A rendszerváltás óta eltelt három és fél évtizedben világunk gyorsan és drasztikusan változott meg. A keleti blokk 1989/90-es, valamint a Szovjetunió 1991-es összeomlása teljesen új világpolitikai konstellációt hozott létre. A hidegháború vége után az emberek még hittek a demilitarizációból és az általános demokratizálódásból származó béke lehetőségében, de a világpolitika megrázó eseményei hamarosan véget vetettek ennek a reménynek.

A kilencvenes években a délszláv háború, 2001-ben pedig az Egyesült Államokban elkövetett szeptember 11-i terrortámadás sokkolta az egész világot. Ezt követték az afganisztáni és iraki háborúk, az arab tavasz, a líbiai és szíriai polgárháborúk, valamint számos terrortámadás Európában. 2007-ben pénzügyi válság rázta meg a világgazdaságot, amelynek következménye lett az Európai Uniót sújtó euróválság. Ezt követte a 2015-ös menekültválság, a koronavírus-járvány és Oroszország ukrajnai háborúja. A 2023 ősze óta a Gázai övezetben zajló háborúval pedig végérvényesen úgy tűnik, hogy a világ visszazuhant a bizonytalan és veszélyes időkbe.

E téma megvitatására a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért előadással egybekötött pódiumbeszélgetést szervez:

 

Az illúziók vége - világpolitikai változások 1990 óta

előadás és pódiumbeszélgetés

 

Prof. Dr. Hans-Christof KRAUS
a Passaui Egyetem Újkori és Kortárs Történelem Tanszékének vezetőjével.

 

2024. március 20. (szerda) | 17.00 óra

MCC Scruton Kávézó | 1113 Budapest, Tas vezér utca 3-7.

 

A rendezvény nyelve német, német-magyar szinkrontolmácsolást korlátozott számban biztosítunk.

Az eseményen való részvétel személyes meghívóhoz és regisztrációhoz kötött, amelyet 2024. március 18-ig ezen a linken tehet meg.

A szervező fenntartja a jogot, hogy a rendezvényen kép-, hang- és videofelvételeket készítsen, amelyek nyilvánosságra hozhatók. A regisztrációval és a részvétellel kifejezett beleegyezését adja ehhez.