2023. április 19-23. között a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Magyar-Német Intézete az Európai Együttműködésért (MNI) meghívására a Müncheni Junge Union delegációja egy szakmai tanulmányút keretében látogatott el Magyarországra, Budapestre.

A Junge Union Németország legnagyobb ifjúsági politikai szervezete és nem csak a Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU), hanem a Keresztényszocialista Unióhoz is tartozik. A tízfős csoport, amelyet Annamaria Spiegel, a CSU Müncheni Kerületi Szövetségének alelnöke, valamint a JU Müncheni Kerületi Szövetségének elnökségi tagja vezetett, bajor fiatal politikusokból állt, akik Felső-Bajorország, Alsó-Bajorország és Svábország régióiból érkeztek. Az MCC-ben Richard Schenk, az MNI junior vendégoktatója és Alexander Rasthofer, az MNI kutatásért felelős projektasszisztense fogadta őket, és nyújtott segítséget a szervezésben a háromnapos szakmai program során.

Az utazás célja Magyarország bel- és külpolitikai illetve gazdasági helyzetének, a Németország és Magyarország közötti politikai, gazdasági, tudományos és kulturális kapcsolatoknak, valamint a magyarországi német kisebbség helyzetének mélyebb megismerése volt. Természetesen aktuális politikai kérdések is szóba kerültek, többek között az EU-val folyó jogállamisági vita és Magyarország Ukrajnával kapcsolatos politikája.

Miután április 19-én délután Darkó Tünde, az MNI kommunikációért és tehetséggondozásért felelős projektkoordinátora üdvözölte a csoportot az MCC-ben, és bemutatta az MNI-t, Alexander Rasthofer egy bevezető előadás keretében ismertette a magyar-német kapcsolatokat és a betekintést nyújtott Magyarország sajátosságaiba. Ezt követően egy vacsorával zárult az első nap programja, amelyen a résztvevők Bauer Bencével, az MNI igazgatójával és Prof. Dr. Tilo Schaberttel, az Erlangen-Nürnbergi Friedrich-Alexander Egyetem politológia professzor emeritusával találkozhattak.

Csütörtökön délelőtt a szakmai program a magyar Országgyűlés épületében kezdődött. A parlamenti látogatás során a delegáció tagjai Ritter Imrével, a magyarországi németek első országgyűlési képviselőjével találkozhattak és lehetőségük nyílt szakmai beszélgetést folytatni a magyar kisebbségpolitikáról, a nemzetiségi bizottság munkájáról és a magyarországi németek helyzetéről. Ezt követően a delegáció Dr. Hende Csabát, az Országgyűlés alelnökét látogatta meg. Hende Csaba jelenleg a Törvényalkotási Bizottság elnöke is, korábban 2015-ig volt honvédelmi minisztert. Hende úrral a magyar kül-, honvédelmi és biztonságpolitikáról, Oroszország Ukrajna elleni háborújáról, a magyar történelemről és a kereszténység szerepéről beszélgettek a delegáció tagjai. Ezt követően tárlatvezetést kaptak a Parlament épületében.

A program további részében a csoport közös ebédre volt hivatalos a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) Prof. Dr. Deli Gergely rektorral. Vele a magyar felsőoktatási-politikáról, valamint az NKE felsőoktatási rendszerben betöltött különleges szerepéről beszélgettek, hiszen az a közszolgálati képzést és a civil szakokat koedukált koncepcióban egyesíti. Kora délután a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamaránál (DUIHK) Balogh Ilona, a DUIHK ügyvezető igazgatóhelyettese fogadta a Junge Union-t aki egyórás intenzív előadást tartott a német-magyar gazdasági, ipari és kereskedelmi kapcsolatokról, azok alakulásáról és aktuális gazdasági számokról.

A csütörtöki nap kora este a magyar köztársasági elnök hivatalában, a Sándor-Palotában való találkozóval zárult, ahol a köztársasági elnöki palotában tartott tárlatvezetés után Farkas Vajk, a köztársasági elnök kommunikációs és sajtóigazgatója invitálta a fiatal politikusokat, hogy közösen beszélgessenek a köztársasági elnök feladatairól, profiljáról, családpolitikai és nemzetközi kapcsolatainak központi témáiról, valamint a pápa közelgő, harmadik magyarországi látogatásáról.

Péntek délelőtt a csoport az energiapolitika szempontjából jelentős településre, Paksra, a Paks I. atomerőmű helyszínére utazott. A delegáció tagjai tárlatvezetést kaptak az erőműben, majd megtudhattak többet az atomenergia magyar környezetben-, energia- és biztonságpolitikában betöltött szerepéről, valamint a Nemzeti Energiastratégia 2030-ról. Egy kis vidéki gasztronómiai és kulturális program után a delegáció visszautazott Budapestre, ahol péntek délután szakmai programjuk utolsó találkozóját az Andrássy Egyetemen (AUB) töltötték. A német nyelvű egyetemen Prof. Dr. Ellen Bos rektorhelyettes és Fixl Renáta, a Hanns-Seidel-Alapítvány képviselője fogadta őket, majd Prof. Dr. Heinrich Kreft, az AUB Diplomácia II. tanszékének vezetője tartott nekik előadást a magyar gazdaságpolitikáról. Szó esett továbbá az AUB – mint az egyetlen német nyelvű egyetem a német nyelvterületen kívül – különleges szerepéről, a magyarországi roma kisebbség helyzetéről és integrációjáról, valamint a magyarországi jogállamiság kérdéséről.

A szombati, fővárosi kulturális programsorozat után a Junge Union München számos benyomással gazdagodva utazott végül vasárnap reggel haza Bajorországba, ahol szintén fontos a gyümölcsöző német-magyar politikai párbeszéd folytatása.