2021. június 17-én a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért (MNI) és a Német-Magyar Társaság a Német Szövetségi Köztársaságban (DUG) közös rendezvénysorozatot indított útjára ,,Németország és Magyarország párbeszédben" címmel. A rendezvényen Dr. Gerhard Papke elnök és Dr. Bauer Bence igazgató köszöntötte a résztvevőket, melynek keretében meghívott előadóként Dr. Györkös Péter, Magyarország berlini nagykövete ,,A német-magyar kapcsolatok helyzetéről a Bundestag-választások előtt" című előadásával nyitotta meg a rendezvénysorozatot.

Az első közös Zoom rendezvényen mintegy 70 résztvevő, köztük a német Bundestag tagjai, a DUG tagjai, Magyarország bécsi nagykövete és további magyar külképviseletek munkatársai, továbbá a német partnerszervezetek képviselői vettek részt.

Györkös Péter nagykövet beszédében rámutatott, hogy a szeptember 26-i németországi parlamenti választások eredménye és a leendő kormány politikai programja alapvetően meghatározza az Európai Unió jövőjét, ugyanakkor Magyarország számára is központi jelentőségű.

A nagykövet kiemelte azt a három fő pillért, amelyre a jelenlegi magyar–német kapcsolatok épülnek. Az első az innovatív kétoldalú együttműködés, amelynek során Magyarországot Németország gazdasági partnerei értékes, dinamikus üzleti helyszínnek tekintik. A második pillér a védelmi és fegyverkezéspolitikai együttműködés, amelynek kapcsán hangsúlyozta, hogy Magyarország megbízható partner Németország számára. Harmadszor, hangsúlyozta az együttműködés fontosságát a fejlesztési politika területén, különös tekintettel Afrikára.

,,A Magyarországot az elmúlt években ért túlzó kritikák – többek között a migráció, a családpolitika és az illiberális demokrácia –kapcsán fontos szem előtt tartani, hogy ezek a területek nem tartoznak az EU hatáskörébe, ezért Magyarország e tekintetben szabadon alakíthatja saját politikáját" – mondta a nagykövet.

A németországi izgalmas választási kampányra utalva Györkös Péter megjegyezte, hogy jelenleg fontos diskurzusok zajlanak a baloldali és zöld pártok köreiben is. Megemlítette Tübingen polgármesterének, Boris Palmernek érdekes személyét, valamint Sarah Wagenknecht intellektuális kihívást jelentő pozícióit. Utalt arra, hogy olyan témákkal, mint a ,,kultúrharc", nem csak a középtől jobbra álló pártok foglalkoznak.

Györkös Péter nagykövet előadása végén hangsúlyozta a több mint 1000 éve fennálló szoros magyar–német kapcsolatokat. Ezt követően a hallgatóságnak a migrációval, a geopolitikával és a média helyzetével kapcsolatos kérdéseire reflektált.