2024. február 9-én pénteken Magyarország Bécsi Nagykövetségén került megrendezésre Orbán Balázs „Huszárvágás - A konnektivitás magyar startégiája” című új könyvének bemutatója. A könyvbemutatón mintegy 60 érdeklődő vett részt, akik a rendezvény után feltehették kérdéseiket a szerzőnek.

Az esemény megnyitásaként Őexc. Szilágyiné Bátorfi Edit, Magyarország Bécsbe akkreditált Nagykövete köszöntötte a vendégeket és az előadókat. Kiemelte, hogy fontos figyelmet fordítani arra, hogy a világ folyamatosan változik körülöttünk és ennek megfelelően kell alakítani a stratégiáinkat. Nagykövet asszony a következő Márai idézettel zárta a köszöntőjét: „Mindig nyugatra menj. És ne feledd soha, hogy keletről jöttél.”

Ezután Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója is köszöntötte a közönséget és bemutatta a szerzőt, illetve laudálta az újonnan megjelent könyvet. Orbán Balázs, jogász és politológus, valamint országgyűlési képviselő, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója, valamint a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány kuratóriumának és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Tanácsadó Testületének elnöke.

Első könyve, "A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye", számos kiadást ért meg magyarul, illetve angol, német, francia, olasz és lengyel nyelvre is lefordították. A szerző legújabb, a „Huszárvágás -A konnektivitás stratégiája” című könyvében elemzi az új világrend kialakulásának lehetséges forgatókönyveit, valamint figyelmeztet arra a tendenciára, hogy a dominanciáját elveszítő Nyugat rosszul reagál az új kihívásokra: bezárkózik, az összekapcsolódás helyett a szétválasztást támogatja, blokkosodásban gondolkodik. Magyarország ezzel szemben a konnektivitásban érdekelt, többek között azért is, mert földrajzi helyzeténél fogva „természetes csomópont az eurázsiai kereskedelemben, illetve fontos szerepet játszik az európai áruforgalomban”.

„A feladat, amely Magyarország előtt áll, épp egy ilyen huszárvágást követel meg. Napjaink világa leginkább egy hatalmas csatamezőre emlékeztet, ahol a nagy hadseregeken a zűrzavar lett úrrá, az egymással szemben álló tábornokok pedig a megváltozott körülmények között igyekeznek újra rendezni a sorokat. [...] Azoknak a kisebb nemzeteknek, amelyek a saját kezükbe akarják venni a sorsukat, nem marad más választásuk, mint kreatív merészséggel elébe menni a dolgoknak. A Huszárvágás olyan stratégiát kínál Magyarországnak, amely lehetővé teszi, hogy úgy reagáljunk a jelen nagy kihívásaira, hogy közben saját különleges erősségeinkre építünk – merész fellépéssel meglepjük a többieket, és magunkhoz ragadjuk a kezdeményezést.” (részlet a kötetből)

Bauer Bence hangsúlyozta, hogy Magyarország számára kiemelten fontos egy megfelelő startégiát alkalmazni a változó világrend okozta problémák kezelésében. Bauer szerint Magyarországnak egy olyan "keystone"-nak, azaz kulcskőnek kell lennie, ami összeköti a Nyugatot a Kelettel. Bauer 12 kulcsfontosságú elemet emelt ki a beszéde során. Ezek közé tartozik például a külföldi közvetlen befektetések (FDI-ok) fontossága, a középút megtalálása Nyugat és Kelet között. Továbbá az értékek megtartása, koalíciók építése, az infrastruktúra fejlesztése, a generációkra való építés és a béke támogatása. Magyarországnak ezen stratégiai pontok mentén kell cselekednie.

A laudációt pódiumbeszélgetés követte, amelynek keretében a szerző és Ralph Schoellhammer, az MCC Budapest vendégoktatója beszélgettek egymással. Orbán Balázs hangsúlyozta, hogy a történelem, a kultúra és a földrajz meghatározó tényezők a nemzetek jelenében és jövőjében. A szerző rámutatott arra, hogy Magyarország mindig is egzisztenciális harcban állt a szuverenitásáért. A jelen stratégiai gondolkodói számára fontos, hogy értelmezzék az ország múltját, és annak tanulságaiból szőjék a jövő stratégiáját. Ugyanilyen fontos a földrajzi helyzet megértése is, hiszen az nagyban meghatározza az ország stratégiai helyzetét.

Az EU-n belül fekete bárányként számontartott Magyarország számára folyamatos kihívást jelent az Unión belül képviselt pozíciójának védelme. A nyugat-európai gazdaság hanyatlása és a problémák megfelelő kezelésének hiánya szintén komoly téma, amelyre még nem született igazi megoldás az elmúlt évek során. Orbán Balázs optimistább hangvétellel beszélt az EU keleti részén tapasztalható hangulatról, mivel véleménye szerint itt a jövőbe vetett hit erősebb, mint nyugaton. Továbbá kifejtette, hogy az Európai Unió integrációja szempontjából fontos lenne a tagállami különbségek megtartása és azok összehangolása, valamint a hidak építését a tagállamok között.

A beszélgetés során Orbán Balázs kiemelte, hogy az Uniónak a világ nagy játékosai között maradása érdekében változtatnia kell a gondolkodásmódján, és nem blokkokban gondolkodva, hanem integráltan kell cselekednie. Magyarország számára ez azt jelenti, hogy konnektív stratégiát kell kialakítani, és kulcsfontosságú államként kell megőriznie pozícióját az Európai Unión belül is.

A beszélgetést követően a résztvevők számára is lehetőség nyílt feltenni kérdéseiket. Számos kérdés érkezett különböző témákat érintve. Szóba kerültek például Fukuyama nézetei, a világban zajló konfliktusok megoldási lehetőségei, az USA világpolitikai és világgazdasági pozíciója, valamint a migráció okozta nehézségek is.