Június 14-én hétfőn, 17 órától online zoom rendezvény keretein belül emlékezett meg a Mathias Corvinus Collegiumnal működő Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Nagy Imre, a magyar forradalom és szabadságharc miniszterelnökének kivégzésének évfordulójáról. Az online pódiumbeszélgetés alatt a magyarországi 1956-os események, a hidegháború és a kommunizmus témakörében két kortanú szólalt meg, akik két különböző perspektívából élték át az akkori eseményeket.

Az egyik perspektíva Karsten Köhleré volt, aki annak az osztálynak volt a tagja, akik egy storkowi iskolában egy perces néma csenddel emlékeztek meg a magyar forradalomról. Akciójuk különlegesnek számított, mivel a magyar propagandával kapcsolatos hírszerzésük forrásául az amerikai szektor rádiója, az RIAS szolgált, amit nem szabadott volna hallgatniuk. Az osztály mégis kiállt amellett, hogy szolidaritást vállalnak a magyar kommunizmus áldozataival. A másik perspektíva David Morgan brit önkéntesé volt, aki Innsbruckban segítette a magyar forradalom miatt menekülni kényszerülőket önkéntesként.

A pódiumbeszélgetés mindkét meghívott résztvevőjében közös volt azonban, hogy önkéntes alapon találkoztak a magyar forradalmárokkal, így személyes élményekkel gazdagodhattak a magyar propaganda lenyomatairól.

A beszélgetés során a két kortanú bemutatták saját perspektíváikat és válaszoltak a közönség illetve moderátorok által feltett kérdésekre. A beszélgetés alatt moderáltak: Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettese és Fodor Kinga Mathias Corvinus Collegiumnál működő Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért projektmenedzsere. Rajtuk kívül Dr. Bauer Bence LL.M, a Mathias Corvinus Collegiumnál működő Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója is feltett kérdéseket a téma ismertetése mellett.

A kérdések többsége a két vendég személyes megélésére irányult. David Morgan Úr sokat mesélt arról, hogy neki britként mit jelentett egy-egy személyes sors testközelből való megismerése. Karsten Köhler Úr pedig több perspektívából bemutatta, hogy milyen kockázatot is vállalt az akkori osztály az egy perces néma csenddel, ki előtt kellett titokban tartani az akciót és az milyen következményekkel járt: 18 évesen karácsony előtt lettek kiutasítva az iskolából, el kellett hagyniuk otthonukat, ahova nem térhettek vissza a téli szünet után sem.