyek a mai napra olyan mértékben csúcsosodtak ki, hogy ez a kép, amely Németországot körüllengte, nagy mértékben átalakult. Mindehhez hozzájárult Angela Merkel 16 éves kancellárságának vége, az új szövetségi kormány hivatali idejének kezdete, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikai térvesztése, a Zöldek (Grüne) poltikai térnyerése. Az átalakulás azonban nem csak a politika színterén érzékelhető. Gazdasági és társadalmi szinten is szembe kell néznie Németországnak számos kihívással, mint például az infláció, az orosz-ukrán háború okozta hadügyi kiadások, a bevándorló társadalom és Willkommenskultur okozta problémák, a társadalmi nemek okozta kihívások, a woke ideológia és a cancel culture terjeszkedése, de a sor itt nem áll meg. A kört talán akkor tudjuk - részlegesen - bezárni, ha gorcső alá vonjuk a német médiatérképet. Azt tapasztaljuk, hogy a német mainstream erősen balra tolódott, mindeközben a liberális illetve konzervatív gondolkodás- és kifejezésmód is új értelmet nyert az országban. Az előadás középpontjában így tehát a fent említett témák és kérdések álltak. 

Az előadás, amelyet élénk beszélgetés követett nagy érdeklődésre tett szert, 40 vendég érkezett. A rendezvényt Böröcz Máté, a központ vezetője nyitotta meg.

Köszönjük a meghívást!