Az elmúlt másfél évszázad Németország számára rendszerváltozások sokaságát hordozta magában: Monarchia, köztársaság, diktatúra, az ország felosztása, majd újraegyesítése. A változások sokasága a társadalomban is éreztette hatását, mely különösen a németek stabilitás iránti vágyának erősödésében tetten érhető.

Németország második világháború utáni gazdasági fellendülése mára nyilvánvalóan egy nagyon sikeres átalakulásnak tekinthető. Ennek ellenére az úgynevezett gazdasági csoda nem akadályozta meg, hogy a háborús múlt fényében a németek önbizalma és nemzeti identitása tartósan meginogjon. Németország sebesült nemzetté vált, melynek mintegy mellékhatásaként az újraegyesítés után a baloldali-liberális politikai kultúra vált mérvadóvá.

Prof. Dr. Tilman Mayer előadásában ezekről a belső változásokról beszél és felteszi a kérdést, hogy vajon ezek a politikai kísérletek milyen jelentőséggel bírnak a német külpolitikai kapcsolatok szempontjából. E téma megvitatására a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért pódiumbeszélgetéssel egybekötött előadást szervez "Németország – történelmi és politikai kísérleti terep?" címmel.
 

Előadó: Prof. Dr. Tilman Mayer
a Bonni Egyetem Politikatudományi és Szociológiai Intézetének professzora

Moderál: Prof. Dr. Frank-Lothar Kroll
a 19. és 20. századi európai történelem professzora a Chemnitzi Műszaki Egyetemen, MCC visiting fellow

 

Időpont: 2024. március 7. (csütörtök) | 17.00 óra

Helyszín: MCC szekszárdi képzési központ | 7100 Szekszárd, Hunyadi u. 5.

 

A rendezvény nyelve német, német-magyar szinkrontolmácsolást korlátozott számban biztosítunk. Az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött, amelyet 2024. március 6-ig ezen a linken tehet meg.

A szervező fenntartja a jogot, hogy a rendezvényen kép-, hang- és videofelvételeket készítsen, amelyeket nyilvánosságra hozhat. A regisztrációval és az eseményen való részvétellel Ön egyben nyilatkozik a beleegyezéséről.