Prof. Dr. Torsten Oppelland, a jénai Friedrich Schiller Egyetem politológia professzora március 25-27. között a Magyar-Német Intézet meghívására érkezett Budapestre. A német politológus és kortárs történész itt tartózkodása során március 2024. március 26-án a Mathias Corvinus Collegium Győri Oktatási Központjában tartott előadást "Kormányzás többség nélkül - Van-e jövője a kisebbségi kormányzásnak Európában?" címmel.

Oppelland professzor előadásában a Türingiai Szabadállam példáján keresztül világított rá a kormányalakítás egy Németországban és Európában is egyedülálló esetére: Türingia szövetségi tartományban a szocialista Baloldali Párt, az SPD és a Zöldek koalíciójával kormányoz, de parlamenti többség és állandó toleranciapartner nélkül. Mint Oppelland kifejtette, a türingiai eset érdekessége, hogy egy állandó toleranciapartner nélküli kisebbségi kormány egy teljes törvényhozási időszakon át kitartott. Oppelland azt is elemezte, hogy milyen szokatlan körülmények között jött létre a vörös-vörös-zöld kisebbségi kormány, valamint ismertette a kisebbségi kormányzás három különböző lehetséges formáját - mindhárom létezett az utolsó türingiai törvényhozási időszakban. Ezek közé tartozik az ügyvivő (átmeneti) kormány, amely parlamenti többségének elvesztése után ideiglenesen folytatja a kormányzást az új kormánykoalíció megalakulásáig, a kisebbségi kormány, amelynek van egy fix toleranciapartnere, aki bizonyos politikai okokból vagy megfontolásokból nem akar vagy nem lehet jelen a koalícióban, valamint a "valódi" kisebbségi kormány, amelynek nincs fix koalíciós partnere, és mindig változó többséggel kell dolgoznia, és saját politikájának és törvénykezdeményezéseinek támogatásáért kell kampányolnia. Előadása végén a közelgő türingiai, szászországi és brandenburgi tartományi választásokról is beszélt, és feltette a kérdést, hogyan lehet még kormányozni Kelet-Németországban, ha a CDU mellett már csak a szocialista Baloldal és a szélsőjobboldali AfD van a parlamentben. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a CDU mindkét párttal szemben "összeférhetetlenségi határozatot" fogadott el, amely elvileg kizárja az együttműködést.

Az ezt követő - Kroll professzorral és a közönséggel folytatott - panelbeszélgetésen Oppelland számos, a jelenlegi német politikával és a német-magyar kapcsolatokkal kapcsolatos kérdést vitatott meg. Torsten Oppelland budapesti programjának részeként találkozott Ritter Imrével, a magyarországi németek országgyűlési képviselőjével, Kiszelly Zoltánnal, a Századvég Intézet Politikai Elemzések Központjának igazgatójával és Michael Winzerrel, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodavezetőjével.