A Károlyi József Alapítvány 2024. március 22-23. között a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban "Biztonság- és védelempolitika: Európa egy átalakulás középpontjában?" címmel nemzetközi, többnyelvű konferenciát szervezett.

A konferenciát egyszerre négy nyelvre - magyarra, angolra, németre és franciára - tolmácsolták. Pénteken és szombaton délelőtt öt panelben összesen nyolc ország számos neves nemzetközi szakértője tartott előadást az európai biztonságpolitikával és a fegyveres erők modernizációjával kapcsolatos témákban. A Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért társszervezőként támogatta a konferencia megszervezését, és munkatársai, valamint vendégprofesszorai moderátorként és előadóként működtek közre a különböző panelekben. A konferencia ünnepélyes megnyitó beszédét Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar honvédelmi miniszter tartotta, aki a magyar fegyveres erők modernizációjának fontosságáról és Magyarország NATO iránti elkötelezettségéről beszélt a közös biztonsági architektúrán belül.

A házigazda, Károlyi György által moderált "Védelmi kihívások az európai színtéren: örökség és perspektívák" címet viselő első panelbeszélgetést Őexcellenciája Claire Legras, Franciaország budapesti nagykövete nyitotta meg. Ezt követően Őexcellenciája Thomas Greminger, a Genfi Biztonságpolitikai Központ igazgatója, az EBESZ korábbi főtitkára Svájcból "Az ukrajnai háború kilátásai és az európai biztonsági rend jövője" címmel tartott előadást. A délelőttöt Bertrand Toujouse tábornok zárta Franciaországból "A francia hadsereg alkalmazkodása az új globális stratégiai kihívásokhoz" című előadásával.

A második panel, amelyet Alexander Rasthofer, a Német-Magyar Intézet kutatási koordinátora moderált, az előző előadás folytatásaként a magyar, a német és a lengyel fegyveres erők modernizációs folyamataival foglalkozott. Magyarország részéről Szenes Zoltán professzor, a budapesti Ludovika Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Tisztiorvosi Kar Nemzetközi Biztonságtudományi Tanszékének munkatársa, Németország részéről Wolf Illner alezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnökének a német fegyveres erők által kirendelt katonai főtanácsosa, Lengyelország részéről pedig Stepper Péter, a Magyar Külügyi Intézet kutatója szólalt fel. Illner a német Bundeswehr modernizációjáról szóló előadásában kitért az úgynevezett "fordulópontra" is.

A pénteki utolsó panelbeszélgetés moderátora Henning Saßenrath, a Magyar-Német Intézet vendégkutatója volt. Ivo van de Wijdeven, a Holland Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének munkatársa helyett, aki nem tudott részt venni a panelen, Saßenrath tartott előadást "Európa fegyveres története" címmel. Markus Kornprobst a bécsi diplomáciai akadémiáról ezt követően "Az átalakulás diplomáciája felé" című előadásában Európa diplomáciai perspektíváit vitatta meg.

A konferencia második napját szombat délelőtt Stepper Péter moderátor nyitotta meg, és a diplomácia témakörében folytatódott. Érszegi Márk Aurél történész, diplomata, újságíró a "Vatikáni diplomácia" című előadást elemezte. Ezt követően Vigóczki Máté György magyarországi Oroszország-kutató, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének munkatársa "A "putyini forradalom" az orosz külpolitikai gondolkodásban" címmel beszélt. A panel finn szemlélettel zárult, Jyrki Paaskoski történész, a Helsinki Egyetem docense "Finnország biztonságpolitikája 1945-2023" címmel tartott előadást.

A konferencia utolsó, szombat délelőtti panelbeszélgetését Prof. Dr. Frank-Lothar Kroll, a Magyar-Német Intézet vendégprofesszora vezette. Prof. Dr. Reinhard Merkel, a Hamburgi Egyetem jogi karának büntetőjogi és jogfilozófiai professzor emeritusa, a Német Etikai Tanács korábbi tagja és ugyancsak a Magyar-Német Intézet vendégprofesszora "A migráció mint biztonsági kihívás" címmel, Nagyné Prof. Dr. Nagyné Rózsa Erzsébet a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről pedig "Az euromediterrán térség: az együttműködés intézményei és a biztonsági kihívások" címmel tartott előadást. Dr. Federico Bordonaro, a Vicenzai Stabilitásrendészeti Egységek Kompetencia Központjának geopolitika professzora "Olaszország és az európai biztonság kérdése: geopolitikai perspektíva" című előadása sajnos elmaradt, de bekerül a konferencia nyomtatott anyagába, amely még ebben az évben megjelenik. A konferecia záróbeszédét Prof. Dr. Frank-Lothar Kroll tartotta, amelyben összefoglalta a kilátásokat és kihívásokat, valamint a konferencia technikai eredményeit.