Az elmúlt másfél évszázad Németország számára rendszerváltozások sokaságát hordozta magában: Monarchia, köztársaság, diktatúra, az ország felosztása, majd újraegyesítése. A változások sokasága a társadalomban is éreztette hatását, mely különösen a németek stabilitás iránti vágyának erősödésében tetten érhető.

Németország második világháború utáni gazdasági fellendülése mára nyilvánvalóan egy nagyon sikeres átalakulásnak tekinthető. Ennek ellenére az úgynevezett gazdasági csoda nem akadályozta meg, hogy a háborús múlt fényében a németek önbizalma és nemzeti identitása tartósan meginogjon. Németország sebesült nemzetté vált, melynek mintegy mellékhatásaként az újraegyesítés után a baloldali-liberális politikai kultúra vált mérvadóvá.

Prof. Dr. Tilman Mayer előadásában ezekről a belső változásokról beszél és felteszi a kérdést, hogy vajon ezek a politikai kísérletek milyen jelentőséggel bírnak a német külpolitikai kapcsolatok szempontjából. E téma megvitatására a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért pódiumbeszélgetéssel egybekötött előadást szervez.

 

Németország – történelmi és politikai kísérleti terep?

előadás és pódiumbeszélgetés

 

Prof. Dr. Tilman MAYER
a bonni Rheinische Friedrich-Wilhelms Egyetem politikatudományi professzora

 

2024. március 6. (szerda) | 17.00 óra

MCC Scruton Kávézó | (1113 Budapest, Tas vezér 3-7.)

 

A rendezvény nyelve német, német-magyar szinkrontolmácsolást korlátozott számban biztosítunk. Az eseményen való részvétel személyes meghívóhoz és regisztrációhoz kötött, amelyet 2024. március 4-ig ezen a linken tehet meg.

 

A szervező fenntartja a jogot, hogy a rendezvényen kép-, hang- és videofelvételeket készítsen, amelyeket nyilvánosságra hozhat. A regisztrációval és az eseményen való részvétellel Ön egyben nyilatkozik a beleegyezéséről.